„A barbecue-hoz grillsütőt választani” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Amire szükséged lehet) |
|||
6. sor: | 6. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # A '''grillkocsik osztályába''' tartozó faszenes '''Offset füstön sütők''' (Offset smokers) a hamisítatlan BBQ készítés egyik alapeszköze és viszonylag kedvező áron | + | # A '''grillkocsik osztályába''' tartozó faszenes '''Offset füstön sütők''' (Offset smokers) a hamisítatlan BBQ készítés egyik alapeszköze és viszonylag kedvező áron beszerezhetőek. Ezek a grillezők javarészt két tartályból állnak össze: a hőellátásért felelős tűztérből és a sütőtérből. Előnye, hogy '''mutatósak, nagy kapacitással bírnak''' azonban a hőmérsékletük szabályozása nem a legegyszerűbb feladat, még akkor sem, ha bizonyos modellek fedelén hőmérő is található. |
# A '''gömbgrill''' alacsony ára és sokoldalúsága miatt nem véletlen az egyik legelterjedtebb grillsütő típus. Fedele jóvoltából a hagyományos (direkt) grillezés mellett az '''indirekt sütésre is kiváló választás'''. Ha a gömbgrill mellett döntünk BBQ-ügyben, annak egyik felébe helyezzünk faszenet, föléje pedig, hűtés és párásítás céljából, egy vízzel teli edényt. A hús a másik oldalon (indirekt zónában) sül felül, alatta csepegtetőtálcával. A faszén pótlása mellett a hőstabilizálásra is rendszeresen figyelnünk kell, de a befektetett energia végül meghozza gyümölcsét. | # A '''gömbgrill''' alacsony ára és sokoldalúsága miatt nem véletlen az egyik legelterjedtebb grillsütő típus. Fedele jóvoltából a hagyományos (direkt) grillezés mellett az '''indirekt sütésre is kiváló választás'''. Ha a gömbgrill mellett döntünk BBQ-ügyben, annak egyik felébe helyezzünk faszenet, föléje pedig, hűtés és párásítás céljából, egy vízzel teli edényt. A hús a másik oldalon (indirekt zónában) sül felül, alatta csepegtetőtálcával. A faszén pótlása mellett a hőstabilizálásra is rendszeresen figyelnünk kell, de a befektetett energia végül meghozza gyümölcsét. | ||
− | # Bár elsősorban nem erről az oldaláról ismert, ám egy kis fortéllyal '''a gázgrill is alkalmas a BBQ-ra'''. Külön állítható égőfejei lehetővé teszik az optimális hőfokválasztást, ami a BBQ alapkritériuma, továbbá a faszenet sem kell külön vásárolnunk hozzá. Utóbbi előny egyben a gázgrill szépséghibája is | + | # Bár elsősorban nem erről az oldaláról ismert, ám egy kis fortéllyal '''a gázgrill is alkalmas a BBQ-ra'''. Külön állítható égőfejei lehetővé teszik az optimális hőfokválasztást, ami a BBQ alapkritériuma, továbbá a faszenet sem kell külön vásárolnunk hozzá. Utóbbi előny egyben a gázgrill szépséghibája is BBQ szempontból, hisz a technikát alapvetően faszén vagy fa által képzett hőre találták ki. Sebaj, egy hőleadó részt kialakítva, az egyik oldalra egy füstölő dobozba helyezzünk apróbb fadarabokat: itt képződik majd a kívánt füst. A másik oldalra mehet a hús (amihez nem árt majd egy maghőmérő sem), alá csepegtetőtálcával. |
14. sor: | 14. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Gázgrill használata esetén | + | * Gázgrill használata esetén hússzeleteinket lecsukott tető mellett két óra után csomagoljuk alufóliába, majd tegyük vissza a sütőbe további két óra. Ha ez is letelik, cseréljük ki a füstölő dobozban a fadarabokat, majd még egy órát, immár alufólia nélkül, nyitott fedéllel „pihentessük” húsainkat a rácson. |
− | * A BBQ egy rendkívül időigényes ételkészítési technika. Csak akkor fogjuk bele, ha ténylegesen van 4 | + | * A BBQ egy rendkívül időigényes ételkészítési technika. Csak akkor fogjuk bele, ha ténylegesen van 3-4 óránk a hús elkészítésére! |
* A nem kellő figyelemmel választott grillsütő könnyen elveheti kedvünket a BBQ-tól. Bármely grillsütő típus mellett is döntünk, amennyiben keretünk engedi, törekedjünk a minél minőségibb (és így általában drágább) grillsütő vásárlására! | * A nem kellő figyelemmel választott grillsütő könnyen elveheti kedvünket a BBQ-tól. Bármely grillsütő típus mellett is döntünk, amennyiben keretünk engedi, törekedjünk a minél minőségibb (és így általában drágább) grillsütő vásárlására! | ||
24. sor: | 24. sor: | ||
* Grillsütő | * Grillsütő | ||
* Faszén / gázpalack | * Faszén / gázpalack | ||
+ | * BBQ "alapanyag" | ||
* Grillvilla | * Grillvilla | ||
* Grilltálca | * Grilltálca | ||
30. sor: | 31. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | * Lehet bármilyen profi is sütőnk, ha nincs hozzá minőségi alapanyagunk. | + | * Lehet bármilyen profi is sütőnk, ha nincs hozzá minőségi alapanyagunk. Legyen az sertés (lapocka, tarja, oldalas), marha (fartő, szegy, oldalas) vagy épp egyben sült csirke, húst csak megbízható helyről vásároljunk! |
A lap jelenlegi, 2017. május 19., 13:04-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell a barbecue-hoz grillsütőt választani?
Hazánkban is egyre népszerűbb a lassú tűzön, körülbelül 110-120 °C, de maximum 150 °C-on, elsősorban, de nem feltétlenül természetes faszénnel vagy fatüzeléssel képzett, indirekt hőn történő ételkészítési technika: a barbecue. Erre az eljárásra alkalmas autentikus eszközök azonban többnyire nagyon drágák. Ha ön is érdeklődik a BBQ iránt, de elérhető áron szeretne sütőt vásárolni, mindenképp olvasson tovább.
[szerkesztés] Lépések
- A grillkocsik osztályába tartozó faszenes Offset füstön sütők (Offset smokers) a hamisítatlan BBQ készítés egyik alapeszköze és viszonylag kedvező áron beszerezhetőek. Ezek a grillezők javarészt két tartályból állnak össze: a hőellátásért felelős tűztérből és a sütőtérből. Előnye, hogy mutatósak, nagy kapacitással bírnak azonban a hőmérsékletük szabályozása nem a legegyszerűbb feladat, még akkor sem, ha bizonyos modellek fedelén hőmérő is található.
- A gömbgrill alacsony ára és sokoldalúsága miatt nem véletlen az egyik legelterjedtebb grillsütő típus. Fedele jóvoltából a hagyományos (direkt) grillezés mellett az indirekt sütésre is kiváló választás. Ha a gömbgrill mellett döntünk BBQ-ügyben, annak egyik felébe helyezzünk faszenet, föléje pedig, hűtés és párásítás céljából, egy vízzel teli edényt. A hús a másik oldalon (indirekt zónában) sül felül, alatta csepegtetőtálcával. A faszén pótlása mellett a hőstabilizálásra is rendszeresen figyelnünk kell, de a befektetett energia végül meghozza gyümölcsét.
- Bár elsősorban nem erről az oldaláról ismert, ám egy kis fortéllyal a gázgrill is alkalmas a BBQ-ra. Külön állítható égőfejei lehetővé teszik az optimális hőfokválasztást, ami a BBQ alapkritériuma, továbbá a faszenet sem kell külön vásárolnunk hozzá. Utóbbi előny egyben a gázgrill szépséghibája is BBQ szempontból, hisz a technikát alapvetően faszén vagy fa által képzett hőre találták ki. Sebaj, egy hőleadó részt kialakítva, az egyik oldalra egy füstölő dobozba helyezzünk apróbb fadarabokat: itt képződik majd a kívánt füst. A másik oldalra mehet a hús (amihez nem árt majd egy maghőmérő sem), alá csepegtetőtálcával.
[szerkesztés] Tippek
- Gázgrill használata esetén hússzeleteinket lecsukott tető mellett két óra után csomagoljuk alufóliába, majd tegyük vissza a sütőbe további két óra. Ha ez is letelik, cseréljük ki a füstölő dobozban a fadarabokat, majd még egy órát, immár alufólia nélkül, nyitott fedéllel „pihentessük” húsainkat a rácson.
- A BBQ egy rendkívül időigényes ételkészítési technika. Csak akkor fogjuk bele, ha ténylegesen van 3-4 óránk a hús elkészítésére!
- A nem kellő figyelemmel választott grillsütő könnyen elveheti kedvünket a BBQ-tól. Bármely grillsütő típus mellett is döntünk, amennyiben keretünk engedi, törekedjünk a minél minőségibb (és így általában drágább) grillsütő vásárlására!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Grillsütő
- Faszén / gázpalack
- BBQ "alapanyag"
- Grillvilla
- Grilltálca
- Jó idő és társaság :-)
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Lehet bármilyen profi is sütőnk, ha nincs hozzá minőségi alapanyagunk. Legyen az sertés (lapocka, tarja, oldalas), marha (fartő, szegy, oldalas) vagy épp egyben sült csirke, húst csak megbízható helyről vásároljunk!