„Szilvalekvárt készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Hogyan kell szilvalekvárt készíteni?)
(Hogyan kell szilvalekvárt készíteni?)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell szilvalekvárt készíteni? ==
 
== Hogyan kell szilvalekvárt készíteni? ==
  
[[Fájl:szilvalekvar.jpg|right|300 px]]Ha a szilvát nem zamatos, magas alkoholfokú folyékony hungarikumnak, azaz pálinkának szánjuk, akkor főzzünk belőle lekvárt, amely piskóták, bukták, linzerek vagy éppen piték ízletes tölteléke lehet.
+
[[Fájl:szilva_lekvar.jpg|right|220 px]]Ha a szilvát nem zamatos, magas alkoholfokú folyékony hungarikumnak, azaz pálinkának szánjuk, akkor főzzünk belőle lekvárt, amely piskóták, bukták, linzerek vagy éppen piték ízletes tölteléke lehet.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==

A lap 2014. január 23., 16:46-kori változata

Hogyan kell szilvalekvárt készíteni?

Szilva lekvar.jpg

Ha a szilvát nem zamatos, magas alkoholfokú folyékony hungarikumnak, azaz pálinkának szánjuk, akkor főzzünk belőle lekvárt, amely piskóták, bukták, linzerek vagy éppen piték ízletes tölteléke lehet.

Lépések

Tepsis szilvalekvár

  1. Mossuk meg alaposan az érett, hibátlan szilvákat! Ezután vágjuk ketté és magozzuk ki őket.
  2. Öntsünk ecetet egy nagyméretű zománcos tepsibe! A tepsiben terítsük el a szilvaszemeket.
  3. Állítsuk a sütőt 100°C-ra vagy takarékra, és tegyük a sütőbe a tepsit! A szilvát 10-12 órára hagyjuk a sütőben, amelynek ajtaját hagyjuk résnyire nyitva.
  4. Adagoljuk a besűrűsödött és krémesre párolódott szilvát jól kimosott és megszárított üvegekbe! Célszerű kisebb üvegeket választanunk, hiszen így valószínűleg előbb elfogy a megbontott dzsem, és nem kell kidobnunk a megromlott maradékot.
  5. Fordítsuk fejtetőre a jól lezárt üvegeket, és hagyjuk állni így őket 5-10 percig! Erre azért van szükség, hogy az üvegekből kiszoruljon a levegő, és légmentesen zártak legyenek. Dunsztolásra vagy tartósítószer hozzáadására nem is lesz szükség, ugyanis a sütőben töltött idő alatt a lekvár csíramentessé válik.

Fahéjas-őszibarackos szilvalekvár rummal

  1. Mossuk meg a kiválogatott gyümölcsöket! A magozást követően vágjuk kisebb darabokra a szilvát és az őszibarackot, a szőlőt pedig szabadítsuk meg a szárától.
  2. Tegyük egy főzőedénybe a feldarabolt és megtisztított gyümölcsöket! Öntsünk hozzá egy citrom levét, majd közepes lángon főzzük, és időnként kevergessük meg.
  3. Szórjuk a péphez a fahéjat és a vaníliás cukrot, miután levet eresztett! Fedő alatt főzzük legalább fél órát, és időnként keverjük meg.
  4. Pépesítsük botmixerrel a lekvárt, majd adjuk hozzá a cukrot! Állandó keverés mellett főzzük kb. 15 percig, és ha nem elég édes, akkor adjunk hozzá még cukrot.
  5. Öntsük a lekvárhoz a rumot is, és főzzük még legalább 15 percig! A főzés során pedig végezzünk próbakóstolást. Ha kihűlve megdermed a tányérra tett kis adag lekvár, akkor az azt jelenti, hogy elkészült.
  6. Adagoljuk a szilvalekvárt sterilizált üvegekbe! Ezután fordítsuk fejtetőre az üvegeket, hogy kiszoruljon belőlük a levegő.
  7. Dunsztoljuk az üvegeket! A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a dzsemmel megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a dzsem sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és eltörjenek.

Tippek

  • A tepsis szilvalekvár cukor hozzáadása nélkül készül, ezért diétás étrendben is fogyasztható.
  • Ha a szilva nem magváló, akkor a tepsibe egészben is betehetjük. Ebben az esetben a sütés után át kell passzíroznunk a szilvapépet, hogy megszabaduljunk a magoktól.
  • Hogyan kell befőzni tartósítószer nélkül?

Amire szükséged lehet

  • A tepsis szilvalekvárhoz:
    • 2-3 kg érett szilva
    • 2 evőkanál 20%-os ecet
  • A fahéjas-őszibarackos-rumos szilvalekvárhoz:
    • 1,5 kg szilva
    • 1 kg szőlő és őszibarack
    • 1 db citrom leve
    • 1 teáskanál őrölt fahéj
    • vanília aroma vagy vaníliás cukor (ízlés szerint)
    • 30-40 dkg cukor
    • 0,5 dl rum

Figyelmeztetések

  • Mindig érett és hibátlan szilvából főzzünk lekvárt!
  • Ügyeljünk arra főzés közben, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön a lekvárba, és így az üvegekbe!
  • A botmixerrel való pépesítés előtt vegyük le a tűzről a lekvárt!
  • Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott lekvárt, mert tartósítószer hiányában könnyebben megromolhat!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya