„Komposztálni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: Kiskriszta (vita) szerkesztéséről 217.197.189.93 szerkesztésére) |
a (→Felhasznált források, kapcsolódó webcímek) |
||
108. sor: | 108. sor: | ||
* [http://szike.zpok.hu/ahol-komposztalnak Ahol komposztálnak] | * [http://szike.zpok.hu/ahol-komposztalnak Ahol komposztálnak] | ||
* [http://www.komposztmester.hu/ Komposztmester.hu] | * [http://www.komposztmester.hu/ Komposztmester.hu] | ||
+ | * [https://www.okosarok.hu/komposztalas] | ||
[[Kategória:Otthon-kert]] | [[Kategória:Otthon-kert]] | ||
[[Kategória:Otthon-kert]] | [[Kategória:Otthon-kert]] |
A lap jelenlegi, 2017. november 12., 16:47-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell komposztálni?
A komposztálás egy olcsó, természetes folyamat, amely átalakítja a konyhai és kerti hulladékokat értékes és tápanyagokban gazdag humusszá a növényeink számára. Amellett, hogy mindezzel közvetlen környezetünknek is jót teszünk, egy év alatt akkora mennyiségű káros gáztól szabadítjuk meg Földünket, amennyi széndioxid egy mosógép három hónapon keresztüli használata során termelődik.
[szerkesztés] Lépések
- Szerezzünk be egy komposztládát! Az ideális hely egy komposztláda elhelyezésére a napfényes, csupasz talaj. Ha erre nincs lehetőség, rakhatjuk betonra, aszfaltra vagy járólapra is, azonban ez esetben tegyünk egy réteg papírt, vesszőt vagy már meglévő komposztot az aljára, hogy a férgek és egyéb, a lebontáshoz szükséges élőlények megtelepedhessenek! Olyan helyet válasszunk, amihez könnyen hozzáférünk!
- Használjuk a megfelelő hozzávalókat!
- Zöld hozzávalók: Gyorsan rothadásnak indulnak, és biztosítják a szükséges nitrogént és nedvességet.
- Állati trágya szalmával
- Egynyári gyomok
- Mezei szulák
- Saspáfrány
- Kelbimbó tönkje
- Sárgarépavégek
- Citrusfélék héja
- Kávézacc
- Fekete nadálytő levelek
- Vágott virágok
- Nadragulya
- Gyümölcshéj és –pép
- Gyümölcs magvak
- Lekaszált vagy lenyírt fű
- Széna
- Vágott sövény
- Szobanövények
- Borostyánlevelek
- Csalán
- Elöregedett ágyas növények
- Évelő gyomok
- Mérgező növények
- Rebarbaralevelek
- Tengeri moszatok
- Lemetszett puha ágak és növénytörmelékek
- Vizelet
- Zöldséghéj- és pép
- Barna hozzávalók: Lassabban indulnak rothadásnak, biztosítják a szükséges szenet és rostokat, valamint segítik a komposzt „légzését”.
- Avar
- Kartonpapír
- Karácsonyfa
- Felaprított pamuttörlők
- Vatta
- Lemetszett cipruságak
- Tojástartók és –héjak
- Örökzöldek
- Haj, szőr
- Természetes parafa
- Diófélék
- Papírzacskók
- Fagyal
- Szalma
- Kukoricacsövek
- Tealevelek és –filterek
- Paradicsom
- Használt konyhai papírtörlő
- Porszívózsák tartalma
- Tűzifa hamuja
- Komposztáláshoz soha ne használjuk az alábbiakat!
- Csontok
- Kenyér
- Kannák
- Macskaalom
- Cigarettacsikkek
- Háztartási fólia
- Szén elégetéséből származó hamu
- Rágcsálnivalók csomagolása
- Tejtermékek
- Eldobható pelenkák
- Kutyaürülék és –eledel
- Üdítős dobozok
- Hús- és halmaradékok
- Olívaolaj
- Műanyagzsákok, -szatyrok
- Szennyezett szövetek
- Zöld hozzávalók: Gyorsan rothadásnak indulnak, és biztosítják a szükséges nitrogént és nedvességet.
- Töltsük fel a ládát! Az ideális aránya a zöld és barna hozzávalóknak 50-50%.
- Várjunk egy ideig! Körülbelül 9-12 hónapot vesz igénybe, mire a komposztunk “beérik”. A láda tetejébe időről időre továbbra is adhatunk hozzávalókat.
- Kész! Amikor a komposztunk roskatag, sötét anyaga egy nyirkos, tömött talajra emlékeztet, megérett a használatra.
- Távolítsuk el a komposztot! Óvatosan emeljük meg a ládát, vagy nyissuk ki az oldalán lévő ajtót, s kerti villával vagy ásóval kotorjuk ki a komposztot!
- Használjuk! Ne aggódjunk, ha a komposzt kissé csomósnak tűnik a gallyak és tojáshéjak miatt, ettől még tökéletesen megfelelő! Tápláljuk vele zöldségeinket, dísz- és takarmánynövényeinket, a fákat és bokrokat!
[szerkesztés] Tippek
- A komposztládát különféle futónövényekkel, örökzöldekkel takarhatjuk el.
- A mérgező növények az emberre ugyan veszélyesek, a komposztálás során azonban nyugodtan használhatjuk őket.
- A vizelet jól aktiválja a komposztáló folyamatot. A komposzthoz 1 rész vizeletet 20 rész vízzel elkeverve adjunk! Vigyázzunk, nehogy túladagoljuk, mert a komposzt túl nedves lesz!
- Kis mennyiségű avarral könnyen egyensúlyt teremthetünk, ha túl sok zöldet használtunk. Azonban nagy mennyiségben inkább külön komposztáljuk!
- Nézzünk utána komposztálási programoknak, melyek segítségünkre lehetnek! http://szike.zpok.hu/ahol-komposztalnak
- A Komposztfórum Magyarország Egyesületnél komposztmester képzésre is jelentkezhetünk csekély térítés ellenében: http://www.komposztmester.hu/. Az oldalon továbbá komposztálással kapcsolatos kérdéseinkre is válaszolnak.
[szerkesztés] Figyelmeztetés
- A túl sok zöld hozzávaló eredménye egy sáros, bűzös massza lesz.
- Különösen ősszel a lombhullatás idején esnek az emberek abba a hibába, hogy túl sok barna adalékot tesznek a komposztba. Az avar azonban nem termel elég nitrogént ahhoz, hogy a lebomláshoz szükséges hőfolyamatot aktiválja.
- Tévhit, miszerint a diólevelek nem alkalmasak komposztálásra.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Komposztláda
- Aprításhoz szükséges eszközök
- Kerti villa vagy ásó
- Komposztérlelő anyagok
[szerkesztés] Kapcsolódó videók
[szerkesztés] Bálint gazda bemutatja, avagy ügyes komposztálás a kertben