„Galettét készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell galettét készíteni? == rightA galette egy francia eredetű, egyszerűen elkészíthető, szabadformájú pite, ame…”) |
(→Lépések) |
||
10. sor: | 10. sor: | ||
#* 1/2 teáskanál só | #* 1/2 teáskanál só | ||
#* 4-6 evőkanál hideg víz | #* 4-6 evőkanál hideg víz | ||
− | |||
#* A lisztet, a sót és a hideg vajat gyorsan dolgozzuk össze morzsás állagúvá. A hideg vízzel lazítsuk fel a tésztát, amíg össze nem áll, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos. Hűtsük a tésztát legalább fél órát a hűtőben. | #* A lisztet, a sót és a hideg vajat gyorsan dolgozzuk össze morzsás állagúvá. A hideg vízzel lazítsuk fel a tésztát, amíg össze nem áll, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos. Hűtsük a tésztát legalább fél órát a hűtőben. | ||
# '''Töltelék előkészítése (pl. paradicsom és mozzarella)''': | # '''Töltelék előkészítése (pl. paradicsom és mozzarella)''': | ||
18. sor: | 17. sor: | ||
#* Friss bazsalikom levelek | #* Friss bazsalikom levelek | ||
#* Só, bors és olívaolaj | #* Só, bors és olívaolaj | ||
− | |||
#* A paradicsomokat és a mozzarellát váltakozva rendezzük el a kinyújtott galette tésztán, hagyjunk kb. 5 cm széles szegélyt a tészta szélén. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg friss bazsalikomlevelekkel. | #* A paradicsomokat és a mozzarellát váltakozva rendezzük el a kinyújtott galette tésztán, hagyjunk kb. 5 cm széles szegélyt a tészta szélén. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg friss bazsalikomlevelekkel. | ||
− | |||
# '''A galette összeállítása és sütése''': | # '''A galette összeállítása és sütése''': | ||
#* Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tészta szélét hajtsuk rá a töltelékre, hogy kis "falat" képezzen, amely megtartja a töltelék levét. | #* Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tészta szélét hajtsuk rá a töltelékre, hogy kis "falat" képezzen, amely megtartja a töltelék levét. |
A lap 2024. március 27., 07:14-kori változata
Hogyan kell galettét készíteni?
A galette egy francia eredetű, egyszerűen elkészíthető, szabadformájú pite, amely bármilyen édes vagy sós töltelékkel megtölthető. Az alábbi lépések segítenek elkészíteni az alap galette tésztát és egy klasszikus sós változatot.
Lépések
- Alaptészta elkészítése:
- Hozzávalók:
#* 250 g liszt #* 125 g hideg vaj, kockázva #* 1/2 teáskanál só #* 4-6 evőkanál hideg víz
- A lisztet, a sót és a hideg vajat gyorsan dolgozzuk össze morzsás állagúvá. A hideg vízzel lazítsuk fel a tésztát, amíg össze nem áll, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos. Hűtsük a tésztát legalább fél órát a hűtőben.
- Töltelék előkészítése (pl. paradicsom és mozzarella):
- Hozzávalók:
#* 3-4 érett paradicsom, vékonyan felszeletelve #* 200 g mozzarella, szintén vékony szeletekre vágva #* Friss bazsalikom levelek #* Só, bors és olívaolaj
- A paradicsomokat és a mozzarellát váltakozva rendezzük el a kinyújtott galette tésztán, hagyjunk kb. 5 cm széles szegélyt a tészta szélén. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg friss bazsalikomlevelekkel.
- A galette összeállítása és sütése:
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tészta szélét hajtsuk rá a töltelékre, hogy kis "falat" képezzen, amely megtartja a töltelék levét.
- Kenjük le a tészta szélét tojással vagy olívaolajjal, hogy szép aranybarna legyen sütés közben.
- Süssük kb. 30-40 percig, amíg a tészta ropogós és aranybarna nem lesz.
Tippek
- A galette tészta állaga kulcsfontosságú; ha túl lágy, adj hozzá egy kis lisztet, ha túl száraz, egy kis vizet.
- A tölteléket variálhatjuk aszerint, ami éppen szezonális, vagy ami otthon található. Gyümölcsökkel, mint például barackkal vagy almával, édes galette-et készíthetünk.
Amire szükséged lehet
- Nagy tál a tészta összeállításához
- Sütőpapír
- Görgő a tészta kinyújtásához
- Sütőlemez
Figyelmeztetések
- A túl sok töltelék nehezítheti a galette sütését, és csöpögést okozhat a sütőben.
- A sütési idő változhat a sütő típusától és a töltelék mennyiségétől függően, ezért érdemes a sütési idő alatt ellenőrizni.