„Kagylót enni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kagylót enni? == right A kagyló a tenger többi gyümölcséhez hasonlóan sok fehérjét és telítetlen zsírsavat tartalmaz, a b…”) |
|||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell kagylót enni? == | == Hogyan kell kagylót enni? == | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:Fekete_kagylo.jpg|right]] |
A kagyló a tenger többi gyümölcséhez hasonlóan sok fehérjét és telítetlen zsírsavat tartalmaz, a benne található anyagok megakadályozzák a koleszterin felszívódását, ráadásul afrodiziákumként is használják. Nem mindenkinek egyértelmű azonban, hogyan lehet gusztusosan kivenni a kagyló húsát a héjak közül. Az alábbiakban ehhez adunk jó tanácsokat. | A kagyló a tenger többi gyümölcséhez hasonlóan sok fehérjét és telítetlen zsírsavat tartalmaz, a benne található anyagok megakadályozzák a koleszterin felszívódását, ráadásul afrodiziákumként is használják. Nem mindenkinek egyértelmű azonban, hogyan lehet gusztusosan kivenni a kagyló húsát a héjak közül. Az alábbiakban ehhez adunk jó tanácsokat. |
A lap jelenlegi, 2012. augusztus 13., 14:49-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell kagylót enni?
A kagyló a tenger többi gyümölcséhez hasonlóan sok fehérjét és telítetlen zsírsavat tartalmaz, a benne található anyagok megakadályozzák a koleszterin felszívódását, ráadásul afrodiziákumként is használják. Nem mindenkinek egyértelmű azonban, hogyan lehet gusztusosan kivenni a kagyló húsát a héjak közül. Az alábbiakban ehhez adunk jó tanácsokat.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Csipesz-módszer
- Az első kagyló héját nyissuk szét, majd a kagylóhúst emeljük ki egy villával.
- Az üressé vált héjat ezután használjuk csipeszként: a következő kagylók húsát ezzel fogjuk meg és emeljük ki a héjukból.
[szerkesztés] Kanál-módszer
- A kagyló héját feszítsük szét úgy, hogy elpattanjon, a két fele elszakadjon egymástól.
- Az „üres” héjat ezután használjuk kanálként: csúsztassuk a másik félben maradó hús alá, válasszuk el a héjtól és emeljük ki.
[szerkesztés] Étteremben
- Ha a kagylót héj nélkül tálalják (például saláta vagy tésztaétel részeként), a kagylót villával illik fogyasztani.
- Szintén villával emeljük ki a kagyló húsát, ha azt fél héjban tálalják. (Ekkor általában speciális osztrigavillát is találunk a tányér mellett).
- Ha egész kagylót tálalnak fel, akkor az osztrigavilla mellé olykor kagylófogót is kapunk, amivel a héjakat stabilan tudjuk tartani. Ha nem kapunk ilyen speciális eszközt, nyugodtan használhatjuk az első héjat csipeszként. Ügyeljünk rá, hogy a mártást ne csöpögtessük le! Az üres héjakat tegyük egy külön erre a célra előkészített kistálba. Az étkezéshez csak hüvelyk-, mutató- és középső ujjunkat használjuk, és időnként töröljük meg őket a kagylóételhez felszolgált citromos vízben vagy törlőkendőben.
[szerkesztés] Tippek
- A kagylók táplálkozásmódjuk miatt (kiszűrik és elraktározzák a tengerben található anyagokat) vírusokat is terjeszthetnek. Tavasszal és nyáron ráadásul a szaporodási időszak miatt kevésbé intenzív a kagyló íze. Ezért a népi bölcsesség azt tanácsolja, hogy csak „r” betűs (r betűre végződő) hónapokban fogyasszunk kagylót. (Szeptember, október, november, december, január, február.)
- Az osztriga szintén a kagylók közé tartozik, azonban általában nyersen fogyasztják: citrommal és fűszerekkel ízesítik, majd kiszürcsölik a héjból.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Kagyló
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A földimogyoró után a kagylóra allergiás a legtöbb ember, ezért ha nem fogyasztottunk még kagylót, először csak kis mennyiséget együnk belőle.
- Olyan kagylót ne együnk meg, amely főzés közben nem nyílt szét.