„A vörös áfonyát felhasználni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell a vörös áfonyát felhasználni?) |
(→Hogyan kell a vörös áfonyát felhasználni?) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell a vörös áfonyát felhasználni? == | == Hogyan kell a vörös áfonyát felhasználni? == | ||
− | [[Fájl:vörös_áfonya.jpg|right | + | [[Fájl:vörös_áfonya.jpg|right]]A vörös áfonya rendkívül egészséges tápanyagforrás, rengeteg antioxidánst, flavonoidot és vitaminokat tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával erősíthető az immunrendszer, és megelőzhetőek többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makula degeneráció és a szürke hályog kialakulása. Emellett csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, és olyan öregkori betegségek hatását vagy éppen kialakulásának veszélyét, mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás. Pektinben gazdag rostja pedig enyhíti a hasmenés és a székrekedés tüneteit. Mindez elég indok arra, hogy beépítsük étrendünkbe a vörös áfonyát és minél rendszeresebben fogyasszuk. Cikkünkben a vörös áfonya felhasználásának módjairól írunk. |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap 2015. február 20., 14:13-kori változata
Hogyan kell a vörös áfonyát felhasználni?
A vörös áfonya rendkívül egészséges tápanyagforrás, rengeteg antioxidánst, flavonoidot és vitaminokat tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával erősíthető az immunrendszer, és megelőzhetőek többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makula degeneráció és a szürke hályog kialakulása. Emellett csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, és olyan öregkori betegségek hatását vagy éppen kialakulásának veszélyét, mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás. Pektinben gazdag rostja pedig enyhíti a hasmenés és a székrekedés tüneteit. Mindez elég indok arra, hogy beépítsük étrendünkbe a vörös áfonyát és minél rendszeresebben fogyasszuk. Cikkünkben a vörös áfonya felhasználásának módjairól írunk.
Lépések
Fogyasztása nyersen
- Természetesen, aszalva! Aszalt formában a vörös áfonya képes megőrizni majdnem az összes jótékony összetevőjét, méghozzá koncentrált formában. Tedd a reggeli müzlidbe, joghurtba, tejberizsbe, vagy ha napközben egy kis nassolásra vágysz, édesség helyett egyél aszalt vörös áfonyát!
- Készíts belőle turmixot! Nem kell mást tenned, csak dobj fél bögre friss vagy fagyasztott áfonyát egy bögrényi tejhez, édesítsd igény szerint nyírfacukorral vagy mézzel, majd turmixold össze. Egy kis vaníliával még jobban feldobhatod a smoothie-t.
- Ne felejtsd ki a gyümölcssalátából se!
Fogyasztása főzve és ételekhez
- Tálald vadhúsok, sültek vagy rántott sajt mellé mártásként, szószként vagy lekvárkánt!
- Készíts belőle lekvárt, áfonyalevet, vagy szörpöt! Ezekben a formáiban a boltokban is megtalálod a vörös áfonyát.
- Ha valami különlegesre vágysz, likőr és bor is készül belőle.
- Főzz áfonyával! Számos recept tartalmaz vörös áfonyát, sütemények, főételek is készülnek vele. Próbáld ki például az áfonyás csirkét bundában!
Tippek
- Termessz magad vörös áfonyát! Amellett, hogy mindig lesz friss áfonyád, örökzöld cserjeként egész évben jól mutat a kertedben. A napsütötte, lazább, savanyú talajú kerteket kedveli a legjobban.
- Ha nem magad termeled meg, akkor törekedj arra, hogy lehetőség szerint bioáfonyát vásárolj! Menj el a piacra, ha szezonja van, ott biztosan találsz friss áfonyát!
- Fogyasztás előtt közvetlenül és rövid ideig mosd meg az áfonyaszemeket, vigyázva, mert könnyen megreped a héja. A bioáfonyát nem is kell feltétlenül megmosni.
Amire szükséged lehet
- friss (bio), fagyasztott vagy aszalt vörös áfonya
- müzli, joghurt, tejberizs, gyümölcssaláta
- turmixgép, tej, nyírfacukor vagy méz, vanília
- vörös áfonyalé, lekvár, szörp
- vörös áfonya likőr vagy bor
- vörös áfonyával készült ételek receptje
- vörös áfonya cserje tő, az ültetéshez eszközök
Figyelmeztetések
- A természetben megtalálható, vadon élő vörös áfonya ritka előfordulása miatt fokozottan védett növény!
- Az áfonya akkor a legjobb, ha nyersen fogyasztod, hiszen ilyen formában biztosítja számodra a legmagasabb tápértéket, és nem mellesleg így a legfinomabb.
- Egy vizsgálat szerint a vörös áfonya gyakori alkalmazása vesekőre hajlamos egyéneknél megnövelheti a vesekő kialakulásának veszélyét, mivel megnőhet a vizelet oxalát-tartalma!