Dinnyebefőttet készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. július 19., 12:45-kor történt szerkesztése után volt. (→Amire szükséged lehet)
Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni?
A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhetjük egy kicsit az ízét, méghozzá befőtt formájában. A dinnyebefőtt elnevezés elsőre megtévesztő lehet, ugyanis nem a dinnye szép piros részéből, hanem a héj alatt található halványzöld húsból készül, de ebből is ízletes befőttet főzhetünk.
Lépések
- Hámozzuk meg a görögdinnyét, és az alatta található halványzöld réteget daraboljuk fel nagyobb kockákra!
- Tegyük a zöld dinnyedarabokat ecetes vízbe (3:1 víz-ecet), majd forraljuk fel!
- Öblítsük le és mérjük meg a dinnyedarabokat!
- Készítsünk szirupot egy kis vízből és annyi cukorból, amennyi a dinnye súlya volt! Adjuk hozzá a felhasított vaníliarudat is, és főzzük kb. 10 percig a szirupot!
- Dobjuk a szirupba a dinnyedarabokat, forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni őket a szirupban!
- Ismételjük ezt a folyamatot két egymást követő napon!
- Tegyük alaposan megtisztított üvegekbe a dinnyedarabokat, az üvegekre csavarjuk rá szorosan a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő.
Tippek
- A dinnyebefőtt elkészítésekor nagyon jól tudjuk hasznosítani a dinnye egyébként kidobandó részét, a héj alatt található halványzöld részt. Már csak ezért is érdemes elkészíteni!
- A dinnyebefőttet savanyúságként is fogyaszthatjuk, ha az üvegekbe tett zöld dinnyedarabokat csak ecetes lével öntjük fel, hasonlóan, mint például az [Uborkát_eltenni_savanyúságnak|ecetes uborka készítésénél].
Amire szükséged lehet
- 2 kg görögdinnye héj
- 10%-os ecet
- 1 kg cukor
- 1 rúd vanília
- késhegynyi tartósítószer
- víz
Figyelmeztetések
- Óvatosan hámozzuk meg a dinnyét, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés!
- Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön szennyeződés az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól