„Somlói galuskát készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell somlói galuskát készíteni? == A somlói galuska az egyik legismertebb magyar desszert, amit a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly …”) |
(→Amire szükséged lehet) |
||
18. sor: | 18. sor: | ||
* A piskótákhoz (egyenként): | * A piskótákhoz (egyenként): | ||
− | ** 6 db | + | ** 6 db tyúktojás |
− | ** 175 g | + | ** 175 g kristálycukor |
− | ** 175 g | + | ** 175 g liszt |
− | ** 1/2 | + | ** 1/2 citrom reszelt héja |
− | ** | + | ** só, vaj |
* Az alapöntethez: | * Az alapöntethez: | ||
** 200 g kristálycukor | ** 200 g kristálycukor | ||
− | ** 2,5 dl | + | ** 2,5 dl víz |
− | ** 1 dl | + | ** 1 dl rum |
− | ** 1/4 rúd | + | ** 1/4 rúd vanília |
** 1 citrom reszelt héja | ** 1 citrom reszelt héja | ||
− | ** 1 | + | ** 1 narancs reszelt héja |
* A vaníliakrémhez: | * A vaníliakrémhez: | ||
− | ** 0,5 l | + | ** 0,5 l tej |
** 4 db tojás sárgája | ** 4 db tojás sárgája | ||
** 40 g liszt | ** 40 g liszt | ||
− | ** 15 g | + | ** 15 g zselatin |
* A töltelékhez: | * A töltelékhez: | ||
− | ** 100 g | + | ** 100 g dióbél |
− | ** 50 g | + | ** 50 g baracklekvár |
− | ** 1 kk | + | ** 1 kk kakaó |
** 80 g mazsola | ** 80 g mazsola | ||
* A csokoládéöntethez: | * A csokoládéöntethez: | ||
46. sor: | 46. sor: | ||
** 1 dl rum | ** 1 dl rum | ||
* Továbbá: | * Továbbá: | ||
− | ** 4 dl | + | ** 4 dl tejszínbő hab |
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == |
A lap jelenlegi, 2013. március 21., 17:30-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell somlói galuskát készíteni?
A somlói galuska az egyik legismertebb magyar desszert, amit a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly talált ki. A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, csak a tésztájához felhasználhatnak piskótatésztát, frissen sütöttet vagy készen kaphatót, babapiskótát, de még muffint is. Az eredeti receptleírás háromféle piskótát ír elő: sima, kakós és diós piskótát. Ezért az alább leírt recept a somlói galuska egyik alapváltozatát ismerteti. A hozzávalók 10–12 adagra szólnak.
[szerkesztés] Lépések
- Háromféle piskótát készítünk: simát, diósat és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat (a diós laphoz a darált diót, a csokoládéshoz a kakaót), és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojássárgáját. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy tortaformában kb. 1 cm vastagságúra sütjük.
- Az alapöntet elkészítése: az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük. A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.
- A somlói galuska összeállítása: tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele. A harmadik lapot is meglocsoljuk öntettel, és megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára (például egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.
- Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.
[szerkesztés] Tippek
- A somlói galuska eléggé „munkás” édesség, ezért ennél kisebb mennyiséget nem érdemes készíteni (a recept alapján, a megadott hozzávalók szerint 10-12 adagnyi somlói galuska készíthető).
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- A piskótákhoz (egyenként):
- 6 db tyúktojás
- 175 g kristálycukor
- 175 g liszt
- 1/2 citrom reszelt héja
- só, vaj
- Az alapöntethez:
- 200 g kristálycukor
- 2,5 dl víz
- 1 dl rum
- 1/4 rúd vanília
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- A vaníliakrémhez:
- 0,5 l tej
- 4 db tojás sárgája
- 40 g liszt
- 15 g zselatin
- A töltelékhez:
- 100 g dióbél
- 50 g baracklekvár
- 1 kk kakaó
- 80 g mazsola
- A csokoládéöntethez:
- 150 g étcsokoládé
- 250 g cukor
- 1,5 dl víz
- 1 dl rum
- Továbbá:
- 4 dl tejszínbő hab
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Óvatosan a sütővel.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók
[szerkesztés] Somlói galuska (Miele Főzőiskola)