Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Halat pucolni

2 291 bájt hozzáadva, 2013. június 9., 12:10
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell halat pucolni? == right A hal nagyon egészséges és finom, egyetlen hátránya, hogy bizony meg kell pucolni. Ez azért nem olyan…”
== Hogyan kell halat pucolni? ==
[[Fájl:halpucolas.jpg|right]] A hal nagyon egészséges és finom, egyetlen hátránya, hogy bizony meg kell pucolni. Ez azért nem olyan rémes dolog, csak olvasd el a cikket, hogyan kell.
== Lépések ==
# Győződjünk meg róla, hogy a hal friss! A friss hal szeme élénk, csillogó, kopoltyúja élénkvörös és tiszta. Ha nem, akkor a halat tilos felhasználni!
# Ha még élő halat használunk, kábítsuk el a fejére mért erős ütéssel.
# Ha a halat pikkelyek borítják, azokat távolítsuk el! Ehhez fektessük asztalra vagy munkapultra, és bal kezünkkel fogjuk meg a farkát.
#* Egy éles, hegyes késsel az összefüggő réteget alkotó pikkelyek és a bőr közé szúrjunk, és egészen a fejéig fejtsük le a pikkelyeket.
#* A pikkelyeket pikkelykaparóval vagy kés élével is lekapargathatjuk a faroktól a fej felé haladva.
#* Gyakran az is jól működik, hogy ha a faroknál az ujjaink hegyeivel a pikkelyek alá nyúlunk, és így előre toljuk a pikkelyeket, nagyon szépen lejönnek.
# Töröljük szárazra!
# Éles és hegyes késsel a végbéltől a fejéig vágjuk fel a halat ügyelve arra, hogy csak a húst vágjuk át.
# Emeljük ki a hal belsőségeit! A hal tejét vagy ikráját tegyük félre, tisztítsuk meg, és töröljük óvatosan szárazra.
# Távolítsuk el a fejet! A halgerinc vékony szeletével együtt vágjuk le, majd tisztítsuk meg. Kés hegyével emeljük ki a szemeket, vágjuk ki a kopoltyúlemezeket és a keserűfogat. Mossuk meg, töröljük szárazra. Ha a halat sütjük, és a fejét nem távolítanánk el, akkor is szedjük ki a szemét, a kopoltyúlemezeket és a keserűfogat.
== Tippek ==
* A visszamaradó halcsontokból, halfejekből halalaplé készíthető.
== Amire szükséged lehet ==
* éles, hegyes kés
* pikkelykaparó
* hűtőszekrény
== Figyelmeztetések ==
* Ha a halnál véletlenül szétvágjuk az epét, az elszínezi a halat és élvezhetetlenné teszi a belsőségeket és a halhúst.
* Felhasználásig a halat és a belsőségeket hűtőben tároljuk.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [Pető Gyula: Ételkészítési ismeretek, Műszaki Kiadó, 2007, ISBN 963 16 1943 5]
* saját tapasztalat

[[Kategória:Állatok]]
[[Kategória:Étel-ital]]
emailconfirmed
3 341
szerkesztés