„Teát készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell teát készíteni? == right A különféle teáknak más és más az elkészítési módja, s ha nem ennek megfelelően kész…”)
 
(Nincs különbség)

A lap jelenlegi, 2013. június 6., 12:27-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell teát készíteni?

Tea-elkeszitese.jpg

A különféle teáknak más és más az elkészítési módja, s ha nem ennek megfelelően készítjük el, az élvezeti értéke is csökken.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A fehér tea készítése

A fehér tea kevesebb koffeint tartalmaz, így este is fogyaszthatjuk. Remek gyulladáscsökkentő és immunerősítő.

  1. Egy kannába vagy bögrébe (porcelán vagy üveg) tegyünk 3 gramm fehér teát.
  2. Öntsük fel 80 fokos vízzel.
  3. Áztassuk 2-3 percig, majd szűrjük le.
  4. 2-4 alkalommal újra felönthetjük, mert még nem ázott ki. Csak ha a rügyek már jól duzzadtak, akkor ázott ki rendesen.
  5. Kínában a kínai teáskannába (gaiwan) 2 g teát öntenek fel 1-1,5 dl vízzel, és csupán 30-40 másodpercig áztatják, utána azonban még 5-6 alkalommal fel lehet önteni.
  6. Ha keserű a tea, túl sokáig áztattuk.

[szerkesztés] A zöld tea készítése

Gazdag vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi sókban, segíthet a rákos sejtek ellen és még sok más remek hatása van.

  1. Lehetőleg porcelán kannába öntsünk egy csésze forró vizet, majd öntsük ki. Ez felmelegíti a kannát.
  2. Tegyünk bele 3 g zöld teát.
  3. Öntsük le 70-80 fokos vízzel.
  4. 1-2 percig áztassuk, majd szűrjük le.
  5. 2-4 alkalommal újra felönthetjük.
  6. Ha kínai módszerrel csináljuk gaiwanban, akkor 2 g teát használunk 1-1,5 dl vízzel, 5-10 másodperces áztatással. 5-6 alkalommal lehet felönteni.
  7. Ha keserű a tea, túl sokáig áztattuk.

[szerkesztés] Az oolong teák készítése

Fogyasztó hatású tea, lassítja az öregedést.

  1. Tegyünk 3 g teát a teáskannába!
  2. Öntsük fel 95 fokos vízzel.
  3. Fedjük le.
  4. A fedéllel szedjük le a habot.
  5. 20 másodperc után szűrjük le.

[szerkesztés] A fekete teák elkészítése

  1. 3-5 g teát tegyünk a kannába, és 90-100 fokos vízzel öntsük le.
  2. 3-5 percig áztassuk, majd szűrjük le.

[szerkesztés] Tippek

  • Minél jobb minőségű a víz, annál finomabb a tea. A nagyon kemény víz árt a teának, ezért helyette használjunk ásványvizet vagy vízfiltert.
  • Kínában az első főzet általában csak a csészék kiöblítésére szolgál, s csak a 2. főzettől kezdve isszuk a teát.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • porcelán vagy üveg teáskanna, vagy gaiwan
  • tea
  • szűrő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A teáskannát mindig tiszta vízzel mossuk ki, ne használjunk mosogatószert!
  • A vizet mindig forraljuk fel, és utána hűtsük vissza, ha szükséges.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag