Vaníliás kiflit (diós, mákos, kókuszos) készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. december 5., 08:50-kor történt szerkesztése után volt. (Figyelmeztetések)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell vaníliás kiflit (diós, mákos, kókuszos) készíteni?

Vanilias kifli.jpg

Több héttel is el lehet készíteni az ünnepek előtt. Tetővel ellátott dobozban akár három hétig is tárolható. Ha elkezded enni, nem lehet abbahagyni.


Lépések

  1. A lisztet, a diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, hozzátesszük a margarint és összegyúrjuk.
  2. Egy nagyobb nudliformát nyújtunk, ezt kisebb darabokra felvágjuk, amelyeket aztán kifli alakúra formázunk.
  3. Sütőlemezre téve kb. 180 fokon 15-20 percig sütjük, de az időtartam a sütőtől is függ. Azonban fontos, hogy nem szabad kiszárítani a tésztát, mert akkor nagyon törik! Még egy kicsit puhának kell lennie, amikor kivesszük.
  4. 1-2 percig még hagyjuk hűlni a kifliket.
  5. A porcukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és beleforgatjuk a kifliket.
  6. Egy tálcára kitesszük még hűlni a kifliket, de ne halmozzuk őket egymásra!

Tippek

  • Ez a recept eredetileg csak dióval készült. A mákos és a kókuszos változatát már én állítottam össze. Ezekkel is nagyon finom.
  • A porcukorba forgatásnál azért írtam a Bourbon vaníliás cukrot is, mert teljesen más ízt ad neki. Nekem és másnak is jobban ízlik ezzel. Amikor hozzám került ez a recept, akkor még nem lehetett kapni ezt a fajta vaníliás cukrot. Én ezzel ajánlom nektek.

Amire szükséged lehet

  • A süteményhez:
    • 30 dkg liszt
    • 6 dkg őrölt dió, mák vagy kókusz, attól függ, hogy milyen ízesítést szeretnénk készíteni
    • 6 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 20 dkg margarin
  • Kisülés után:
    • kb. 25 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor vagy Bourbon vaníliás cukor

Figyelmeztetések

  • Amikor kialakítjuk a kifliket, akkor figyeljünk arra, hogy a végei ne legyenek nagyon vékonyak, mert könnyen megégnek!
  • A vaníliás porcukorba forgatás után azért ne tegyünk sok kiflit egymásra, mert még melegek, és emiatt leolvasztják egymásról a porcukrot! Kihűlés után már semmi gond velük.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Kiss Imréné Magdi pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére

Az oldal szerzői

Bya