Jegeskávét készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2014. június 6., 14:01-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell jegeskávét készíteni?

Cappucino.jpg

A kávéfanatikusok kimondottan szeretik a jegeskávét, ami a meleg nyári napok frissítője, ráadásul még élénkít is. Viszont otthon ritkán sikerül azt a tökéletes ízkombinációt elérnünk, amit a kávézókban kóstolhatunk. Pár alapszabály betartásával azonban könnyedén varázsolhatunk magunknak frappét!

Lépések

  1. A jegeskávé alapja és az előkészítése: rendszerint kihűtött vagy jégkockára öntött forró kávéból készítik a jegeskávét. A kávét hideg vízben is ki lehet áztatni, viszont ez folyamat jóval tovább tart, mint a forró vizes elkészítés. A hideg vizes kiáztatáshoz jó szolgálatot tehet a French Press, más néven dugattyús kávéfőző, mely itthon is egyre több helyen kapható.
  2. A legjobban elterjedt készítési módszer: egy marék jégkockából, egy cukorral elkevert eszpresszóból, félpohárnyi hideg vízből, botmixerrel vagy turmixgépben készített jegeskávé, mely inkább már a granita kategóriába sorolandó - a granita az olaszok kedvelt finomsága: jégkásaféleség, amit rengeteg ízben készítenek.
  3. Kísérletezhetünk a legjobb íz megtalálására: nem szükséges drága kávékészítő géppel rendelkeznünk az otthoni elkészítéshez. Ehhez szükségünk lesz egy erős eszpresszóra, néhány jégkockára, egy kis tejre és cukorra ízlés szerint.
  4. Az ital dekorációs változatai: egy perc turmixolás biztosan elegendő a jegeskávé elkészítéséhez, és már csak azon kell gondolkodnunk, hogyan díszítsük: egyesek fahéjjal, mások kakaóval, csokireszelékkel hintik meg a kávéjukat, a tejszínhab szintén opcionális lehetőség. A tejszínhabra még önthetünk gyümölcs- vagy csokiszirupot, valamint pár szem friss gyümölccsel is feldobhatjuk.
  5. A jegeskávé vagy frappé készítése: a frappé jellegzetessége, hogy rázva, sok-sok apró jégdarab hozzáadásával készítik egy shakerben.
  6. Jegeskávé különlegességek: amennyiben igazán különleges jeges csodát szeretnénk alkotni, ki lehet próbálni a kávés jégkockát, amit nagyon hosszúra felengedett kávéból készítünk. A tej, tejszínhab és fagyi nélküli eszpresszóra tegyünk hosszúkávéból fagyasztott jégkockát és egy csipet lime levet, így különleges itallal kápráztathatjuk el vendégeinket.
    • A görög frappé: a görög kávékülönlegesség egy instant kávéból, cukorból, vízből, csipet tejporból és természetesen jégkockából mixelt frappé, melynek tetején gusztusos kávéhab található. Kipróbálható még likőrökkel, kakaóval, de akár vaníliafagyival is társítva - bár ez viszonylag ritka a görögöknél.
    • Az olasz freddo: az olaszok egyszerűen espresso freddo-nak (freddo=hideg) vagy cappuccino freddonak nevezik a hideg kávéikat, melyeket frissen főzött kávéból készítenek és jégkockákkal ráznak fel, majd tetszés szerint ízesítik.
    • A vaníliafagylaltos jegeskávé: szinte minden helyen találkozhatunk olyan jegeskávéval, melynek inkább a vaníliafagyi kávéöntettel nevet kellene adni, hiszen kávét csak nyomokban, fagyit viszont nagy mennyiségben tartalmaznak. Ezt a fagyis jegeskávét mi is elkészíthetjük otthon könnyedén: egy eszpresszót keverjünk el hosszú pohárban cukorral, tegyünk rá egy-két gombóc vaníliafagyit, nyomjunk a tetejére egy nagy adag tejszínhabot (friss tejszínből készültet), és már kész is.
    • Brazil jeges csokoládé: a brazilok kakaótermelő nemzetként mit tennének a kávéjukba, mint a csokit. Elkészítése is egyszerű: a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, majd ráöntjük a kávét és felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és 10 percig főzzük. Jól behűtve, tejszínhabbal fogyasszuk.
    • Epres jegeskávé: a fagylaltokat széles szájú pohárba tesszük, és ráöntjük a hideg kávét, majd tejszínhabbal díszítjük, és legvégül hozzáadjuk az eperszirupot. Eperrel és citromfű levelekkel díszítsük a végén.

Tippek

  • Szerezzünk be otthonra egy speciális, külön erre a célra kifejlesztett frappé-shakert, nagyon jó szolgálatot fog tenni a nyári hónapok alatt.
  • Érdemes még forrón elkeverni a cukrot a kávéban, így nem lesz gond a cukor felolvadásával.

Amire szükséged lehet

Alaphoz összetevők

  • egy adag eszpresszó kávé
  • 1 dl darált jég
  • 1-2 gombóc vanília vagy csokoládé fagylalt
  • tejszínhab
  • csokoládéreszelék, csokoládédarabok

Görög jegeskávé

  • 1 teáskanál instant kávé
  • 1-2 teáskanál cukor
  • kevés tej
  • víz
  • jég

Brazil jeges csokoládé (hozzávalók 4 főre)

  • 5 dkg csokoládé (főző)
  • 4 ek cukor
  • 2,5 dl feketekávé (erős, forró)
  • 7 dl tej
  • 2 dl habtejszín

Epres jegeskávé

  • 1 gombóc vaníliafagylalt
  • 1 gombóc eperfagylalt
  • 1,25 cl hideg feketekávé
  • 2 cl eperszirup
  • 2 db eper
  • tejszínhab

Figyelmeztetések

  • Amennyiben ragaszkodunk a tejszínhez, mindenképpen háztáji termékkel dolgozzunk, olyannal, melynek legalább harmincszázalékos a zsírtartalma.
  • Ami még nagyon fontos, az a jó minőségű kávé kiválasztása - hétszáz forintos áron már találhatunk az üzletekben százszázalékos Arabica kávét.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező