„Beavatni a boroshordókat” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell beavatni a boroshordókat? == A hordókat komoly meló beavatni, örök kérdés, hogy mennyit kell áztatni, és mennyit kell forrázni. A válasz mindké…”) |
(→Hogyan kell beavatni a boroshordókat?) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell beavatni a boroshordókat? == | == Hogyan kell beavatni a boroshordókat? == | ||
− | A hordókat komoly meló beavatni, örök kérdés, hogy mennyit kell áztatni, és mennyit kell forrázni. A válasz mindkét kérdésre: rengeteget. | + | [[Fájl:Hordo_kenezese.jpg|right|http://szolo.blog.hu/2006/09/17/szureti_elokeszuletek_hordok]]A hordókat komoly meló beavatni, örök kérdés, hogy mennyit kell áztatni, és mennyit kell forrázni. A válasz mindkét kérdésre: rengeteget. |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2012. október 25., 15:51-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell beavatni a boroshordókat?
A hordókat komoly meló beavatni, örök kérdés, hogy mennyit kell áztatni, és mennyit kell forrázni. A válasz mindkét kérdésre: rengeteget.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] A forrázás menete
- Először a forró vizet kell belezúdítani a hordóba, és csak lazán kell bedugózni. A hordó hengergetésével a hordóban jó sok gőz keletkezik, amelyet kb. egy perces hengergetés után ki kell engedni. Vigyázat! Ilyenkor a gőznyomás méterekre lőheti a dugót, szóval ne hajoljunk fölé!
- Ezután gyorsan újra le kell dugózni, miáltal a kihűlő forró vízgőz kicsapódik, térfogata csökken, és a hordóban vákuum keletkezik. Ez segít a fa pórusaiból a lerakódások eltávolításában.
- Érdemes egész nyáron áztatni, így az utolsó áztatóvizek szinte teljesen faízmentesek lesznek. A legutolsó áztatás után a hordót tömény szesszel öblítsük ki.
[szerkesztés] Kénezés
- A forrázás után a hordókat kénezzük meg. A hordókban havonta el kell égetni hektónként egy kénlapot, egyébként gombák szaporodnak el benne.
- A hordókban a ként úgy kell elhelyezni, hogy az annak a közepén égjen el.
- Ha a kénlap elégett, vegyük ki az ánslagot, mert a drót megrozsdásodik a keletkező kénsav, kénessav hatására, és a kénlap beleesik a hordóba!
- Utolsó lépésben a pince légterében is égessünk el egy kénlapot, amikor azt meggyújtjuk, gyorsan csukjuk rá a pinceajtót, és egy hétig felé se menjünk.
[szerkesztés] Tippek
- A kénezéshez a virágárusok által használt vékony kötöző drótot is használhatjuk, ez nem roncsolja a dugót és a hordó nyílását, ugyanakkor kibírja az égő ként.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- kénlap
- drót
- forró víz
- tömény szesz
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A kénezés egy elég veszélyes folyamat, mert ha belélegezzük az égő kén szagát, akkor napokig gyötri a tüdőt a szúró érzés. Ezért minden hordóhoz készítsük elő a szükséges kénadagot, úgy összehajtogatva a kénlapokat, hogy könnyen és gyorsan bele tudjam tenni az égő ként a hordóba. Meggyújtjuk, majd gyorsan ledugózzuk.