„Liszt nélkül süteményt sütni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Tippek) |
(→Tippek) |
||
16. sor: | 16. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | + | [[Fájl:Piece-of-cake-1520639-1280x960.jpg|right|300px]] | |
Ha még többre vágysz, készíts pikáns csokoládétortát a fenti „fitnesz” alapból! | Ha még többre vágysz, készíts pikáns csokoládétortát a fenti „fitnesz” alapból! | ||
− | + | *A készre sült alapot vágd fel 2-3 rétegre, attól függően, hogy mennyire jött fel a tésztád! | |
− | + | *Készíts csokimázat: 25 dkg csokit olvassz fel gőzfürdő felett, majd csavard bele 2 narancs levét, és önts hozzá tejszínt, végül pedig adj hozzá egy mokkás kanál étkezési keményítőt! Kevergesd a gőz fölött, és hagyd, hogy sűrűsödjön! | |
− | + | *A rétegeket kend meg fanyar lekvárral! A meggy, a ribizli, feketeribizli, áfonya vagy szeder tökéletes választás lehet! | |
− | + | *Miután a tésztalapokat egymásra rétegezted, vond be csokival a tetejét! Csorgass bátran az oldalára is! | |
− | + | *A tetejét díszítheted mandulaforgáccsal vagy kókuszreszelékkel, esetleg más tortadísszel! | |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == |
A lap jelenlegi, 2015. november 19., 08:52-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell liszt nélkül süteményt sütni?
Nehéz lelkiismeret-furdalás nélkül süteményt enni, ha mindenhol olyan cikkekbe futunk bele, hogy a cukor, a fehér liszt és a tej esküdt ellenségei az egészséges szervezetünknek. Ilyenkor próbálunk különböző alternatívát találni, hogy mégis hogyan hódolhatnánk a finom falatok iránti szenvedélyünknek bűntudat és káros mellékhatás nélkül. A liszt elhagyásával nagyon könnyen finom süti alapot készíthetünk!
[szerkesztés] Lépések
- 25 dkg étcsokoládét olvassz fel gőzfürdő felett! Ízlés és cél kérdése, hogy milyen csokit választasz, de ha elfogadsz egy tippet, akkor legyen minél magasabb a kakaótartalma, és alacsony a cukortartalma! Ma már van tortabevonóból is étcsokis, de talán az összetétel miatt jobb sima étcsokit választani!
- Kapcsold be a sütőt, állítsd 180 fokra, hogy amíg összeáll a tészta, a sütő kellően előmelegedhessen!
- Adj a csokihoz 14 dkg vajat! Az eredeti recept szerint kell plusz zsiradék, de gyakorlati tapasztalat, hogy a csokoládéknak elég magas a zsírtartalma, így elhagyható, vagy a mennyisége és a minősége csökkenthető. Próbáld ki például 1 evőkanál kókuszzsírral!
- Vedd le a tűzről a csokit, és hagyd kihűlni!
- Moss meg 6 db tojást, és válaszd külön a sárgáját és a fehérjét! Mindkét összetevőt fel fogod használni, ezért 2 külön tálba öntsd őket!
- A sárgáját keverd össze egy csomag sütőporral, és reszeld bele 2 narancs héját, majd keverd bele a csokimasszát!
- A fehérjét verd kemény habbá, majd forgasd bele óvatosan a többi összetevőt tartalmazó tálba!
- A masszát öntsd bele a tortaformádba, majd tedd be a sütőbe!
- 20 perc elteltével a süti alap máris kész!
[szerkesztés] Tippek
Ha még többre vágysz, készíts pikáns csokoládétortát a fenti „fitnesz” alapból!
- A készre sült alapot vágd fel 2-3 rétegre, attól függően, hogy mennyire jött fel a tésztád!
- Készíts csokimázat: 25 dkg csokit olvassz fel gőzfürdő felett, majd csavard bele 2 narancs levét, és önts hozzá tejszínt, végül pedig adj hozzá egy mokkás kanál étkezési keményítőt! Kevergesd a gőz fölött, és hagyd, hogy sűrűsödjön!
- A rétegeket kend meg fanyar lekvárral! A meggy, a ribizli, feketeribizli, áfonya vagy szeder tökéletes választás lehet!
- Miután a tésztalapokat egymásra rétegezted, vond be csokival a tetejét! Csorgass bátran az oldalára is!
- A tetejét díszítheted mandulaforgáccsal vagy kókuszreszelékkel, esetleg más tortadísszel!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg étcsoki
- 1 kanál zsiradék (Elhagyható a csoki zsírtartalma miatt!)
- 6 tojás
- 1 csomag sűtőpor
- 2 narancs lereszelt héja
- tortaforma
- sütő
- Hozzávalók a pikáns csokitortához:
- 25 dkg étcsokoládé
- 1 zacskó tejszín (1,5-2 dl is elég lehet)
- 2 narancs kifacsart leve
- 1 mokkás kanál keményítő
- 2 fazék (az egyikbe vizet töltesz – ezt teszed a tűzre, a másodikba pedig a csokit tördeled – ez a tűzön lévő lábas fölé helyezed)
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A narancs kifacsart levét szűrd le, mielőtt a csokiba öntenéd!
- Mivel az alapanyagul szolgáló csoki sajnos tartalmaz cukrot, így érdemes esetleg diabetikus csokit választani, vagy cukormentes lekvárt keresni, esetleg házilag elkészíteni.
- Ez a süti bár liszt nélkül készül, azért mértékkel fogyaszd!
- Bár a tészta jellemzően feljön sütés közben, azonban a hűvösebb szobahőmérséklet hatására picit összeesik. Inkább készülj dupla alapanyag mennyiséggel, hogy biztosan tudj rétegezni!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
Anya :)