„Narancslikőrt készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell narancslikőrt készíteni?) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell narancslikőrt készíteni?) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell narancslikőrt készíteni? == | == Hogyan kell narancslikőrt készíteni? == | ||
− | [[Fájl:narancslikor.jpg|right|230 px]]Az ünnepi asztalról nem hiányozhat az alkohol sem, de a jól megszokott pezsgő, bor, röviditalok mellett házi készítésű likőrrel is megkínálhatjuk a vendégeinket, de szép, feldíszített üvegben akár ajándékba is adhatjuk. A saját készítésű likőrben a narancs és a rozmaring különleges párosa találkozik. | + | [[Fájl:narancslikor.jpg|right|230 px|saját fotó]]Az ünnepi asztalról nem hiányozhat az alkohol sem, de a jól megszokott pezsgő, bor, röviditalok mellett házi készítésű likőrrel is megkínálhatjuk a vendégeinket, de szép, feldíszített üvegben akár ajándékba is adhatjuk. A saját készítésű likőrben a narancs és a rozmaring különleges párosa találkozik. |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2014. január 23., 17:10-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell narancslikőrt készíteni?
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat az alkohol sem, de a jól megszokott pezsgő, bor, röviditalok mellett házi készítésű likőrrel is megkínálhatjuk a vendégeinket, de szép, feldíszített üvegben akár ajándékba is adhatjuk. A saját készítésű likőrben a narancs és a rozmaring különleges párosa találkozik.
[szerkesztés] Lépések
- Főzzünk szirupot a cukorból és a kevés vízből, amelyet hagyjunk kihűlni, majd öntsük hozzá a vodkát!
- Hámozzuk meg a narancsokat és a citromot, majd vágjuk fel őket vékony karikákra! Az egyik narancs héját ne dobjuk ki, hanem daraboljuk fel, mert még szükségünk lesz rá.
- Tegyük egy jól zárható edénybe vegyesen a citrusszeleteket és a narancshéj-darabokat, és öntsük fel a vodkás sziruppal!
- Hagyjuk lefedve két hétig (pl. hűtőszekrényben) a vodkás keveréket, amit naponta alaposan keverjünk át!
- Vegyük ki két hét után a vodkás léből a gyümölcs- és héjdarabokat, a levet pedig egy nagyon sűrű szűrőn szűrjük át, hogy megszabaduljunk a gyümölcsrostoktól! Az első szűrés után érdemes egy anyagdarabon (pl. vászon, organza) is átszűrni a félig kész likőrt, hogy valóban tiszta levet kapjunk.
- Szerezzünk be kisebb-nagyobb, formás üvegeket (pl. pálinkás), amelyekbe csúsztassunk narancshéjból kivágott karikákat (3-4 db), majd dugjunk az üvegekbe – a narancshéj-karikákon keresztül – egy-egy friss rozmaringágat! A narancshéj és a rozmaring nemcsak ízesítőként szolgál, hanem az üveget is remekül díszítik.
- Öntsük az üvegekbe a narancslikőrt, zárjuk le őket parafadugóval, és hagyjuk őket még két hétig állni! Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a narancslikőr összeérjen a rozmaringgal, amelynek aromájával teljesedik ki igazán a likőr íze.
[szerkesztés] Tippek
- Narancshéj-karikát úgy készíthetünk, ha vágunk egy vékony narancskarikát, majd egy hegyes késsel, a héj melletti fehér rész mentén kivágjuk a narancs húsát. Ha szükséges, akkor egy éles késsel még jobban levághatjuk a héjról a fehér részt.
- Karikák helyett megcsavart narancshéj-csíkokat is tehetünk az üvegekbe.
- Ha vékony az üveg szája, akkor egy hurkapálcika vagy egy vékonyabb evőpálcika segítségével könnyen bele tudjuk csúsztatni az üvegbe a narancshéj-karikákat és a rozmaringágat.
- A leszűrt likőrből visszamaradt gyümölcsdarabokból kiváló dzsemet készíthetünk, amely jól illik az ünnepi menükhöz, desszertekhez is. A citrusdarabokat főzzük fel ízlés szerint 3-5 evőkanál cukorral, és ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel vagy gyömbérrel.
- Az üveg nyakát körbekötözhetjük szalaggal, madzaggal vagy rafiával, köthetünk rá masnit, valamint szárított narancskarikát és egy kis csokor friss rozmaringot.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 20 dkg cukor
- 0,5 dl víz
- 0,5 l vodka
- 3 narancs (+ a narancshéjkarikákhoz egy narancs héja)
- 1 citrom
- rozmaringágak
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Tartsuk be az „érési időtartamokat”!
- Csak friss rozmaringot használjunk!
- Ne ijedjünk meg, ha másnapra az üveg aljára ülepedik egy kis visszamaradt rost.
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját recept, saját tapasztalatok