„Zöldséget párolni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell {{zöldséget párolni}}?) |
(→Hogyan kell zöldséget párolni?) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell zöldséget párolni? == | == Hogyan kell zöldséget párolni? == | ||
− | A párolás a legegészségesebb főzési módszer, különösen zöldségek esetében. A párolt zöldségek elkészítése roppant egyszerű és gyors, ezért remekül illik a mai felpörgött életmódunkhoz. | + | [[Fájl:Zoldseg.jpg|right]]A párolás a legegészségesebb főzési módszer, különösen zöldségek esetében. A párolt zöldségek elkészítése roppant egyszerű és gyors, ezért remekül illik a mai felpörgött életmódunkhoz. |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap 2012. december 1., 20:47-kori változata
Hogyan kell zöldséget párolni?
A párolás a legegészségesebb főzési módszer, különösen zöldségek esetében. A párolt zöldségek elkészítése roppant egyszerű és gyors, ezért remekül illik a mai felpörgött életmódunkhoz.
Lépések
Két alapvető módszer létezik a pároláshoz:
- Az első módszer lényege, hogy a zöldségeket két részből álló, speciális párolóedényben pároljuk meg (ez az igazi párolás).
- A megtisztított zöldségeket tetszőleges formára, általában apró kockákra felaprítjuk.
- A pároló edény alsó részét megtöltjük vízzel.
- Az edény felső, lyukacsos részében elhelyezzük a felaprított zöldségeket.
- Az edényt fedővel letakarjuk.
- A vizet felforraljuk, és gyöngyöző forrás mellett addig pároljuk a zöldséget, ameddig ízlés szerint megpuhul.
- A másik módszer a dinsztelés: a zöldségek saját levében való párolása, kevés zsiradékkal kiegészítve.
- A megtisztított zöldségeket az első módszerhez hasonlóan apró kockára vagy szeletekre vágva felaprítjuk.
- Egy vastagaljú edényben étolajat vagy vajat hevítünk. A vaj egészségesebb és sok esetben ízletesebb megoldás, mint az olaj használata. Ha illik az általunk készített ételhez, akkor akár olíva olajat is használhatunk, ami egészségesebb, mint a sima napraforgó olaj.
- Beletesszük a felaprított zöldséget és pirítás nélkül azonnal felöntjük nagyon kevés (kb. egy deciliter) vízzel.
- Az edényt fedővel letakarjuk, és ízlés szerint elég puhára pároljuk a zöldséget.
Tippek
- A párolófolyadékot ne öntsük ki, használjuk fel alaplevesek, szószok készítéshez – hidegen remek méregtelenítő ital lehet.
- A párolóvízbe nem szükséges sót tenni, különösen, ha a zöldségeket fűszeres öntettel vagy szósszal kombináljuk.
- Párolás előtt a zöldségeket alaposan mossuk meg – hámozás a legtöbb esetben nem szükséges.
- Némely zöldség egészben is párolható (pl. bébi cukkini, bébi répa stb).
- A vajjal történő dinsztelést elvégezhetjük mikrohullámú sütőben is. Ehhez fedővel rendelkező, jénai üvegtálat használjunk. Ekkor a dinsztelés (vagy nevezhetjük párolásnak is) kb. húsz percet vesz igénybe.
- A párolt (dinsztelt) zöldséget tálalhatjuk önmagában, natúron vagy valamilyen szósszal, öntettel. Köretként natúr vagy rántott hússzeletek mellé sokkal egészségesebb, mint a sült krumpli vagy a rizsköret.
- A párolt zöldségeket majonézes, tejfölös saláták elkészítéséhez is használhatjuk.
Amire szükséged lehet
- Megtisztított friss zöldségek vagy fagyasztott (mirelit) zöldség
- Két részből álló hagyományos párolóedény vagy elektromos pároló vagy vastagaljú párolóedény
- Kevés étolaj, olívaolaj vagy teavaj
- Víz
Figyelmeztetések
- A dinsztelés nem egyenlő a sütéssel, ugyanis alacsony hőfokon történik, lassan és fedő alatt!
- A legtöbb zöldség alkalmas párolásra, bár gumós zöldségeket érdemes vékonyan felszeletelni vagy kockákra, csíkokra vágni és inkább dinsztelni.
- Párolás során vigyázzunk arra, hogy a zöldségek ne legyenek mállósak, túl puhák. A párolt zöldség kissé ropogósan az igazi. Csak pici sót használjunk!
- Párolással a zöldségek a vitamintartalmuk 15-20 %-át veszítik el, míg vízben való főzéskor az 50-60 %-át.