Mascarponét készíteni házilag
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. november 18., 16:09-kor történt szerkesztése után volt. (→Lépések)
Hogyan kell mascarponét készíteni házilag?
A mascarpone tulajdonképpen tejszínből a tejsavó eltávolításával kinyert sajt. Inkább egy sajtféleség, mert ízre mégis tejszín zamatú krémre hasonlít. Rengeteg krémes állagú, sütést nem igénylő desszert alapja, például tiramisu vagy a klasszikus sajttorta fontos összetevője. A tejsavót általában valamilyen ártalmatlan sav (pl. citromsav) hozzáadásával választják el a tejzsírtól. A citromsav hozzáadása miatt egy kicsit savanyú lesz a tejszín, így igazából tejföl is lehetne az alapja. Ugyanis leegyszerűsítve a tejföl egy már savanyított tejszín. Ezt a gondolatmenetet megtartva így kétféle módon is elkészíthető házilag a mascarpone. Az egyiknek az alapja egy zsírosabb habtejszín, a másiknak pedig egy nagy pohár tejföl.
Lépések
Tejszín alapú mascarpone
- Tedd fel főni a tejszínt!
- Melegítsd kb. 80-88 fokos hőmérsékletig! Ezt cukorhőmérővel ellenőrizd!
- Ezután emeld le a tűzről, és keverd hozzá a frissen facsart citromlevet!
- Majd tedd vissza „forrni”, ugyancsak 80-88 fokos hőmérsékletig!
- Ezután hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre!
- Bélelj ki egy fémszűrőt textilpelenkával, és tedd egy tálra a szűrőt!
- Öntsd bele a tejszínt!
- Tedd az egészet hűvös helyre, lehetőleg hűtőbe!
- Hagyd lecsöpögni a tejsavót legalább 12 órán át!
- Amikor ez a művelet kész, kanalazd bele egy jól zárható üvegbe! Hűtve két hétig is eláll.
Tejfől alapú mascarpone
- Bélelj ki textillel egy szűrőt, és tedd egy tálra!
- Öntsd bele a tejfölt!
- Tárold hűvös helyen, legalább 12 órát, míg lecsöpög a tejsavó!
Tippek
- Ha nincs cukorhőmérőd, nem kell egyből a boltba rohannod érte. Jó támpont lehet, ha addig melegíted a tejszínt, míg csak elkezd gyöngyözni a teteje.
- A textilpelenka helyettesíthető bármilyen szorosabb szövésű textilanyaggal, pl. konyharuha, lepedődarab stb.
- A legjobb tejszín nagyon zsíros (legalább 30%-os) és adalékanyag-mentes. Semmiképp se legyen főzőtejszín!
- Ugyanígy a tejfölből is a zsírosabb a legmegfelelőbb a házi krémsajthoz.
- Míg csöpög a tejszín/tejföl, ha teheted, egyszer keverd meg közben, hogy a készülő sajt közepéből is ki tudjon szivárogni a tejsavó.
- Ha nincs szűrőd, az is elég lehet, ha a textilt összekötöd, és fellógatva csöpögteted egy tál felett.
- Minél többet hagyod csöpögni (akár 30 órát), annál krémesebb lesz a készülő mascarpone.
Amire szükséged lehet
- 500 ml zsíros habtejszín vagy 1 nagy pohár zsíros tejföl
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé a tejszínhez
- 1 db edény vagy tál
- textilpelenka
- sűrű szövésű fémszűrő
- cukorhőmérő
Figyelmeztetések
- Ne hagyd magára a tejszínt főzés közben! A tejszín könnyen leéghet a tűzön, így folyamatosan kavargasd.
- Ne szobahőmérsékleten csöpögtesd le a tejszínt/tejfölt, mert megromlik! Ez a folyamat mindenképpen hidegben történjen.