„Töpörtyűt (tepertőt) sütni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell töpörtyűt (tepertőt) sütni? == Töpörtyűt lehet készíteni libahájból, kacsahájból, disznóhájból, de bizony még pontyból is. Néhány rece…”)
 
(Nincs különbség)

A lap jelenlegi, 2013. február 27., 15:29-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell töpörtyűt (tepertőt) sütni?

Töpörtyűt lehet készíteni libahájból, kacsahájból, disznóhájból, de bizony még pontyból is. Néhány receptet összegyűjtöttünk.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Haltöpörtyű

  1. Tükrös ponty nyesedékeit használjuk, ezeket irdaljuk be. Ezek nem feltétlenül leeső részek, hanem egy-egy nagyobb steakforma kimetszése utáni maradék.
  2. Vágjuk nagyjából 4*4 cm-es kockákra, sózzuk, borsozzuk.
  3. Keverjünk össze néhány kanál lisztet némi pirospaprikával, majd forgassuk meg benne a haldarabokat. Fontos, hogy az irdalások között is egyenletesen bevonja a paprikás liszt a halat.
  4. Rögtön álljunk neki a sütésnek, 190 C fokos olajban, bőrével lefelé néhány perc alatt süssük ropogósra.

[szerkesztés] Töpörtyű libahájból

  1. Kb. 2 kiló hájat összevágjuk 5-6 cm kockákra, beletesszük egy lábosba, és annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje.
  2. Beleteszünk 1-1 fej hagymát és a fokhagymát.
  3. Ha elfőtt a víz, a tüzet levesszük a legkisebb lángra, és lassú sütés mellett szép barnára, ropogósra sütjük. (A töpörtyű akkor jó ha azt érezzük keverés közben, hogy száraz és kemény).
  4. Ha kész van, szedjük ki és sózzuk.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha a halat sütés előtt állni hagyjuk, átvizesedik a panír.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • libahájas töpörtyűhöz: háj, fokhagyma, hagyma, víz
  • haltöpörtyűhöz: ponty, só, bors, paprika, liszt, olaj

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Magas koleszterinszint esetén nem ajánlott töpörtyűt fogyasztani.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag