„Egészséges bélflórát kialakítani” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell egészséges bélflórát kialakítani?) |
|||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell egészséges bélflórát kialakítani? == | == Hogyan kell egészséges bélflórát kialakítani? == | ||
− | [[Fájl:Belflora.jpg|right|250px]] Sokszor megsínyli a gyomrunk, ha antibiotikumos kezelést kapunk, de a bélflóránkat | + | [[Fájl:Belflora.jpg|right|250px]] Sokszor megsínyli a gyomrunk, ha antibiotikumos kezelést kapunk, de a bélflóránkat nemcsak egy ilyen kezelés után kell regenerálni, hanem annak egészséges állapotát fent is kell tartani. A bélflóra összetétele függ a bevitt ételek minőségétől, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk erre. A bélflóra segít az emésztésben, a tápanyagok felszívódásában és az immunrendszerünk védelmi feladatának teljesítésében. Ha nincs meg az egészséges egyensúlyi állapot, akkor annak súlyos tünetei és következményei lehetnek. Bélflóránk védelme érdekében figyeljünk oda ételeink összetételére, a testmozgásra, ugyanis ha tudatosan bánunk ezekkel a faktorokkal, akkor erős, egészséges szervezetet tudhatunk majd magunkénak. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
8. sor: | 8. sor: | ||
#*40 %-a lehet a napi étkezésnek: kenyér és gabonafélék, rizs (magvak, cukrozatlan müzlik/pelyhek, teljes kiőrlésű kenyér, durum tészta) | #*40 %-a lehet a napi étkezésnek: kenyér és gabonafélék, rizs (magvak, cukrozatlan müzlik/pelyhek, teljes kiőrlésű kenyér, durum tészta) | ||
#*35 %-át a gyümölcsök, zöldségek tegyék ki (tízórait, uzsonnát is készíthetsz belőlük, turmixot) | #*35 %-át a gyümölcsök, zöldségek tegyék ki (tízórait, uzsonnát is készíthetsz belőlük, turmixot) | ||
− | #*20%-ot tegyenek ki a különböző tejtermékek, húsételek és a tojás. Különösen hasznosak a bélflóra szempontjából az erjesztett élelmiszerek, melyek szintén tartalmaznak probiotikus baktériumokat, ilyen például a túró, joghurt, | + | #*20%-ot tegyenek ki a különböző tejtermékek, húsételek és a tojás. Különösen hasznosak a bélflóra szempontjából az erjesztett élelmiszerek, melyek szintén tartalmaznak probiotikus baktériumokat, ilyen például a túró, joghurt, kefir, sajt. |
#*legfeljebb 5%-ot tegyenek ki a zsírok, édességek. Pár kocka étcsoki vagy jó minőségű, nem instant kakaó rendszeres fogyasztása kifejezetten jót tesz az egészségednek. Édesítőszerként pedig a mézet is beiktathatod. | #*legfeljebb 5%-ot tegyenek ki a zsírok, édességek. Pár kocka étcsoki vagy jó minőségű, nem instant kakaó rendszeres fogyasztása kifejezetten jót tesz az egészségednek. Édesítőszerként pedig a mézet is beiktathatod. | ||
#*az étrended összeállításánál vedd figyelembe az egyéni szükségleteidet, céljaidat is (pl.: tejérzékenység, allergia, fogyókúra, hízókúra, ülőmunka, sok energiát igénylő munka, stb.) | #*az étrended összeállításánál vedd figyelembe az egyéni szükségleteidet, céljaidat is (pl.: tejérzékenység, allergia, fogyókúra, hízókúra, ülőmunka, sok energiát igénylő munka, stb.) | ||
20. sor: | 20. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *Olyan | + | *Olyan kefireket, joghurtokat vegyél, aminek a dobozán fel van tüntetve az élőflórás vagy probiotikus kifejezés. Ezek ugyanis többnyire megfelelő mennyiségű mikróbát tartalmaznak ahhoz, hogy átvészeljék a gyomor savas közegét és a bélbe eljutva kifejtsék jótékony hatásukat. Ezekből napi 1-2 pohárral is elfogyaszthatsz. [http://www.origo.hu/egeszseg/20101217-probiotikumok-inkabb-a-joghurt-mint-a-kapszula.html Probiotikumokról itt olvashatsz bővebben] |
*Cukros, gyümölcsös joghurtok helyett pedig otthon te is beízesítheted a natúr joghurtot friss illetve aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, mézzel, gabonapelyhekkel vagy lekvárral. | *Cukros, gyümölcsös joghurtok helyett pedig otthon te is beízesítheted a natúr joghurtot friss illetve aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, mézzel, gabonapelyhekkel vagy lekvárral. | ||
27. sor: | 27. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | *Probiotikus, élőflórás joghurtok, | + | *Probiotikus, élőflórás joghurtok, kefirek, pl.: kaukázusi kefir |
*Erjesztett, probiotikus élelmiszerek, pl.: savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt | *Erjesztett, probiotikus élelmiszerek, pl.: savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt | ||
*Magvak | *Magvak | ||
46. sor: | 46. sor: | ||
* [http://madeabt.hu/page.php?21 Táplálkozási tanácsok] | * [http://madeabt.hu/page.php?21 Táplálkozási tanácsok] | ||
* [http://embiodebrecen.hu/az-egeszseges-belrendszer-ket-titka Az egészséges bélrendszer titka] | * [http://embiodebrecen.hu/az-egeszseges-belrendszer-ket-titka Az egészséges bélrendszer titka] | ||
− | * [http://www.femina.hu/egeszseg/kepek_7_probiotikus_elelmiszer_antibiotikum_kurahoz Probiotikumok antibiotikum kúra | + | * [http://www.femina.hu/egeszseg/kepek_7_probiotikus_elelmiszer_antibiotikum_kurahoz Probiotikumok antibiotikum kúra mellett] |
[[Kategória:Egészség]] | [[Kategória:Egészség]] | ||
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap 2015. február 3., 15:46-kori változata
Hogyan kell egészséges bélflórát kialakítani?
