„Cukorbetegként étkezni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Evus (vitalap | szerkesztései) (→Kapcsolódó források, hivatkozások) |
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: Evus (vita) szerkesztéséről Kiscsillag szerkesztésére) |
||
50. sor: | 50. sor: | ||
* [http://koleszterin-dieta.blog.hu/2009/01/26/a_magas_trigliceridszint_dietaja A magas trigliceridszint diétája] | * [http://koleszterin-dieta.blog.hu/2009/01/26/a_magas_trigliceridszint_dietaja A magas trigliceridszint diétája] | ||
* [http://www.diabion.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=75 A cukorbeteg étrend] | * [http://www.diabion.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=75 A cukorbeteg étrend] | ||
− | |||
[[Kategória:Egészség]] | [[Kategória:Egészség]] |
A lap jelenlegi, 2017. április 28., 06:18-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell cukorbetegként étkezni?
Ez természetesen függ attól is, hogy milyen típusú cukorbetegsége van valakinek. Az 1-es típusú cukorbetegség főként a gyermekeket, fiatalokat érinti, ez esetben nem termelődik inzulin. A 2-es típus esetében nem megfelelő az inzulinhatás. Ez utóbbi elsősorban idősebbeket érint, lassabban alakul ki, szerepet játszik benne az elhízás és a magas vérnyomás is. Ha nem figyelünk oda az étkezésünkre, súlyos szövődményei lehetnek.
[szerkesztés] Lépések
- Konzultáljunk az orvosunkkal! Bár a legfontosabb tudnivalókat összegyűjtjük ebben a cikkben, az étrend a cukorbetegség fajtáján túl egyéni adottságoktól (testsúly, életkor, társbetegségek) is függ, ezért mindenképpen kérjük ki orvosunk véleményét is. Diabetikushoz is fordulhatunk.
[szerkesztés] Általánosságban
- Normál testsúly esetén annyi szénhidrátot kell naponta bevinni a szervezetünkbe, ami biztosítja a napi energiafelhasználást.
- Túlsúly esetén lépcsőzetesen csökkenteni kell a bevitt kalóriát, lehetőség szerint hetente 10-15 százalékkal, amíg a kívánt szintet el nem érjük.
- A felvett energia optimális százalékos elosztása: 50% szénhidrát, 20% fehérje, 30% zsír.
- Inkább naponta többször együnk keveset, mint kevés alkalommal sokat.
- Rostban gazdag barna kenyeret, teljes kiőrlésű termékeket fogyasszunk a fehér kenyér helyett.
- Összetett szénhidrátokat, keményítőt tartalmazó gabona eredetű élelmiszereket, rizst, burgonyát, hüvelyeseket, zöldségféléket szabad fogyasztani, de szénhidráttartalmukat számolni kell.
- Szabad ugyan fogyasztani tejtermékeket, de csak mértékkel és több étkezésre leosztva, szénhidrát tartalmukat figyelembe véve.
- Gyümölcsöket is több étkezésre elosztva fogyasszunk, elsősorban alacsonyabb szénhidráttartalommal. Fontos vitaminforrások azonban, és jelentős szerepet játszanak a diétában. Kerüljük azonban a szőlőt, a banánt és a szilvát.
- Együnk alacsony szénhidrát tartalmú főzelékeket (pl. karalábé, karfiol, káposzta, tökfélék, paradicsom, zöldbab, spenót). Kerüljük mind zöldségként, mind főzelékként a sütőtököt, a sárgarépát, a kukoricát, a zöldborsót, a babot és a szóját.
- Kávé és tea (cukor nélkül) fogyasztható.
- Cukros alkoholos italokat kerüljük, és egyébként is ajánlott az alkoholfogyasztástól tartózkodni, leszámítva a vörösbort, melyből napi egy pohár segít az érrendszeri megbetegedések ellen.
- Fehérjét 50-50%-ban állati és növényi eredetből vigyünk be. Elsősorban (különösen túlsúlyos diabétesz esetén) zsírszegény fehérjeforrásokat fogyasszunk (pl. hal, szárnyasok combja, melle, sertés karaj, comb, zsírszegény tejtermékek, sovány sajtok).
[szerkesztés] 1-es típusú diabétesz esetén
- Kerüljük a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (cukor, méz nem fogyasztható, tej, kefir, joghurt, gyümölcsök mértékkel), azonban nem feltétlenül kell zsírban és fehérjében szegény étrendet folytatnunk.
[szerkesztés] 2-es típusú diabétesz esetén
- Kalóriában, krisztalloid szénhidrátban (fruktóz, glukóz, szaharóz – gyümölcsökben, szaharóz süteményben, vajban, fagylaltban, laktóz – tej, kefir, joghurt) és zsírban szegény étrend javasolt. Cukor, méz, cukorkák, desszertek, csokoládék, cukros üdítőitalok nem fogyaszthatóak.
- Törekedjünk a zsírszegény étrend kialakítására. Lehetőség szerint ne fogyasszunk tejszínt, zsíros sajtokat, szalámikat, szalonnát, zsíros húsokat. Csak ritkán, kis mennyiségben együnk magas koleszterintartalmú belsőségeket (pl. sertésmáj). A tojás nagyon egészséges, de túlsúlyos cukorbetegek esetében ezt is csak mértékletesen fogyasszuk.
[szerkesztés] Tippek
- A testtömegindex segítségével megállapíthatjuk, hogy túlsúlyosak vagyunk-e.
- Ételek fehérje, zsír és szénhidrát tartalma.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Táblázat az ételek fehérje, zsír és szénhidrát tartalmáról.
- Orvosi konzultáció.
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A folyékony ételek jobban emelik a vércukorszintet, mint a szilárdak.
- Túlsúly esetén olajban sütés helyett inkább pároljunk, grillezzünk vagy süssük meg roston az ételt.
- Mivel nagyobb az esélye az érrendszeri betegségek kialakulásának a cukorbetegeknél, a dohányzással mindenképpen hagyjunk fel.
- A cukorhelyettesítővel készült sütemények, csokoládék is növelik a vércukorszintet, még ha kisebb mértékben is, mint a cukor. Ezért ne fogyasszunk belőle 5 dkg-nál többet napi szinten, és mindenképpen számoljuk belel a szénhidrátfogyasztásba.
- A diétás édességek gyakran zsírdúsak.