„Dinnyebefőttet készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni? == A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhe…”)
(Nincs különbség)

A lap 2013. július 19., 12:45-kori változata

Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni?

A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhetjük egy kicsit az ízét, méghozzá befőtt formájában. A dinnyebefőtt elnevezés elsőre megtévesztő lehet, ugyanis nem a dinnye szép piros részéből, hanem a héj alatt található halványzöld húsból készül, de ebből is ízletes befőttet főzhetünk.


Lépések

  1. Hámozzuk meg a görögdinnyét, és az alatta található halványzöld réteget daraboljuk fel nagyobb kockákra!
  2. Tegyük a zöld dinnyedarabokat ecetes vízbe (3:1 víz-ecet), majd forraljuk fel!
  3. Öblítsük le és mérjük meg a dinnyedarabokat!
  4. Készítsünk szirupot egy kis vízből és annyi cukorból, amennyi a dinnye súlya volt! Adjuk hozzá a felhasított vaníliarudat is, és főzzük kb. 10 percig a szirupot!
  5. Dobjuk a szirupba a dinnyedarabokat, forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni őket a szirupban!
  6. Ismételjük ezt a folyamatot két egymást követő napon!
  7. Tegyük alaposan megtisztított üvegekbe a dinnyedarabokat, az üvegekre csavarjuk rá szorosan a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő.

Tippek

  • A dinnyebefőtt elkészítésekor nagyon jól tudjuk hasznosítani a dinnye egyébként kidobandó részét, a héj alatt található halványzöld részt. Már csak ezért is érdemes elkészíteni!
  • A dinnyebefőttet savanyúságként is fogyaszthatjuk, ha az üvegekbe tett zöld dinnyedarabokat csak ecetes lével öntjük fel, hasonlóan, mint például az [Uborkát_eltenni_savanyúságnak|ecetes uborka készítésénél].

Amire szükséged lehet

  • 2 kg görögdinnye héj
  • 10%-os ecet
  • 1kg cukor
  • 1 rúd vanília
  • késhegynyi tartósítószer
  • víz

Figyelmeztetések

  • Óvatosan hámozzuk meg a dinnyét, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés!
  • Ügyeljünk arra , hogy ne kerüljön szennyeződés az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a lekvár befőtt!

Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól

Az oldal szerzői

Bya