„Bort kóstolni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Tippek) |
|||
15. sor: | 15. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
+ | * Ha nem ismersz egy kifejezést, [[A borral és borászattal kapcsolatos kifejezéseket értelmezni|olvasd el itt a jelentését!]] | ||
* Mondjuk el a véleményünket! A bornak a jó tulajdonságait emeljük ki, a rossz benyomásokat nem illik megosztani, csak abban az esetben, ha erre a házigazda külön felszólít. | * Mondjuk el a véleményünket! A bornak a jó tulajdonságait emeljük ki, a rossz benyomásokat nem illik megosztani, csak abban az esetben, ha erre a házigazda külön felszólít. | ||
* Együnk közben néhány falatot, hiszen éhgyomorra nem jó bort kóstolni! | * Együnk közben néhány falatot, hiszen éhgyomorra nem jó bort kóstolni! |
A lap jelenlegi, 2012. augusztus 30., 10:17-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell bort kóstolni?
Fehér, vörös és rozé, száraz, édes és félszáraz, tokaji, szekszárdi és egri. Rengeteg fajta borral találkozhatunk a boltokban és az éttermek borlapján is. De a címkén kívül mi segíthet a minősítésben? Természetesen a kóstolás, aminek megvannak a saját szabályai.
[szerkesztés] Lépések
- Válasszunk megfelelő poharat! A borkóstoláshoz átlátszó, vékony falú üvegpohár való, amely nem lép reakcióba a nedűvel, nem változtat annak hőmérsékletén, és lehetővé teszi, hogy megvizsgáljuk a bor színét és tisztaságát is.
- Töltsük ki a bort! Az italt úgy érdemes kitölteni, hogy az a pohár legöblösebb részéig érjen, így kapjuk a legnagyobb felületet, amelyen mozgatás nélkül a legtöbb illatanyag szabadul fel. Ez kb. fél decit, illetve a pohár egyharmadát jelenti.
- Először elemezzük a bort! Már kitöltéskor vizsgálhatjuk a bor habzását, még mielőtt a színét, átlátszóságát kezdenénk megfigyelni. A nedű tisztaságának megállapításához tartsuk a poharat természetes vagy mesterséges fény elé (használhatunk például gyertyát)! A színárnyalat vizsgálatához tartsuk az ablak felé a poharunkat, ablak hiányában pedig fehér papírlapot tartsunk mögé háttérként! A vörösbor színének vizsgálatához a poharat a száránál fogjuk meg, majd döntsük meg 45 fokban a fehér háttér előtt! Ezután forgassuk meg a pohárban a bort, és figyeljük meg a koronát, vagyis azokat a cseppeket, amelyek a pohár falára tapadnak, majd visszacsorognak!
- Vizsgáljuk meg az illatát! Mély, kis szippantásokkal ”ízlelgessük”, az orrunkat ne dugjuk bele a pohárba! Sokáig ne szagolgassuk, ha az első benyomás mégsem lenne elég, tartsunk kis szüneteket!
- Kortyoljunk bele! Rendes kortyokat vegyünk a szánkba, hiszen a túl apró korty esetén a nyál elnyomhatja az ízeket. A nedűre szürcsöljünk egy kis levegőt, amely még jobban kihozza a bor aromáit!
- Járassuk meg a szánkban! Az italt kb. 10 másodpercig ízlelgessük a szánkban, és járassuk körbe, hogy az íz összes összetevőjét érzékeljük!
- Nyeljük le a kortyot, és figyeljük a bor utóízét!
[szerkesztés] Tippek
- Ha nem ismersz egy kifejezést, olvasd el itt a jelentését!
- Mondjuk el a véleményünket! A bornak a jó tulajdonságait emeljük ki, a rossz benyomásokat nem illik megosztani, csak abban az esetben, ha erre a házigazda külön felszólít.
- Együnk közben néhány falatot, hiszen éhgyomorra nem jó bort kóstolni!
- Megfelelő hőmérsékleten kóstoljunk! A vörösbort 14-16 °C-on, a fahordóban érlelt vörösbort 16-18 °C-on, a fehérbort 10-12 °C-on, míg a rozét 8-10 °C-on szokás kóstolni.
- Több bor kóstolása esetén használjuk a kiöntőt! Csak kis kortyokat nyeljünk le az utóíz megállapításához, a többit köpjük a kiöntőbe!
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Borkóstolás előtt ne együnk édes ételeket, mert az megzavarhatja az ízlelőbimbókat!
- Tartsunk mértéket! A borkóstolás célja a borok minősítése, osztályozása, nem pedig az italozás.
- Soha ne adjuk át másnak a poharunkat! Amit nem bírunk meginni, azt öntsük a kiöntőbe!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Egy üveg bor
- Kóstolópohár
- Jó orr
- Jó ízlelőbimbók
- Kiöntő
- Kellő fény