„Puszedlit készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell puszedlit készíteni? == Puszedlit készíthetünk karácsonyra, szilveszterre, lakodalomra, lehet azonnal enni, vagy celofánzacskóban ajándékozni, hi…”) |
(→Hogyan kell puszedlit készíteni?) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell puszedlit készíteni? == | == Hogyan kell puszedlit készíteni? == | ||
− | Puszedlit készíthetünk karácsonyra, szilveszterre, lakodalomra, lehet azonnal enni, vagy celofánzacskóban ajándékozni, hisz hetekig eláll. Ha addig el nem fogy. Gyorsan elkészíthető, nem sok macerával. Kivéve a tojáshabos díszítést, de ez kiváltható reszelt mandulával, dióval vagy gyöngycukorral is. | + | [[Fájl:puszedlit_kesziteni.jpg|right|http://szilvaszemmel.blogspot.com/2011/02/puszedli-minden-alkalomra.html]]Puszedlit készíthetünk karácsonyra, szilveszterre, lakodalomra, lehet azonnal enni, vagy celofánzacskóban ajándékozni, hisz hetekig eláll. Ha addig el nem fogy. Gyorsan elkészíthető, nem sok macerával. Kivéve a tojáshabos díszítést, de ez kiváltható reszelt mandulával, dióval vagy gyöngycukorral is. |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2011. november 29., 10:02-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell puszedlit készíteni?
Puszedlit készíthetünk karácsonyra, szilveszterre, lakodalomra, lehet azonnal enni, vagy celofánzacskóban ajándékozni, hisz hetekig eláll. Ha addig el nem fogy. Gyorsan elkészíthető, nem sok macerával. Kivéve a tojáshabos díszítést, de ez kiváltható reszelt mandulával, dióval vagy gyöngycukorral is.
[szerkesztés] Lépések
- Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 tojás, 2 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 2 dl méz, 10 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szegfűszeg, csipet só, 1 narancs reszelt héja, 10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs, 10 dkg mazsola (ha valaki nem szereti, kihagyható, vagy durvára vágott dióval helyettesíthető). A fehér mázhoz 30 dkg porcukor, 2 tojás fehérje.
- A tésztához összekeverem a tojásokat a porcukorral, majd az összeolvasztott vajat és mézet is hozzáadom. Belekeverem a fűszereket és a tejfölt, aztán a szódabikarbónás lisztet. A végén a gyümölcsöket is beleforgatom.
- Puha, laza tésztát kapunk, amit egy éjszakára hűtőben kell pihentetni. Addig ki lehet találni, mivel díszítsük.
- Másnapra jól gyúrható masszánk lesz, amiből diónyi golyókat formáljunk, a közepüket nyomjuk le, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 4-5 cm-re. Ha nem cukormázas tetőt akarunk, akkor most kell rátenni a díszítést is.
- 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt sülnek meg, ha elkezd barnulni a tetejük, akkor jó.
- Közben elkészíthető a cukormáz: A tojásfehérjét üresen kell felverni, és csak fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Nem lesz túl kemény hab, ecsettel tudjuk a majd langyosra hűlt sütikre felkenni.
[szerkesztés] Tippek
- Habzsákkal mintákat is formázhatunk a puszedlire.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- a fentebb látható hozzávalók