„Illatozó füzért készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell illatozó fűzért készíteni?) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Lépések) |
||
5. sor: | 5. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | #'''Gyűjtsünk össze „fűznivalókat”!''' Érdemes szárított termésekkel dolgozni, mert így a felfűzésük könnyebb, illetve tartósabb és illatozóbb lesz a füzérünk. Néhány példa: szárított narancskarika vagy citromkarika, szárított, kisebb méretű mandarin vagy lime, szárított bogyós termések (például csipkebogyó), fahéj (például a ceyloni fahéj jóval puhább), szárított babérlevél vagy egyéb kisebb méretű szárított | + | #'''Gyűjtsünk össze „fűznivalókat”!''' Érdemes szárított termésekkel dolgozni, mert így a felfűzésük könnyebb, illetve tartósabb és illatozóbb lesz a füzérünk. Néhány példa: szárított narancskarika vagy citromkarika, szárított, kisebb méretű mandarin vagy lime, szárított bogyós termések (például csipkebogyó), fahéj (például a ceyloni fahéj jóval puhább), szárított babérlevél vagy egyéb kisebb méretű szárított levelek, rövid fenyőág, kisebb toboz, továbbá virágboltokban és kézműves boltokban beszerezhetünk egyéb, akár egzotikus helyekről származó szárított terméseket is. |
#'''Fúrjunk-faragjunk!''' A keményebb terméseken (például fahéj) célszerű kisebb fúróval, vagy szeg és kalapács segítségével lyukat fúrni, hogy könnyebben fel tudjuk őket fűzni. | #'''Fúrjunk-faragjunk!''' A keményebb terméseken (például fahéj) célszerű kisebb fúróval, vagy szeg és kalapács segítségével lyukat fúrni, hogy könnyebben fel tudjuk őket fűzni. | ||
#'''Fűzzünk be egy nagyobb tűbe vastagabb, világos színű cérnát vagy vékonyabb damilt!''' Hosszabb cérnát/damilt kell befűznünk a tűbe, mint amekkorára tervezzük a füzérünket, mert a végén célszerű a megmaradt részből akasztót készíteni. | #'''Fűzzünk be egy nagyobb tűbe vastagabb, világos színű cérnát vagy vékonyabb damilt!''' Hosszabb cérnát/damilt kell befűznünk a tűbe, mint amekkorára tervezzük a füzérünket, mert a végén célszerű a megmaradt részből akasztót készíteni. |
A lap 2013. december 2., 15:43-kori változata
Hogyan kell illatozó fűzért készíteni?
Télen a meleg lakásból nem hiányozhatnak a jellegzetes fények, színek és illatok sem. A kandalló előtt ülve, plédbe burkolózva, kedvenc könyvünket olvasva és forró puncsot kortyolgatva hangulatunkat még kellemesebbé teheti például egy illatozó fűzér. Egy olyan fűzér, amelyet az ősszel, illetve tél elején összegyűjtött és megszárított termésekből készíthetünk el. Lássuk, hogy hogyan!
Lépések
- Gyűjtsünk össze „fűznivalókat”! Érdemes szárított termésekkel dolgozni, mert így a felfűzésük könnyebb, illetve tartósabb és illatozóbb lesz a füzérünk. Néhány példa: szárított narancskarika vagy citromkarika, szárított, kisebb méretű mandarin vagy lime, szárított bogyós termések (például csipkebogyó), fahéj (például a ceyloni fahéj jóval puhább), szárított babérlevél vagy egyéb kisebb méretű szárított levelek, rövid fenyőág, kisebb toboz, továbbá virágboltokban és kézműves boltokban beszerezhetünk egyéb, akár egzotikus helyekről származó szárított terméseket is.
- Fúrjunk-faragjunk! A keményebb terméseken (például fahéj) célszerű kisebb fúróval, vagy szeg és kalapács segítségével lyukat fúrni, hogy könnyebben fel tudjuk őket fűzni.
- Fűzzünk be egy nagyobb tűbe vastagabb, világos színű cérnát vagy vékonyabb damilt! Hosszabb cérnát/damilt kell befűznünk a tűbe, mint amekkorára tervezzük a füzérünket, mert a végén célszerű a megmaradt részből akasztót készíteni.
- Fűzzük fel a terméseket! A tű és a cérna/damil segítségével egyéni ízlésünknek, kreativitásunknak, vagy a különböző formák harmonikus elrendezésének megfelelően fűzhetjük fel egymás után a terméseket. A fűzér hossza a termések mennyiségétől függően változó lehet. Egy rövidebb fűzér is lehet nagyon mutatós, egy hosszabb pedig jól mutathat például az ablaknál lelógatva.
- Készítsünk akasztót! A termések felfűzése után a megmaradt cérnát húzzuk ki a tűből, és visszahajtva a fűzér tetejéig, kössük össze szorosan a terméseket tartó szállal.
- Illatozzon a fűzér! Ha nem lenne elég a felfűzött termések illata, akkor a kész fűzér különböző „szintjeire” csepegtethetünk illóolajat, amely különböző aromákban kapható (a télhez jól illik például a vanília, a karácsony vagy a mézeskalács illatú). Hetente-kéthetente érdemes újra néhány csepp illóolajat csepegtetni a fűzérre, hogy továbbra is illatozzon.
- Akasszuk fel a fűzért! A lakás bármely pontján elhelyezhetjük a fűzért, dekorációként sem utolsó.
Tippek
- Díszítésként szalagból masnit is köthetünk a fűzér tetejére.
- Ha nem akarunk fúrással bajlódni, akkor a keményebb terméshez ragasztópisztollyal vagy pillanatragasztóval ragaszthatunk egy puhább termést, amelyen már könnyen átmegy a tű (például egy fahéjrúddal kezdjük a fűzért, és ehhez ragasztunk hozzá egy szárított csipkebogyót, és ennél a termésnél kezdjük meg a szó szerint fűzést). Továbbá ha egy kis méretű toboz következik a sorban, akkor annak a pikkelyei között szorosan átvezethetjük a cérnát, és így folytathatjuk a következő termés felfűzését.
- A terméseket nemcsak felfűzhetjük, hanem egyszerűen egy tálkába/kosárkába téve, és illóolajjal meglocsolva is felhasználhatjuk.
Amire szükséged lehet
- szárított termések
- tű
- cérna/damil
- kisebb fúró, vagy kalapács és szeg
- illóolaj
- szalag
Figyelmeztetések
- Óvatosan fúrjuk át a keményebb terméseket, illetve a termések felfűzésénél is ügyeljünk arra, hogy nehogy a tű belefusson az ujjunkba!
- Ne csepegtessünk túl sok illóolajat a fűzérre, mert a túl intenzív illattól rosszul is lehetünk!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját ötlet, saját tapasztalatok