„A laktózérzékenyeknek étkezni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Mező (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni?) |
Mező (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni?) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni? == | == Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni? == | ||
− | [[Fájl:Milk-splash-10039856.jpg|right| | + | [[Fájl:Milk-splash-10039856.jpg|right|300px]]Nem is gondolnánk rá, de az emésztési problémáinknak (puffadás, hasmenés, gyomorfájás) és a rossz közérzetünk mögött az ételeinknek nagyban szerepe lehet, és ez nincs másképp a tejtermékekkel sem. Laktózérzékenységről (tejcukor-érzékenység) vagy laktóz-intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha a szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben képes egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz nevű cukrot lebontani - a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje miatt. Amennyiben ez orvosi vizsgálat alapján kiderül és beigazolódik, abban az esetben szigorú diétát szükséges tartani hosszú időn keresztül. A következőekben segítünk, hogy mikre érdemes odafigyelni és hogyan kell egy laktózszegény étrendet összeállítani. |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap 2014. április 5., 17:56-kori változata
Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni?
Nem is gondolnánk rá, de az emésztési problémáinknak (puffadás, hasmenés, gyomorfájás) és a rossz közérzetünk mögött az ételeinknek nagyban szerepe lehet, és ez nincs másképp a tejtermékekkel sem. Laktózérzékenységről (tejcukor-érzékenység) vagy laktóz-intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha a szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben képes egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz nevű cukrot lebontani - a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje miatt. Amennyiben ez orvosi vizsgálat alapján kiderül és beigazolódik, abban az esetben szigorú diétát szükséges tartani hosszú időn keresztül. A következőekben segítünk, hogy mikre érdemes odafigyelni és hogyan kell egy laktózszegény étrendet összeállítani.
Lépések
- Tejfehérje vagy tejcukor-érzékenység diagnosztizálása: először tisztáznunk kell a tejben lévő problémát okozó összetevőt, ami lehet a tejfehérjéje és a tejben lévő cukor, vagyis a laktóz. Ennek a kiderítésére sokféle módszer létezik, mindenképpen orvossal kell konzultálni.
- A kalciumbevitel biztosítása: aki tejérzékeny, sajnos nélkülöznie kell minden tejes ételt, és így egyes késztermékeket is. Viszont a laktózérzékenységnél az egyedi tűréshatár kérdése lehet a tej fogyasztásának beillesztése az étrendünkbe. Amennyiben úgy döntünk, avagy szükséges a diétánkat a tej kizárásával kiviteleznünk, néhány vitamint és ásvány anyagot feltéten pótolnunk kell, ami a tejben van. Erre a legjobb megoldás az olajos magvak használata, így a mák, a szezámmag, a tökmag, a mogyoró, a mandula, a dió, a napraforgómag, a gesztenye és a földimogyoró is jó választás lehet.
- A tej helyettesítése: a tej pótlására kiváló megoldást nyújthatnak a gabonaalapú növényi tejek, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható a nagy hipermarketekben rizstej, szójatej, zabtej, mandula és mogyorótej, kókusztej, sőt még kölesből is készül tej. A növényi tejek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére a főzés/sütés során, ahol az eredeti receptben megjelölt mennyiséggel megegyezően használhatjuk őket. Emellett a gabonákból készült tejszínek is léteznek: pl. rizstejszín és zabtejszín, valamint a kókusztej is alkalmas még a tejszín pótlására. Ma már sok boltban kapható gabona vagy szója alapú joghurt, puding és sajt (pl. tofu, növényi sajt). A túró helyettesítését főtt kölessel kompenzálhatjuk, így pl. a túrógombóc alternatívája a hamis köles gombóc lehet.
- A laktózmentes termékek felkutatása és beszerzése: szinte az összes nagyobb élelmiszer áruházban kapható laktózmentes tejtermék, így a joghurt, sajt, túró és a tej fogyasztásáról nem kell lemondanunk. Tapasztaljuk ki, hogy mennyi tejtermék nem okoz még problémát és ehhez mérten fogyasszunk eloszlatva, egyszerre kis mennyiségekben belőlük, pl. tejnél 1 dl, sajtnál és túrónál 20-30 gr. A fermentált (élőflórás) tejtermékekről érdemes tudni, hogy kevés tejcukrot tartalmaznak alapból, valamint számos hasznos tejsavbaktériumot is, amik segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában (pl. joghurt, kefir, tejföl).
