„Virágot hajtatni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „ == Hogyan kell virágot hajtatni? == Hagymás virágok (jácint, tulipán, nárcisz, krókusz) hajtatásával már a téli napokon tavaszt csempészhetünk a szobába. A…”) |
|||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | |||
== Hogyan kell virágot hajtatni? == | == Hogyan kell virágot hajtatni? == | ||
13. sor: | 12. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Ha a virágzás után is szeretnénk megtartani a növényt, akkor nagyobb és mélyebb edénybe ültessük (egyébként elég akkora cserép, amely néhány centiméterrel nagyobb a hagyma átmérőjénél). A növényről a virágok elnyílása után vágjuk le a virágszárat, majd tápoldatozzuk a levelek leszáradásáig. A növény visszahúzódása után a hagymát emeljük ki a földből és tegyük papírzacskóban hűvös, jól szellőző helyre. Ősszel újra elültethetjük. Ha van rá lehetőségünk, elvirágzás után kertbe ültessük ki a növényt, és csak minden második évben hajtassunk egy hagymát. | + | * Ha a virágzás után is szeretnénk megtartani a növényt, akkor nagyobb és mélyebb edénybe ültessük (egyébként elég akkora cserép, amely néhány centiméterrel nagyobb a hagyma átmérőjénél). A növényről a virágok elnyílása után vágjuk le a virágszárat, majd tápoldatozzuk a levelek leszáradásáig. A növény visszahúzódása után a hagymát emeljük ki a földből és tegyük papírzacskóban hűvös, jól szellőző helyre. Ősszel újra elültethetjük. Ha van rá lehetőségünk, elvirágzás után kertbe ültessük ki a növényt, és csak minden második évben hajtassunk egy adott hagymát. |
* Preparált jácinthagyma hajtatása: ezeket a növényeket előkezelték, ezért rövidebb ideig tart a gyökereztetés. Tegyük olyan speciális üvegbe, amelynek kiöblösödő nyaka megtartja a hagymát, míg alsó része tárolja a vizet. Csak annyi vizet tegyünk bele, hogy az ne érjen a hagyma aljához! Takarjuk le olyan papírsüveggel, ami nem ereszti át a fényt, és viszonylag hűvös helyen tároljuk. Amikor a gyökerek már jól fejlettek, vigyük melegebb helyre, de továbbra is takarjuk. Ha a virágrügyek kifejlődtek, vigyük a szoba legfényesebb pontjára. | * Preparált jácinthagyma hajtatása: ezeket a növényeket előkezelték, ezért rövidebb ideig tart a gyökereztetés. Tegyük olyan speciális üvegbe, amelynek kiöblösödő nyaka megtartja a hagymát, míg alsó része tárolja a vizet. Csak annyi vizet tegyünk bele, hogy az ne érjen a hagyma aljához! Takarjuk le olyan papírsüveggel, ami nem ereszti át a fényt, és viszonylag hűvös helyen tároljuk. Amikor a gyökerek már jól fejlettek, vigyük melegebb helyre, de továbbra is takarjuk. Ha a virágrügyek kifejlődtek, vigyük a szoba legfényesebb pontjára. | ||
A lap jelenlegi, 2011. január 14., 09:22-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell virágot hajtatni?
Hagymás virágok (jácint, tulipán, nárcisz, krókusz) hajtatásával már a téli napokon tavaszt csempészhetünk a szobába. A hajtatás lényege tulajdonképpen az, hogy a nedvesség, a fény és a hőmérséklet szabályozásával manipuláljuk a hagyma életciklusát, így a szokásosnál korábban késztetjük virágzásra.
[szerkesztés] Lépések
- Ültetés: A virághagymákat ültessük jó vízáteresztő képességű, megfelelő méretű cserépbe. (Kivétel: preparált jácinthagyma, lásd a tippeknél.) Nagyobb, szélesebb edénybe akár több hagymát is ültethetünk.
- Gyökereztetés: A hagymának először gyökeret kell fejlesztenie, hogy megfelelően növekedhessen. Öntözzük meg a földet, majd a cserepet tegyük sötét, hűvös helyre. Ez lehet a fűtetlen kamra, garázs vagy pince, ezek híján esetleg a hűtő zöldségtároló rekesze is megfelelő lehet (de semmiképp sem a fagyasztó). A földet állandóan tartsuk mérsékelten nedvesen.
- Növekedés: Amikor a virág már legalább néhány centiméteres hajtással rendelkezik, tegyük valamivel melegebb (16-18°C), de továbbra is sötét helyre. A virágot addig árnyékoljuk, amíg szinte teljesen kifejlődik, ezután fokozatosan hozzászoktatjuk a fényhez.
- Virágzás: A teljes virágba borult növényeket tegyük a lakás legfényesebb pontjára. Ha lehet, mérsékelten meleg (maximum 20°C) helyet válasszunk, mert így tovább tart a virágzás.
[szerkesztés] Tippek
- Ha a virágzás után is szeretnénk megtartani a növényt, akkor nagyobb és mélyebb edénybe ültessük (egyébként elég akkora cserép, amely néhány centiméterrel nagyobb a hagyma átmérőjénél). A növényről a virágok elnyílása után vágjuk le a virágszárat, majd tápoldatozzuk a levelek leszáradásáig. A növény visszahúzódása után a hagymát emeljük ki a földből és tegyük papírzacskóban hűvös, jól szellőző helyre. Ősszel újra elültethetjük. Ha van rá lehetőségünk, elvirágzás után kertbe ültessük ki a növényt, és csak minden második évben hajtassunk egy adott hagymát.
- Preparált jácinthagyma hajtatása: ezeket a növényeket előkezelték, ezért rövidebb ideig tart a gyökereztetés. Tegyük olyan speciális üvegbe, amelynek kiöblösödő nyaka megtartja a hagymát, míg alsó része tárolja a vizet. Csak annyi vizet tegyünk bele, hogy az ne érjen a hagyma aljához! Takarjuk le olyan papírsüveggel, ami nem ereszti át a fényt, és viszonylag hűvös helyen tároljuk. Amikor a gyökerek már jól fejlettek, vigyük melegebb helyre, de továbbra is takarjuk. Ha a virágrügyek kifejlődtek, vigyük a szoba legfényesebb pontjára.
[szerkesztés] Figyelmeztetés
- Ne ijedjünk meg, ha a növekedés fázisában a virágunk halvány, színtelen! Amikor elkezdjük hozzászoktatni a fényhez, a levelek fokozatosan zöldebbé, a virágrügyek színesebbé válnak. Ha azonban a kifejlődés előtt sok fényt kap a hagyma, gyorsan virágot fejleszt anélkül, hogy a szára megnyúlna, így torz növényt kapunk.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Virághagyma
- Cserép, ültetőedény
- Virágföld
- Doboz, papírsüveg az árnyékoláshoz