„Sárga túrót készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell sárga túrót készíteni?) |
(→Lépések) |
||
7. sor: | 7. sor: | ||
#Tedd fel a tejet forrni egy csipetnyi sóval. | #Tedd fel a tejet forrni egy csipetnyi sóval. | ||
#Üsd fel a tojásokat és jól keverd el őket a cukorral. | #Üsd fel a tojásokat és jól keverd el őket a cukorral. | ||
− | #Ha a tej felforrt, akkor kis lángon, folytonos keverés mellett óvatosan öntsd bele a tojásos-cukros masszát. A tojást addig főzd, míg az egész be nem sűrűsödik. Ha már úgy látod, hogy nem sűrűsödik tovább, jöhet a formázás. | + | #Ha a tej felforrt, akkor kis lángon, folytonos keverés mellett, óvatosan öntsd bele a tojásos-cukros masszát. A tojást addig főzd, míg az egész be nem sűrűsödik. Ha már úgy látod, hogy nem sűrűsödik tovább, jöhet a formázás. |
− | #Egy nagyobb szűrőtálba tegyél vászonkendőt, majd öntsd bele az édességet. A kendőt összeszorítva csavard ki belőle a nedvességet amennyire csak tudod. A főtt tojásból így gömböt tudsz formálni, amit később könnyebb lesz szeletelni és az asztalon is jobban mutat. | + | #Egy nagyobb szűrőtálba tegyél vászonkendőt, majd öntsd bele az édességet. A kendőt összeszorítva, csavard ki belőle a nedvességet, amennyire csak tudod. A főtt tojásból így gömböt tudsz formálni, amit később könnyebb lesz szeletelni, és az asztalon is jobban mutat. |
− | #A kendőt a négy sarkánál fogva szorosan kötözd össze és lógasd fel, míg ki nem csöpög belőle a tejsavó. | + | #A kendőt, a négy sarkánál fogva szorosan kötözd össze és lógasd fel, míg ki nem csöpög belőle a tejsavó. |
#Ha ez megtörtént, tedd be kicsit a hűtőbe, majd ujjnyi szeletekre vágva tálald a sonka mellé. | #Ha ez megtörtént, tedd be kicsit a hűtőbe, majd ujjnyi szeletekre vágva tálald a sonka mellé. | ||
− | |||
− | |||
== Tippek == | == Tippek == |
A lap jelenlegi, 2015. április 20., 13:56-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell sárga túrót készíteni?
A sárga túró főként a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Erdélyben elterjedt hagyományos húsvéti étel. Ezekben a térségekben éppúgy hozzátartozik az ünnepi menühöz, mint a kalács vagy a sonka. Édes ízvilága miatt kellemesen harmonizál a húsvéti asztal megszokott ízeivel.
[szerkesztés] Lépések
- Tedd fel a tejet forrni egy csipetnyi sóval.
- Üsd fel a tojásokat és jól keverd el őket a cukorral.
- Ha a tej felforrt, akkor kis lángon, folytonos keverés mellett, óvatosan öntsd bele a tojásos-cukros masszát. A tojást addig főzd, míg az egész be nem sűrűsödik. Ha már úgy látod, hogy nem sűrűsödik tovább, jöhet a formázás.
- Egy nagyobb szűrőtálba tegyél vászonkendőt, majd öntsd bele az édességet. A kendőt összeszorítva, csavard ki belőle a nedvességet, amennyire csak tudod. A főtt tojásból így gömböt tudsz formálni, amit később könnyebb lesz szeletelni, és az asztalon is jobban mutat.
- A kendőt, a négy sarkánál fogva szorosan kötözd össze és lógasd fel, míg ki nem csöpög belőle a tejsavó.
- Ha ez megtörtént, tedd be kicsit a hűtőbe, majd ujjnyi szeletekre vágva tálald a sonka mellé.
[szerkesztés] Tippek
- Ha különleges sárga túróra vágysz, akkor szórhatsz bele mazsolát is. Ezt akkor add hozzá a felforrt tejhez, amikor a tojásos-cukros masszát is.
- Minél erősebben csavarod ki és szorítod össze, annál jobb állagú sárga túrót kapsz a végén.
- A vászonkendőt egyszerűen egy fakanálra kötözve, lábosba is lógathatod.
- Hogy biztos legyél a dolgodban, akár egész éjszakán át is hagyhatod csöpögni hűvös helyen.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 1 l tej (ha lehet, házi tej)
- 10 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- Csipetnyi só
- Mazsola
- Vászonkendő
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A tojásokat egyenként üsd fel először külön egy tálba, ugyanis akadhat köztük záptojás is, ami ha érintkezik a többi tojással, már ki is lehet dobni az egészet.
- Ha nagy a család, akkor több tojásból is elkészítheted a sárga túrót, de ennek megfelelően a többi hozzávaló arányát is növeld. Valahol 30-40 tojásból készül a finomság.