„Komposztálni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
a (→Felhasznált források, kapcsolódó webcímek) |
|||
108. sor: | 108. sor: | ||
* [http://szike.zpok.hu/ahol-komposztalnak Ahol komposztálnak] | * [http://szike.zpok.hu/ahol-komposztalnak Ahol komposztálnak] | ||
* [http://www.komposztmester.hu/ Komposztmester.hu] | * [http://www.komposztmester.hu/ Komposztmester.hu] | ||
+ | * [http://okosarok.hu/komposztalas] | ||
[[Kategória:Otthon-kert]] | [[Kategória:Otthon-kert]] | ||
[[Kategória:Otthon-kert]] | [[Kategória:Otthon-kert]] |
A lap 2017. augusztus 6., 12:11-kori változata
Hogyan kell komposztálni?
A komposztálás egy olcsó, természetes folyamat, amely átalakítja a konyhai és kerti hulladékokat értékes és tápanyagokban gazdag humusszá a növényeink számára. Amellett, hogy mindezzel közvetlen környezetünknek is jót teszünk, egy év alatt akkora mennyiségű káros gáztól szabadítjuk meg Földünket, amennyi széndioxid egy mosógép három hónapon keresztüli használata során termelődik.
Lépések
- Szerezzünk be egy komposztládát! Az ideális hely egy komposztláda elhelyezésére a napfényes, csupasz talaj. Ha erre nincs lehetőség, rakhatjuk betonra, aszfaltra vagy járólapra is, azonban ez esetben tegyünk egy réteg papírt, vesszőt vagy már meglévő komposztot az aljára, hogy a férgek és egyéb, a lebontáshoz szükséges élőlények megtelepedhessenek! Olyan helyet válasszunk, amihez könnyen hozzáférünk!
- Használjuk a megfelelő hozzávalókat!
- Zöld hozzávalók: Gyorsan rothadásnak indulnak, és biztosítják a szükséges nitrogént és nedvességet.
- Állati trágya szalmával
- Egynyári gyomok
- Mezei szulák
- Saspáfrány
- Kelbimbó tönkje
- Sárgarépavégek
- Citrusfélék héja
- Kávézacc
- Fekete nadálytő levelek
- Vágott virágok
- Nadragulya
- Gyümölcshéj és –pép
- Gyümölcs magvak
- Lekaszált vagy lenyírt fű
- Széna
- Vágott sövény
- Szobanövények
- Borostyánlevelek
- Csalán
- Elöregedett ágyas növények
- Évelő gyomok
- Mérgező növények
- Rebarbaralevelek
- Tengeri moszatok
- Lemetszett puha ágak és növénytörmelékek
- Vizelet
- Zöldséghéj- és pép
- Barna hozzávalók: Lassabban indulnak rothadásnak, biztosítják a szükséges szenet és rostokat, valamint segítik a komposzt „légzését”.
- Avar
- Kartonpapír
- Karácsonyfa
- Felaprított pamuttörlők
- Vatta
- Lemetszett cipruságak
- Tojástartók és –héjak
- Örökzöldek
- Haj, szőr
- Természetes parafa
- Diófélék
- Papírzacskók
- Fagyal
- Szalma
- Kukoricacsövek
- Tealevelek és –filterek
- Paradicsom
- Használt konyhai papírtörlő
- Porszívózsák tartalma
- Tűzifa hamuja
- Komposztáláshoz soha ne használjuk az alábbiakat!
- Csontok
- Kenyér
- Kannák
- Macskaalom
- Cigarettacsikkek
- Háztartási fólia
- Szén elégetéséből származó hamu
- Rágcsálnivalók csomagolása
- Tejtermékek
- Eldobható pelenkák
- Kutyaürülék és –eledel
- Üdítős dobozok
- Hús- és halmaradékok
- Olívaolaj
- Műanyagzsákok, -szatyrok
- Szennyezett szövetek
- Zöld hozzávalók: Gyorsan rothadásnak indulnak, és biztosítják a szükséges nitrogént és nedvességet.
- Töltsük fel a ládát! Az ideális aránya a zöld és barna hozzávalóknak 50-50%.
- Várjunk egy ideig! Körülbelül 9-12 hónapot vesz igénybe, mire a komposztunk “beérik”. A láda tetejébe időről időre továbbra is adhatunk hozzávalókat.
- Kész! Amikor a komposztunk roskatag, sötét anyaga egy nyirkos, tömött talajra emlékeztet, megérett a használatra.
- Távolítsuk el a komposztot! Óvatosan emeljük meg a ládát, vagy nyissuk ki az oldalán lévő ajtót, s kerti villával vagy ásóval kotorjuk ki a komposztot!
- Használjuk! Ne aggódjunk, ha a komposzt kissé csomósnak tűnik a gallyak és tojáshéjak miatt, ettől még tökéletesen megfelelő! Tápláljuk vele zöldségeinket, dísz- és takarmánynövényeinket, a fákat és bokrokat!
Tippek
- A komposztládát különféle futónövényekkel, örökzöldekkel takarhatjuk el.
- A mérgező növények az emberre ugyan veszélyesek, a komposztálás során azonban nyugodtan használhatjuk őket.
- A vizelet jól aktiválja a komposztáló folyamatot. A komposzthoz 1 rész vizeletet 20 rész vízzel elkeverve adjunk! Vigyázzunk, nehogy túladagoljuk, mert a komposzt túl nedves lesz!
- Kis mennyiségű avarral könnyen egyensúlyt teremthetünk, ha túl sok zöldet használtunk. Azonban nagy mennyiségben inkább külön komposztáljuk!
- Nézzünk utána komposztálási programoknak, melyek segítségünkre lehetnek! http://szike.zpok.hu/ahol-komposztalnak
- A Komposztfórum Magyarország Egyesületnél komposztmester képzésre is jelentkezhetünk csekély térítés ellenében: http://www.komposztmester.hu/. Az oldalon továbbá komposztálással kapcsolatos kérdéseinkre is válaszolnak.
Figyelmeztetés
- A túl sok zöld hozzávaló eredménye egy sáros, bűzös massza lesz.
- Különösen ősszel a lombhullatás idején esnek az emberek abba a hibába, hogy túl sok barna adalékot tesznek a komposztba. Az avar azonban nem termel elég nitrogént ahhoz, hogy a lebomláshoz szükséges hőfolyamatot aktiválja.
- Tévhit, miszerint a diólevelek nem alkalmasak komposztálásra.
Amire szükséged lehet
- Komposztláda
- Aprításhoz szükséges eszközök
- Kerti villa vagy ásó
- Komposztérlelő anyagok
Kapcsolódó videók
Bálint gazda bemutatja, avagy ügyes komposztálás a kertben