„Uborkát eltenni savanyúságnak” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Tippek)
(Lépések)
2. sor: 2. sor:
 
[[Fájl:Uborka.jpg|right]]Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság.
 
[[Fájl:Uborka.jpg|right]]Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság.
  
== Lépések ==
+
pina meg pöcs=gyerek
# '''Az első recept egy hideg savanyú uborka, melyet dunctolás nélkül elkészíthetünk.'''
 
## Egy ötliteres, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, és fejre állítva szárítjuk!
 
## Az ötliteres üvegbe való uborka mennyiséget egészben alaposan megmosunk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!
 
## Elkészítjük a tartósító levet melybe 2 liter hideg csapvizet, 3 dl 20%-os ecetet, 7 evőkanál cukrot, 4 evőkanál sót, 1 szem szegfűborsot, 7 szem egész fekete borsot, pár szem mustármagot és koriandert, illetve 1 teáskanál nátrium-benzonátot, borkénport és szódabikarbónát keverünk össze alaposan, amíg a cukor és az egyéb anyagok fel nem oldódnak a vízben!
 
## Az üveg aljára pár szál alaposan leöblített kaprot teszünk!
 
## Az uborkákat jó szorosan beledugdossuk az üvegbe úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!
 
## Egy darab babérlevelet teszünk az uborkás üvegbe!
 
## Ráöntjük az előre elkészített tartósító levet úgy, hogy ellepje az uborkát!
 
## Két napig lezáratlanul hagyjuk az üveget, csak egy tiszta papírlappal fedjük le, hogy por ne szálljon bele!
 
## Két nap elteltével a tetejét alaposan rácsavarjuk, és már el is tehetjük télire az üveg uborkát!
 
# '''Svéd uborka recept nagyobb uborkákhoz, ha esetleg elfelejtettük időben leszedni őket:'''
 
## 6-7 db 8 dl-es, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, fejre állítva szárítjuk!
 
## A 4 kg uborkát egészben alaposan megmossuk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!
 
## Kicsit több mint 1 kg vöröshagymát megpucolunk, és folyó víz alatt megmosunk, majd hagyjuk lecsöpögni!
 
## Egy nagyméretű, tiszta műanyag tálba karikára gyaluljuk a hámozatlan uborkákat!
 
## Karikázzuk rá a hagymákat!
 
## Adjuk hozzá a 8 dl cukrot, 1 dl sót, 4 dl ecetet, 1 mokkáskanál nátrium-benzoátot és kénport kevés vízben feloldva!
 
## Az összerakás napján az egészet állni hagyjuk!
 
## Másnap többször keverjük át néhány óránként, majd adagoljuk az üvegekbe szorosan összenyomkodva úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!
 
## Az üvegek tetejét alaposan rácsavarjuk, és eltesszük télire!
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==

A lap 2014. szeptember 17., 16:45-kori változata

Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak?

Uborka.jpg

Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság.

pina meg pöcs=gyerek

Tippek

  • Ha kovászos uborkát is szeretnétek készíteni, olvassátok el ezt a cikkünket.
  • Az uborka tisztításához a mosogatószivacs dörzsi oldala a legtökéletesebb.
  • Az uborkák szárát vágjuk le, egy pici csonkot hagyjunk.
  • Viszonylag vékony, max. 10-12 cm hosszú uborkát vegyünk, de legyen közte apróbb is.
  • Azért hagyjuk lezáratlanul az üvegeket, hogy „kiforrja” magát, így biztosan nem romlik meg.
  • Zárható tetejű műanyag vödörben is elrakható ezzel az eljárással az uborka, s ha vettünk ki a vödörből uborkát, rakhatunk a helyükre újabbakat. Arra ügyeljünk, hogy ne zsíros kézzel nyúljunk a vödörbe, és mindig nagyon tiszta uborka kerüljön bele!
  • A svéd uborkához nagyobb uborkákat is felhasználhatunk, amelyeket egészben üvegben nem tudunk tartósítani.

Amire szükséged lehet

A hideg savanyú uborkához:

  • 2 liter hideg csapvíz
  • 3 dl 20 %-os vagy 6 dl 10 %-os ecet
  • 7 evőkanál kristálycukor
  • 4 evőkanál só
  • 1 szem szegfűbors
  • 7 szem feketebors
  • pár szem mustármag
  • pár szem koriander
  • 1 teáskanál nátrium-benzoát (a szalicilt állítólag kivonták a forgalomból)
  • 1 teáskanál borkénpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • kapor
  • pár babérlevél

A svéd uborkához:

  • 4 kg uborka
  • Megtisztítva mérve egy kg ép vöröshagyma
  • 8 dl (nem dkg!) kristálycukor
  • 1 dl (nem dkg!) só
  • 4 dl 20 %-os ecet
  • 1 mokkáskanál nátrium-benzoát
  • 1 mokkáskanál kénpor

Figyelmeztetések

  • Csak egészséges uborkákat használjunk, amelyiken sárga pöttyöt látunk, ne tegyük bele az üvegbe vagy a vödörbe!
  • Az uborkát ne tisztítsuk körömkefével, mert megsérülhet, és akkor megromlik az egész üveggel vagy vödörrel!

Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Saját recept

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell