„Bodzaszörpöt készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Lépések) |
|||
5. sor: | 5. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
# Szerezd be a hozzávalókat! | # Szerezd be a hozzávalókat! | ||
− | # A bodzavirágot gyorsan, | + | # A bodzavirágot gyorsan, folyó víz alatt mosd meg, a citromot viszont érdemes alaposan, körömkefével átsúrolni (ha nem bioboltból származik). |
# Forrald fel a vizet a cukorral és a borkősavval. Amíg a cukor nem olvad fel, néha kevergesd meg az oldatot, nehogy letapadjon. | # Forrald fel a vizet a cukorral és a borkősavval. Amíg a cukor nem olvad fel, néha kevergesd meg az oldatot, nehogy letapadjon. | ||
# Tedd a lábost hűvös helyre (például a spájzba). | # Tedd a lábost hűvös helyre (például a spájzba). |
A lap 2012. május 11., 08:39-kori változata
Hogyan kell bodzaszörpöt készíteni?
A bodzaszörp egyszerűen elkészíthető, egészséges és főleg nyáron kellemesen frissítő hatású ital. Az alábbiakban a legegyszerűbb receptet közöljük, bár az interneten több változata is kering.
Lépések
- Szerezd be a hozzávalókat!
- A bodzavirágot gyorsan, folyó víz alatt mosd meg, a citromot viszont érdemes alaposan, körömkefével átsúrolni (ha nem bioboltból származik).
- Forrald fel a vizet a cukorral és a borkősavval. Amíg a cukor nem olvad fel, néha kevergesd meg az oldatot, nehogy letapadjon.
- Tedd a lábost hűvös helyre (például a spájzba).
- Ha kihűlt az oldat, tedd bele a virágot és a vékony karikákra szelt citromot.
- Néhány napig hagyd állni úgy, hogy többször megkevered a készülő szörpöt.
- Ha kellően összeértek az ízek, szűrd át az oldatot, és töltsd tiszta üvegekbe.
Tippek
- A bodzaszörp-készítést érdemes egy kisebb túrával, erdei sétával egybekötni, ahol könnyedén beszerezhetők a bodzavirágok. Vigyél magaddal ollót vagy kést, amivel könnyen leszakíthatod a virágokat.
- Ha nagyon megbízható helyről, bio környezetből tudod beszerezni a virágokat, nem kell feltétlenül megmosni őket, mert a vízsugár a pollen nagy részét is lemossa a virágokról, pedig ez adja a jellegzetes ízt. Érdemes viszont egy órára újságpapíron szétteríteni a bodzavirágokat, hogy a kisebb rovarok szabadon távozhassanak. Ezután még egyszer rázogasd át a virágokat.
- Ha tartósítani akarod a bodzaszörpöt, nátrium-benzoátot tehetsz bele (literenként egy késhegynyit), vagy nyitott tetejű üvegben lefagyaszthatod a kész oldatot. Egy másik módszer a bodza aromájának megőrzésére, ha a frissen szedett virágokat jól szellőző helyen megszárítod, majd a fehér virágokat lepergeted az apró szárakról, és egy papírzacskóban elteszed. A téli estéken a virágokból kitűnő teát készíthetsz, amit mézzel és citrom levével is ízesíthetsz.
Figyelmeztetések
- Csak a nagy forgalmú utaktól távol található, egészséges bokrokról szedj bodzavirágot! Még a nagyobb városi parkok (Budapesten például a Városliget vagy a Népliget) levegője is szennyezett, ezért az itt tenyésző bodzabokrok virága nem alkalmas fogyasztásra.
- A fekete bodzát ne keverd össze a gyalogbodzával! Utóbbi növény alacsony növésű, lágy szárú, és mérgező, míg a fekete bodza fás szárú, dúsan elágazó, magas bokorrá (vagy akár fává) fejlődik, és sokféleképpen felhasználható.
Amire szükséged lehet
- A bodzaszörp hozzávalóira:
- 20 tányér bodzavirág
- 7 liter víz
- 3 kg kristálycukor
- 10 dkg borkősav
- 2-3 citrom
- Megfelelő méretű, tiszta lábosra (ha a teljes mennyiséget készítjük, 10 literesre)
- A bodzavirág gyűjtéséhez késre, ollóra