„Teát készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell teát készíteni? == right A különféle teáknak más és más az elkészítési módja, s ha nem ennek megfelelően kész…”) |
(Nincs különbség)
|
A lap jelenlegi, 2013. június 6., 12:27-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell teát készíteni?
A különféle teáknak más és más az elkészítési módja, s ha nem ennek megfelelően készítjük el, az élvezeti értéke is csökken.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] A fehér tea készítése
A fehér tea kevesebb koffeint tartalmaz, így este is fogyaszthatjuk. Remek gyulladáscsökkentő és immunerősítő.
- Egy kannába vagy bögrébe (porcelán vagy üveg) tegyünk 3 gramm fehér teát.
- Öntsük fel 80 fokos vízzel.
- Áztassuk 2-3 percig, majd szűrjük le.
- 2-4 alkalommal újra felönthetjük, mert még nem ázott ki. Csak ha a rügyek már jól duzzadtak, akkor ázott ki rendesen.
- Kínában a kínai teáskannába (gaiwan) 2 g teát öntenek fel 1-1,5 dl vízzel, és csupán 30-40 másodpercig áztatják, utána azonban még 5-6 alkalommal fel lehet önteni.
- Ha keserű a tea, túl sokáig áztattuk.
[szerkesztés] A zöld tea készítése
Gazdag vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi sókban, segíthet a rákos sejtek ellen és még sok más remek hatása van.
- Lehetőleg porcelán kannába öntsünk egy csésze forró vizet, majd öntsük ki. Ez felmelegíti a kannát.
- Tegyünk bele 3 g zöld teát.
- Öntsük le 70-80 fokos vízzel.
- 1-2 percig áztassuk, majd szűrjük le.
- 2-4 alkalommal újra felönthetjük.
- Ha kínai módszerrel csináljuk gaiwanban, akkor 2 g teát használunk 1-1,5 dl vízzel, 5-10 másodperces áztatással. 5-6 alkalommal lehet felönteni.
- Ha keserű a tea, túl sokáig áztattuk.
[szerkesztés] Az oolong teák készítése
Fogyasztó hatású tea, lassítja az öregedést.
- Tegyünk 3 g teát a teáskannába!
- Öntsük fel 95 fokos vízzel.
- Fedjük le.
- A fedéllel szedjük le a habot.
- 20 másodperc után szűrjük le.
[szerkesztés] A fekete teák elkészítése
- 3-5 g teát tegyünk a kannába, és 90-100 fokos vízzel öntsük le.
- 3-5 percig áztassuk, majd szűrjük le.
[szerkesztés] Tippek
- Minél jobb minőségű a víz, annál finomabb a tea. A nagyon kemény víz árt a teának, ezért helyette használjunk ásványvizet vagy vízfiltert.
- Kínában az első főzet általában csak a csészék kiöblítésére szolgál, s csak a 2. főzettől kezdve isszuk a teát.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- porcelán vagy üveg teáskanna, vagy gaiwan
- tea
- szűrő
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A teáskannát mindig tiszta vízzel mossuk ki, ne használjunk mosogatószert!
- A vizet mindig forraljuk fel, és utána hűtsük vissza, ha szükséges.