„Cikkek:Miért éri meg manapság a vendéglátásban dolgozni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

a („Cikkek:Miért éri meg manapság a vendéglátásban dolgozni” levédve ([Szerkesztés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan) [Átnevezés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan)))
 
(Nincs különbség)

A lap jelenlegi, 2024. október 1., 07:26-kori változata

Miért éri meg manapság a vendéglátásban dolgozni?

Httpsszegedallas.hu - 2024 szeptember - Cikk5.jpg

Az igaz, hogy a Covid-19 hatalmas kihívást jelentett a vendéglátás számára, ennek ellenére rengeteg lehetőség van ebben a szektorban azok számára, akik itt szeretnének elhelyezkedni. Az iparág szépen lassan újjáéledt és jobban pörög, mint valaha. Ezt az álláslehetőségek bővülése is remekül bizonyítja. Persze felmerülhet a kérdés, hogy miért éri meg egyáltalán itt dolgozni, van-e bármilyen előnye annak, ha valaki ezen a területen helyezkedik el?

Szakképzett munkaerő

A koronavírus-járvány után a vendéglátóipar számtalan kihívással kellett, hogy szembenézzen. Hónapokig ki sem mozdulhattunk, nem utazhattunk külföldre vagy országon belül, ennek hatására rengeteg étterem és bár bezárt. Ezt követően azonban ismét hatalmas lett a kereslet a szakképzett munkaerő iránt, aminek hatására bőven akad lehetőség, ha valaki itt akar elhelyezkedni. Ez a link bőven tartogat munkákat azok számára, akiknek nagy álma a vendéglátásban dolgozni.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy miért éri meg ebben a szektorban dolgozni. Többek között azért, mert nagy rugalmassággal jár. A vendéglátásban dolgozók ugyanis sokszor csak részmunkaidőben vagy időszakos szerződéssel dolgoznak az adott helyen. Ez főleg azok számára lehet előnyös, akik tanulnak vagy egyéb helyen dolgoznak.

Miért éri meg itt elhelyezkedni?

A rugalmasság mellett hatalmas előny a változatos karrierlehetőség. Az iparág ugyanis dinamikus, folyamatosan fejlődik, mindig van feljebblépési lehetőség. Ezáltal, ha elég tapasztalatot gyűjtünk össze, akkor viszonylag hamar előléptethetnek és szép karriert építhetünk fel magunknak. A szakácsokból sokszor válnak séfek, míg a felszolgálókból általában valamilyen vezetői pozícióba kerülnek át a dolgozók.

Ráadásul, aki szeret csapatban dolgozni, annak ez a munkakör jó lehetőséget ad arra, hogy ne egy irodában egyedül végezze a feladatait. A vendéglátásban dolgozva megtanulhatjuk, hogyan kell csapatban hatékonyan tevékenykedni, hogyan tudunk úgy egy csapat részei lenni, hogy az segíti az előrelépést. A tapasztalatok pedig, amelyeket korábban szereztünk, megkönnyíthetik az együttműködést a barátokkal, családtagokkal, ismeretlenekkel az élet egyéb területein is.

A legnépszerűbb vendéglátós munkák

Végezetül vegyük át, hogy melyek napjaink legnépszerűbb vendéglátós munkakörei. Az első ilyen a szakács, aki az ételek elkészítéséért felel. Neki kreatívnak, gyakorlatiasnak kell lennie, emellett jó stressztűrő képességre is szüksége van.

Ott van még a felszolgáló, aki az ételek és az italok kiszolgálásáért felel az éttermekben, egyéb vendéglátóhelyeken. Kommunikatívnak és türelmesnek kell lennie, ráadásul az állóképesség is hatalmas erénynek számít.

Ami a pultost illeti, ő az, aki az italok kiszolgálásáért felel a bárokban és éttermekben. Fontos, hogy legyen gyors, jól szervezzen és remek memóriával rendelkezzen. Emberszeretőnek és empatikusnak kell lennie, hogy pozitív élménnyé varázsolja a vendég számára a fogyasztást.