Sokszor megsínyli a gyomrunk, ha antibiotikumos kezelést kapunk, de a bélflóránkat nemcsak egy ilyen kezelés után kell regenerálni, hanem annak egészséges állapotát fent is kell tartani. A bélflóra összetétele függ a bevitt ételek minőségétől, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk erre. A bélflóra segít az emésztésben, a tápanyagok felszívódásában és az immunrendszerünk védelmi feladatának teljesítésében. Ha nincs meg az egészséges egyensúlyi állapot, akkor annak súlyos tünetei és következményei lehetnek. Bélflóránk védelme érdekében figyeljünk oda ételeink összetételére, a testmozgásra, ugyanis ha tudatosan bánunk ezekkel a faktorokkal, akkor erős, egészséges szervezetet tudhatunk majd magunkénak.
Lépések
- Figyelj a táplálkozásodra. Rostban gazdag, kalóriában szegény táplálkozás az ideális szervezetünk számára. Ezért napi étkezésed az ún. ételpiramis alapján próbáld összeállítani:
- 40 %-a lehet a napi étkezésnek: kenyér és gabonafélék, rizs (magvak, cukrozatlan müzlik/pelyhek, teljes kiőrlésű kenyér, durum tészta)
- 35 %-át a gyümölcsök, zöldségek tegyék ki (tízórait, uzsonnát is készíthetsz belőlük, turmixot)
- 20%-ot tegyenek ki a különböző tejtermékek, húsételek és a tojás. Különösen hasznosak a bélflóra szempontjából az erjesztett élelmiszerek, melyek szintén tartalmaznak probiotikus baktériumokat, ilyen például a túró, joghurt, kefir, sajt.
- legfeljebb 5%-ot tegyenek ki a zsírok, édességek. Pár kocka étcsoki vagy jó minőségű, nem instant kakaó rendszeres fogyasztása kifejezetten jót tesz az egészségednek. Édesítőszerként pedig a mézet is beiktathatod.
- az étrended összeállításánál vedd figyelembe az egyéni szükségleteidet, céljaidat is (pl.: tejérzékenység, allergia, fogyókúra, hízókúra, ülőmunka, sok energiát igénylő munka, stb.)
- étkezz rendszeresen. Ismert a mondás: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus!“ Tízóraira és uzsonnára pedig valamilyen egyszerűbb ételt fogyassz, pl. gyümölcsöt, joghurtot.
- Mozogj rendszeresen. Minimum heti másfél óra, de ha ülőmunkát végzel, akkor minden nap mozogj valamennyit.
- Igyál sok vizet. Különösen figyelj erre, ha kávét iszol, mivel erős vízhajtó hatása van.
- Salátákba cseréld le a napraforgóolajat extra szűz olívaolajra. Kifejezetten egészségmegőrző jellege van.
- Fűszerek, gyógyteák gyakori használata is lehet egészségmegőrző hatású (pl.: zöldfűszerek, curry, fahéj, chili, kamillatea, citromfű, menta). Persze használat előtt érdemes utánaolvasnod, milyen hatásúak az egyes növények.
Tippek
- Olyan kefireket, joghurtokat vegyél, aminek a dobozán fel van tüntetve az élőflórás vagy probiotikus kifejezés. Ezek ugyanis többnyire megfelelő mennyiségű mikróbát tartalmaznak ahhoz, hogy átvészeljék a gyomor savas közegét és a bélbe eljutva kifejtsék jótékony hatásukat. Ezekből napi 1-2 pohárral is elfogyaszthatsz. Probiotikumokról itt olvashatsz bővebben
- Cukros, gyümölcsös joghurtok helyett pedig otthon te is beízesítheted a natúr joghurtot friss illetve aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, mézzel, gabonapelyhekkel vagy lekvárral.
Amire szükséged lehet
- Probiotikus, élőflórás joghurtok, kefirek, pl.: kaukázusi kefir
- Erjesztett, probiotikus élelmiszerek, pl.: savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt
- Magvak
- Gyümölcs, zöldség és egyéb rostban gazdag élelmiszerek, pl.: lencse, gabonafélék
- Étcsoki
- Gyakori testmozgás
- Rendszeres étkezés
- Odafigyelés
Figyelmeztetések
- A rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztásának mértékét nem szabad hirtelen megnövelni, mivel az puffadáshoz, hasfájáshoz, bélgörcshöz vezethet. A megoldás, hogy többször, és kevesebbet egyél ezekből az élelmiszerekből. Például a lencse erre kiválóan alkalmas.