„Lehűteni a sört, pár perc alatt” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Hogyan kell {{PAGENAME}}?)
(Módszerek)
 
12. sor: 12. sor:
 
=== Módszerek ===
 
=== Módszerek ===
  
Három példát fogok bemutatni, melyből kettő ugyanarra az elvre épül.
+
Két módszert fogok bemutatni:
# '''Első javaslat''': A sört bugyoláld be vizes papírtörlőbe, és így rakd el a mélyhűtőbe. Így elméletileg 8-10 perc alatt megfelelő hőmérsékletre hűl le a sör. A módszer alapja, hogy a víz jobb hővezető, mint a levegő, és ezért a vizes papír hatékonyabb hűtést garantál.
+
# '''Első módszer''': A sört bugyoláld be vizes papírtörlőbe, és így rakd el a mélyhűtőbe. Így elméletileg 8-10 perc alatt megfelelő hőmérsékletre hűl le a sör. A módszer alapja, hogy a víz jobb hővezető, mint a levegő, és ezért a vizes papír hatékonyabb hűtést garantál.
 
#* A módszer hátránya, hogy ha túl sokáig tartod a sört a mélyhűtőben, akkor az fel is robbanhat.
 
#* A módszer hátránya, hogy ha túl sokáig tartod a sört a mélyhűtőben, akkor az fel is robbanhat.
# '''Második javaslat''': A sört egy tálba kell tenni, amiben víz és jég van. A titkos összetevő a só! Ahogy azt a téli útsózásnál is látható, a só felolvasztja a jeget. Ez azért következik be, mert a só lecsökkenti a víz fagyási hőmérsékletét, és az olvadás közben hőt von el a környezetéből. Ennek módszernek különböző fokozatai vannak:
+
# '''Második módszer''': A sört egy tálba kell tenni, amiben víz és jég van. A titkos összetevő a só! Ahogy azt a téli útsózásnál is látható, a só felolvasztja a jeget. Ez azért következik be, mert a só lecsökkenti a víz fagyási hőmérsékletét, és az olvadás közben hőt von el a környezetéből. Ennek módszernek különböző fokozatai vannak:
 
##Simán beleteszed a sós jeges vízbe a sört, ami kb. 5 perc alatt lehűl.  
 
##Simán beleteszed a sós jeges vízbe a sört, ami kb. 5 perc alatt lehűl.  
 
##A sört beleteszed ebbe a vízbe, és folyamatosan mozgatod. Így elméletileg 2 perc is elég.
 
##A sört beleteszed ebbe a vízbe, és folyamatosan mozgatod. Így elméletileg 2 perc is elég.
##Az agresszív módszer, hogy egy fúró segítségével forgatod a sört a jeges-sós tálban. Ehhez egy termosz tetejére, egy csavarra és befőttes gumira van szükség. A fúróval átfúrod a tetőt, majd abba egy csavart teszel, amivel a fúróhoz rögzíted a fedőt. A sörre ráteszed a befőttes gumikat, és beledugod a termosz tetejébe. Ezzel a módszerrel akár 1 perc alatt hideg sört készíthetsz.
+
##Az agresszív változat, hogy egy fúró segítségével forgatod a sört a jeges-sós tálban. Ehhez egy termosz tetejére, egy csavarra és befőttes gumira van szükség. A fúróval átfúrod a tetőt, majd abba egy csavart teszel, amivel a fúróhoz rögzíted a fedőt. A sörre ráteszed a befőttes gumikat, és beledugod a termosz tetejébe. Ezzel a módszerrel akár 1 perc alatt hideg sört készíthetsz.
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==

A lap jelenlegi, 2014. augusztus 11., 15:46-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell lehűteni a sört pár perc alatt?

ID-100168317.jpg

Ugye mindenki ismeri azt a kínos helyzetet, amikor elfogyott a behűtött sör, és azonnal kellene produkálni jéghideg folyékony kenyeret. Az interneten rengeteg, ezzel a témával foglalkozó videó és cikk található, ezért mi most csupán egy-két példát mutatunk be, amelyek jó eséllyel beváltják a hozzájuk fűzött reményt.

[szerkesztés] Lépések

  1. Végy elő egy szoba-hőmérsékletű, vagy annál melegebb sört.
  2. Az alábbi példák közül valamelyiket alkalmazd
  3. Majd idd meg a hűsítő sört, amiért annyit küzdöttél.


[szerkesztés] Módszerek

Két módszert fogok bemutatni:

  1. Első módszer: A sört bugyoláld be vizes papírtörlőbe, és így rakd el a mélyhűtőbe. Így elméletileg 8-10 perc alatt megfelelő hőmérsékletre hűl le a sör. A módszer alapja, hogy a víz jobb hővezető, mint a levegő, és ezért a vizes papír hatékonyabb hűtést garantál.
    • A módszer hátránya, hogy ha túl sokáig tartod a sört a mélyhűtőben, akkor az fel is robbanhat.
  2. Második módszer: A sört egy tálba kell tenni, amiben víz és jég van. A titkos összetevő a só! Ahogy azt a téli útsózásnál is látható, a só felolvasztja a jeget. Ez azért következik be, mert a só lecsökkenti a víz fagyási hőmérsékletét, és az olvadás közben hőt von el a környezetéből. Ennek módszernek különböző fokozatai vannak:
    1. Simán beleteszed a sós jeges vízbe a sört, ami kb. 5 perc alatt lehűl.
    2. A sört beleteszed ebbe a vízbe, és folyamatosan mozgatod. Így elméletileg 2 perc is elég.
    3. Az agresszív változat, hogy egy fúró segítségével forgatod a sört a jeges-sós tálban. Ehhez egy termosz tetejére, egy csavarra és befőttes gumira van szükség. A fúróval átfúrod a tetőt, majd abba egy csavart teszel, amivel a fúróhoz rögzíted a fedőt. A sörre ráteszed a befőttes gumikat, és beledugod a termosz tetejébe. Ezzel a módszerrel akár 1 perc alatt hideg sört készíthetsz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A sörre
  • Tálra
  • Jégre
  • Sóra
  • Esetleg egy fúróra


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A fúrós módszert nem ajánljuk igazán, mert balesetveszélyes.
  • A túlhűtött sör felrobbanhat a mélyhűtőben


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Nézzétek meg az index.hu videóját is az alábbi linken: http://index.hu/video/2014/07/20/igy_hutsd_le_a_sort_1_perc_alatt/

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Wezo