„Cukorbetegként étkezni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Kapcsolódó források, hivatkozások)
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: Evus (vita) szerkesztéséről Kiscsillag szerkesztésére)
 
50. sor: 50. sor:
 
* [http://koleszterin-dieta.blog.hu/2009/01/26/a_magas_trigliceridszint_dietaja A magas trigliceridszint diétája]
 
* [http://koleszterin-dieta.blog.hu/2009/01/26/a_magas_trigliceridszint_dietaja A magas trigliceridszint diétája]
 
* [http://www.diabion.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=75 A cukorbeteg étrend]
 
* [http://www.diabion.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=75 A cukorbeteg étrend]
* [http://fogyascoachinggal.hu/szenhidrat-tablazat/ Szénhidrát táblázat]
 
  
 
[[Kategória:Egészség]]
 
[[Kategória:Egészség]]

A lap jelenlegi, 2017. április 28., 06:18-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell cukorbetegként étkezni?

http://www.diabion.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=75

Ez természetesen függ attól is, hogy milyen típusú cukorbetegsége van valakinek. Az 1-es típusú cukorbetegség főként a gyermekeket, fiatalokat érinti, ez esetben nem termelődik inzulin. A 2-es típus esetében nem megfelelő az inzulinhatás. Ez utóbbi elsősorban idősebbeket érint, lassabban alakul ki, szerepet játszik benne az elhízás és a magas vérnyomás is. Ha nem figyelünk oda az étkezésünkre, súlyos szövődményei lehetnek.

[szerkesztés] Lépések

  1. Konzultáljunk az orvosunkkal! Bár a legfontosabb tudnivalókat összegyűjtjük ebben a cikkben, az étrend a cukorbetegség fajtáján túl egyéni adottságoktól (testsúly, életkor, társbetegségek) is függ, ezért mindenképpen kérjük ki orvosunk véleményét is. Diabetikushoz is fordulhatunk.

[szerkesztés] Általánosságban

  1. Normál testsúly esetén annyi szénhidrátot kell naponta bevinni a szervezetünkbe, ami biztosítja a napi energiafelhasználást.
  2. Túlsúly esetén lépcsőzetesen csökkenteni kell a bevitt kalóriát, lehetőség szerint hetente 10-15 százalékkal, amíg a kívánt szintet el nem érjük.
  3. A felvett energia optimális százalékos elosztása: 50% szénhidrát, 20% fehérje, 30% zsír.
  4. Inkább naponta többször együnk keveset, mint kevés alkalommal sokat.
  5. Rostban gazdag barna kenyeret, teljes kiőrlésű termékeket fogyasszunk a fehér kenyér helyett.
  6. Összetett szénhidrátokat, keményítőt tartalmazó gabona eredetű élelmiszereket, rizst, burgonyát, hüvelyeseket, zöldségféléket szabad fogyasztani, de szénhidráttartalmukat számolni kell.
  7. Szabad ugyan fogyasztani tejtermékeket, de csak mértékkel és több étkezésre leosztva, szénhidrát tartalmukat figyelembe véve.
  8. Gyümölcsöket is több étkezésre elosztva fogyasszunk, elsősorban alacsonyabb szénhidráttartalommal. Fontos vitaminforrások azonban, és jelentős szerepet játszanak a diétában. Kerüljük azonban a szőlőt, a banánt és a szilvát.
  9. Együnk alacsony szénhidrát tartalmú főzelékeket (pl. karalábé, karfiol, káposzta, tökfélék, paradicsom, zöldbab, spenót). Kerüljük mind zöldségként, mind főzelékként a sütőtököt, a sárgarépát, a kukoricát, a zöldborsót, a babot és a szóját.
  10. Kávé és tea (cukor nélkül) fogyasztható.
  11. Cukros alkoholos italokat kerüljük, és egyébként is ajánlott az alkoholfogyasztástól tartózkodni, leszámítva a vörösbort, melyből napi egy pohár segít az érrendszeri megbetegedések ellen.
  12. Fehérjét 50-50%-ban állati és növényi eredetből vigyünk be. Elsősorban (különösen túlsúlyos diabétesz esetén) zsírszegény fehérjeforrásokat fogyasszunk (pl. hal, szárnyasok combja, melle, sertés karaj, comb, zsírszegény tejtermékek, sovány sajtok).

[szerkesztés] 1-es típusú diabétesz esetén

  1. Kerüljük a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (cukor, méz nem fogyasztható, tej, kefir, joghurt, gyümölcsök mértékkel), azonban nem feltétlenül kell zsírban és fehérjében szegény étrendet folytatnunk.

[szerkesztés] 2-es típusú diabétesz esetén

  1. Kalóriában, krisztalloid szénhidrátban (fruktóz, glukóz, szaharóz – gyümölcsökben, szaharóz süteményben, vajban, fagylaltban, laktóz – tej, kefir, joghurt) és zsírban szegény étrend javasolt. Cukor, méz, cukorkák, desszertek, csokoládék, cukros üdítőitalok nem fogyaszthatóak.
  2. Törekedjünk a zsírszegény étrend kialakítására. Lehetőség szerint ne fogyasszunk tejszínt, zsíros sajtokat, szalámikat, szalonnát, zsíros húsokat. Csak ritkán, kis mennyiségben együnk magas koleszterintartalmú belsőségeket (pl. sertésmáj). A tojás nagyon egészséges, de túlsúlyos cukorbetegek esetében ezt is csak mértékletesen fogyasszuk.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Táblázat az ételek fehérje, zsír és szénhidrát tartalmáról.
  • Orvosi konzultáció.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A folyékony ételek jobban emelik a vércukorszintet, mint a szilárdak.
  • Túlsúly esetén olajban sütés helyett inkább pároljunk, grillezzünk vagy süssük meg roston az ételt.
  • Mivel nagyobb az esélye az érrendszeri betegségek kialakulásának a cukorbetegeknél, a dohányzással mindenképpen hagyjunk fel.
  • A cukorhelyettesítővel készült sütemények, csokoládék is növelik a vércukorszintet, még ha kisebb mértékben is, mint a cukor. Ezért ne fogyasszunk belőle 5 dkg-nál többet napi szinten, és mindenképpen számoljuk belel a szénhidrátfogyasztásba.
  • A diétás édességek gyakran zsírdúsak.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Evus, Hogyankell, Kiscsillag