„Pálcikával enni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Figyelmeztetések) |
(→Tippek) |
||
16. sor: | 16. sor: | ||
*A két pálca végei egy vonalban legyenek étkezés közben, csak így tudjuk összecsípni a falatot. A legegyszerűbb trükk, ha a pálcikák végét néha odakocogtatjuk a tányérhoz, így eligazodnak a kezünkben anélkül, hogy elengednénk őket. | *A két pálca végei egy vonalban legyenek étkezés közben, csak így tudjuk összecsípni a falatot. A legegyszerűbb trükk, ha a pálcikák végét néha odakocogtatjuk a tányérhoz, így eligazodnak a kezünkben anélkül, hogy elengednénk őket. | ||
*Gyakoroljunk, ha azt szeretnénk, hogy ne az étteremben ülve kelljen az első lépéseket megtenni. Egy tálba tegyünk sok apró tárgyat, amiket pálcikával először kiszemezgetünk, majd vissza is rakunk apránként. | *Gyakoroljunk, ha azt szeretnénk, hogy ne az étteremben ülve kelljen az első lépéseket megtenni. Egy tálba tegyünk sok apró tárgyat, amiket pálcikával először kiszemezgetünk, majd vissza is rakunk apránként. | ||
+ | * A japán étkezési szokások szerint a levest úgy fogyasztják, hogy a szájukhoz emelik a tálat, kiisszák annak a levét, a többi részét pedig pálcikával ürítik ki a tányérból. | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == |
A lap 2014. december 18., 16:05-kori változata
Hogyan kell pálcikával enni?
Többnyire a szokásos kanál, kés, villa hármas használata elegendő az ebéd elfogyasztásához, de egy igazi kínai vagy japán vacsoránál, amennyiben autentikusak akarunk maradni, könnyen kibabrálhat velünk az evőpálcika. A megfelelő technika ismerete nélkül nem fogunk jóllakni a jól bevált evőeszközeink híján. Ezen viszont most segítünk.
Lépések
- Vegyük kézbe a pálcikákat. Az evőpálcák vastagabbik felét fogjuk meg, a hegyesebb végét használjuk majd az étel felcsípésére. A jobb kezesek a jobb, a balkezesek a bal kezüket használják.
- Helyezzük el a pálcákat.
- Az első pálcát, amit stabilabban kell fogni, fektessük a hüvelykujj tövéhez, és szorítsuk a gyűrűsujjhoz.
- A másik pálcát az első fölé helyezzük úgy, hogy a középső ujj, valamint a mutató- és a hüvelykujj végével érintkezzen. Ezekkel fogjuk a pálcikát kezelni.
- Tanuljuk meg mozgatni őket. A középső ujjal nyitjuk, a mutató ujjal csukjuk össze a pálcikákat. Ne adjuk fel, ha elsőre nem sikerül, ebbe is könnyen bele lehet jönni idővel és egy kis gyakorlással.
- Kezdődhet a lakoma. Jó étvágyat!
Tippek
- A két pálca végei egy vonalban legyenek étkezés közben, csak így tudjuk összecsípni a falatot. A legegyszerűbb trükk, ha a pálcikák végét néha odakocogtatjuk a tányérhoz, így eligazodnak a kezünkben anélkül, hogy elengednénk őket.
- Gyakoroljunk, ha azt szeretnénk, hogy ne az étteremben ülve kelljen az első lépéseket megtenni. Egy tálba tegyünk sok apró tárgyat, amiket pálcikával először kiszemezgetünk, majd vissza is rakunk apránként.
- A japán étkezési szokások szerint a levest úgy fogyasztják, hogy a szájukhoz emelik a tálat, kiisszák annak a levét, a többi részét pedig pálcikával ürítik ki a tányérból.
Amire szükséged lehet
- 2 darab evőpálcika
- gyakorlás
Figyelmeztetések
- A pálcikák tisztaságára ügyeljünk.
- Hadonászni ezekkel sem illik, ahogyan a mi hagyományos evőeszközeinkkel sem. Azt pedig különösen kerüljük, főleg japán és kínai származású emberek társaságában, hogy az evőpálcát az ételbe szúrjuk. Ez az ő kultúrájukban hatalmas sértésnek számít.
Kapcsolódó videók