„Sörkiflit készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell sörkiflit készíteni? == Baráti összejövetelekre egy pohár bor vagy sör mellé, esetleg csak délutáni falatozásra a családnak is ideális sós s…”) |
|||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell sörkiflit készíteni? == | == Hogyan kell sörkiflit készíteni? == | ||
− | Baráti összejövetelekre egy pohár bor vagy sör mellé, esetleg csak délutáni falatozásra a családnak is ideális sós sütemény, ami rettentő gyorsan és egyszerűen elkészíthető. | + | [[Fájl:Sörkifli.jpg|right]]Baráti összejövetelekre egy pohár bor vagy sör mellé, esetleg csak délutáni falatozásra a családnak is ideális sós sütemény, ami rettentő gyorsan és egyszerűen elkészíthető. |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2012. április 2., 18:31-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell sörkiflit készíteni?
Baráti összejövetelekre egy pohár bor vagy sör mellé, esetleg csak délutáni falatozásra a családnak is ideális sós sütemény, ami rettentő gyorsan és egyszerűen elkészíthető.
[szerkesztés] Lépések
- Futtassuk fel az élesztőt langyos tejben! A tejet kicsit langyosítsuk meg, de ne legyen meleg vagy forró egészen, majd rakjuk bele az egy teáskanál cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt! Tegyük meleg helyre pl. a még meleg főzőlapra vagy télen a meleg radiátorra, és esetleg le is takarhatjuk valamivel a tetejét, de akkor nagyon kell figyelni rá, hogy mikor jön fel!
- Rakjuk össze a tésztát! A 70 dkg liszthez tegyük hozzá a 3 dl kefirt, az 1 dl olajat, az 1 teáskanál sót és a langyos tejben felfuttatott élesztőt! Mindezt jól dolgozzuk össze!
- Ha jól összedolgoztuk a tésztát, akkor válasszuk szét kb. 8 egyenlő golyónyi részre!
- A puha margarint keverjük ki 2 teáskanál sóval!
- A gombócok közül az egyiket nyújtsuk ki, kb. 22-23 cm átmérő szélességűre! Ne legyen túl vékony a tészta, mivel majd meg kell kennünk, és ha túl vékony, könnyen elszakadhat, de nagyon vastagra sem érdemes hagyni, mivel dupla rétegű lesz a kiflink.
- Tegyük félre a kinyújtott tésztát és egy másik gombócot is nyújtsunk ki kb. ugyanakkora méretűre!
- Ha kész az egyiket kenjük meg a kikevert Ráma egynegyed részével, majd rakjuk rá a másik kinyújtott lapot!
- Az összeillesztett lapokat osszuk fel kb. 12 egyenlő részre (háromszög alakú cikkre, mint ahogy a pizzát is felvágjuk), majd tekerjük fel egyenként a cikkeket úgy, hogy a szélesebb felétől kezdjük, és hajlítsuk őket kifli formára!
- Rakjuk őket egymás mellé a tepsibe egy sütőpapírra! Így összesen a 8 gombócból kettőt-kettőt összeillesztve, 4 lapot kell kapnunk, amelyeket egyenként 12 darabra osztunk fel, tehát kb. 48 darab kiflit kapunk majd.
- Ha az összes kifli a tepsibe került, akkor kenjük be a tetejüket tojással, és szórjunk rájuk egész köménymagot!
- Ezt követően kb. egy órán keresztül kelesszük a sütőben a kifliket, anélkül, hogy bekapcsolnánk a sütőt!
- Majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 percig arany barnára sütjük őket!
[szerkesztés] Tippek
- Ahhoz, hogy a Ráma, margarin, vaj vagy amit használunk, jól keverhető legyen érdemes már jó előre kivenni a hűtőből (pár órával sütés előtt), vagy akár télen a meleg radiátorra rakni esetleg forralt víz fölé, hogy kicsit megpuhuljon!
- Azért inkább sütőpapírt és ne kivajazott tepsit használjunk a sütéshez, mert egy kis margarin még könnyen kifolyhat a tésztából, és ha az ráég, azt nem túl egyszerű eltávolítani belőle!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 70 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 3 dl kefir
- 25 dkg Rama (vagy vaj)
- 3 teáskanál só
- 1 tojás
- egész köménymag a díszítéshez
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Ne rakjuk túl közel egymáshoz a sütőbe a kifliket, mivel a kelesztés során jócskán megnőnek majd, így könnyen összetapadhatnak, és nehéz lesz majd őket szétválasztani, ha megsültek!