- A fehérje pótlása: amennyiben teljesen elhagyjuk a tejtermékeket, fontos, hogy ne csak a kalciumot, hanem a fehérjét is kellő mennyiségben pótoljuk a szervezetünkben – mivel a tej napi szinten ehhez bőségesen hozzájárul. Ilyen esetben az elsődleges fehérje források lehetnek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű búzából készült gabonák, a rizs, az olajos magvak, a húsok és a tojás.
- Laktáz enzim tabletta alkalmazása: szerencsére a patikákban már kaphatunk szájon át bevehető, a tejcukrot bontó enzimet tartalmazó táplálék kiegészítőt. Érdemes beszereznünk, akár orvossal felíratni, mivel jóval megkönnyítheti az emésztésünket és a komfortérzetünket.
- Figyeljünk a termékek összetételére: óvatlanul bátran levehetünk a polcról olyan késztermékeket, péksüteményt, húst, vagy bármely más terméket, ami tartalmazhat tejcukrot vagy tejfehérjét. Fontos, hogy alaposan megnézzünk minden terméket és ellenőrizzük, hogy véletlen sem tartalmaz tejszármazékot. A leggyakoribb termékek, amik tejet és tejcukrot tartalmazhatnak: a vaj, a húskészítmények (virsli), felvágottak, pástétomok, a margarinok, a húsleveskockák, a szeletelt kenyér, a reggeliző müzli, a burgonyaszirom, a szárított gyümölcsök, feldolgozott ételek, gyógykészítmények, készételek, húshelyettesítők, fehérje kiegészítők mind tartalmazhatnak laktózt.
Tippek
- Vezessünk étkezési naplót és tapasztaljuk ki melyik tejtermék okoz problémát. Együnk vagy igyunk csak egyféle tejterméket és figyeljük meg, hogy utána milyen tünetek jelentkeznek és mennyi idő múlva érik el a problematikus intenzitásukat – ezt jelezzük az orvosunknak is.
- Érdemes laktózszegény étrendet egy dietetikus segítségével összeállítani, valamint gasztroenterológussal konzultálni.
- Sok kemény, sárga sajtok tartalmaznak szinte laktózt. Minél hosszabb ideig érlelt, a kevesebb laktózt tartalmaz. Maradj távol a friss sajtok, mint a ricotta és a túró.
- Ha egy egyszerű és gyors desszertre vágyunk, készítsünk otthon gabonatejből és pudingporból, vagy kukoricakeményítőből pudingot.
- Számos kemény sárga sajt szinte alig tartalmaz laktózt. Minél hosszabb ideig érlelt a sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz. Kerüld a friss sajtokat, pl. mint a ricotta, lágy és krémsajtok, vagy a túró.
- Érdemes tudni, hogy egyes fagylaltoknál laktáz enzimet használnak, így a laktóz kristályosodását meg tudják állítani, ezért a legtöbb fagylalt jól tolerálható.
- Érdemes probiotikumos étrend-kiegészítőket szednünk, amik nagy segítségünkre lehetnek a tejcukor bontásában és a bélflóra rendezésében.
Amire szükséged lehet
- Étkezési napló
- Laktáz enzimpótló tabeletta
- Probiotikumok
- Laktózmentes termékek
Figyelmeztetések
- A laktóz-intitolerancia nem gyógyítható, viszont a helyes és szigorú diétával a tünetek teljesen megszüntethetőek.
- Fontos odafigyelnünk a hasmenés okozta károsodott bélflóra helyreállítására, amit specifikus bélflóra helyreállító készítményekkel (probiotikumok) segítségével tehetünk meg.
- Különösen vigyázzunk az édes tejsavó por, illetve a savó feliratú termékekkel.
- Keress fel egy szakorvost, mielőtt bármilyen ételt kizárnál. Az orvos egy tesztel igazolni tudja a laktózérzékenységet, így megbizonyosodhatsz arról, hogy a tüneteid valóban a laktóz-intolerancia miatt vannak, és nem valamilyen más betegségből származnak.
- Kérdezd meg az orvosod, mielőtt bármilyen gyógyszert szednél.
- Biztosítsd a napi elegendő kalciumot egyéb növényi forrásokból.