„Tökmagot pörkölni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell tökmagot pörkölni? == right|300px Egészséges és finom ropogtatnivaló, amit kár lenne kihagyni, ha mondjuk [http://www.hogyankel…”)
 
(Nincs különbség)

A lap jelenlegi, 2013. november 6., 18:34-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell tökmagot pörkölni?

Tokmag.jpg

Egészséges és finom ropogtatnivaló, amit kár lenne kihagyni, ha mondjuk sütőtökkrémlevest készítünk.

[szerkesztés] Lépések

  1. Kanalazzuk ki a sütőtök teljes belsejét egy tálba. Használhatod a kezedet is, ha úgy könnyebb.
  2. A magokat válasszuk el a sütőtök húsától. A magokat és a húst tedd egy szűrőbe, és folyó víz alatt az ujjaid között dörzsölgetve a magokat, próbáld el leválasztani a húsról.
  3. Sós vízben áztasd a magokat (opcionális). A sós víz inaktiválja azokat az enzimeket, melyek a magokban vannak, és irritálhatják a gyomrot, emellett eltávolításuk abban is segít, hogy minél több vitamin felszabaduljon a magból. Sokak szerint pedig az íze is sokkal jobb lesz így.
    • Tölts meg egy nagyobb tálat a 2/3-áig vízzel.
    • Sózd addig a vizet, míg telített nem lesz.
    • A magokat tedd a vízbe, és hagyd állni 8-48 órán át.
    • Öntsd ki az összes vizet a tálból.
  4. Papírtörlőn szárítsd meg a magokat.
  5. Fűszerezd meg a magokat. Itt kiélheted a kreativitásodat, de azért mi is adunk néhány ötletet:
    • Szórd meg sóval.
    • Bögrényi maghoz vegyél 1 evőkanál olíva- vagy repceolajat, és jól olajozd be. Adhatsz hozzá fűszereket is.
    • Az olaj helyett használhatsz olvasztott vajat.
    • Fűszerezd rákfűszerrel, chiliporral, Worcestershire szósszal, fokhagyma porral, Cajun fűszerezéssel vagy meríts ihletet a sós snackek fűszerezéséből.
    • Csinálhatod édesre is: cukrozd, tegyél rá fahéjat és szerecsendiót.
    • Jól mennek hozzá a különféle csípős szószok vagy a szójaszósz is.
    • Használhatsz hozzá fokhagymaport, steak fűszerkeveréket is.
  6. A tökmagokat egy rétegben helyezd el egy tepsiben.
  7. Jöhet a pörkölés!
    • Salamander sütésre (vagy broil funkció, amikor felülről jön a hő) állítsuk be a sütőt, majd melegítsük elő, majd tedd a tepsit a sütőbe kb. 10 percre. Nézd meg, hogy amikor a magvak teteje barnás lett. Ekkor vagy kivesszük, vagy megfordítjuk a magokat, és újabb maximum 10 percre visszatesszük. Ettől elég ropogós és sós lesz az íze.
    • Simán süthetjük is 200 fokra előmelegített sütőben. Hagyjuk bent, amíg megbarnul (kb. 45 perc). 5-10 percenként rázzuk meg a sütőt, hogy ne égjen le.
    • Mikróban: Tedd be két percre a mikróba, majd vedd ki, keverd meg, és tedd vissza 1 percre. Percenként kell kevergetni, különben megég.
    • Serpenyőben: Annak érdekében, hogy egyenletesen süljön át, folyamatosan kevergessük.
  8. Tedd félre hűlni.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • sütő vagy gáztűzhely vagy mikrohullámú sütő
  • serpenyő vagy tepsi
  • tál
  • szűrő
  • tökmag
  • kanál
  • fakanál
  • fűszerek, olaj stb.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Vigyázz, mert a frissen pörkölt magok megégethetik a kezed.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag