„Felhasználni a bodzát” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell felhasználni a bodzát? == rightA bodzának a virágát és a termését is felhasználhatjuk. Készíthetünk szörpöt, teát, lekv…”) |
(→Bodzavirág palacsintatésztában) |
||
13. sor: | 13. sor: | ||
# Ha télire akarod tartósítani, akkor az üvegek tetejére egy kis natrium-benzonátot tegyél, ha biztosra akarsz menni, akkor keveset bele is keverhetsz a tartósítóból. | # Ha télire akarod tartósítani, akkor az üvegek tetejére egy kis natrium-benzonátot tegyél, ha biztosra akarsz menni, akkor keveset bele is keverhetsz a tartósítóból. | ||
===Bodzavirág palacsintatésztában=== | ===Bodzavirág palacsintatésztában=== | ||
− | # [ | + | # [http://www.hogyankell.hu/Palacsint%C3%A1t_s%C3%BCtni Készíts palacsintatésztát!] |
# A bodzavirágot mártsuk bele a palacsintatésztába és forró olajban rántsuk ki. | # A bodzavirágot mártsuk bele a palacsintatésztába és forró olajban rántsuk ki. | ||
+ | |||
===Bodzaleves=== | ===Bodzaleves=== | ||
# Fél liter bodzabotyót fél liter vízzel és 4-5 evőkanálnyi cukorral főzzük össze. | # Fél liter bodzabotyót fél liter vízzel és 4-5 evőkanálnyi cukorral főzzük össze. |
A lap jelenlegi, 2012. május 10., 08:04-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell felhasználni a bodzát?
A bodzának a virágát és a termését is felhasználhatjuk. Készíthetünk szörpöt, teát, lekvárt és „palacsintát” is. Csak ne feküdjünk a bodzabokor alá, mert a néphit szerint elvarázsolja az embert.
[szerkesztés] Lépések
- Május-júliusban tudjuk begyűjteni a virágokat, augusztus-szeptemberben a jól érett bogyókat. Autóút mellől nem érdemes begyűjteni, hisz tele van méreganyaggal, olyan helyről sem, ahol permeteznek, de azok sem jó virágok, amiken a bio mivoltuk miatt bogarak tanyáznak. Figyelni kell az apró fekete kis tetvekre, mert ha egy ilyen virág belekerül a kosárba, oda az egész gyűjtés!
[szerkesztés] Bodzaszörp
- Hozzávalók: 10 tenyérnyi bodzavirág, fél kg cukor, 1 l víz, 3 db felkarikázott citrom, 1 kis kanál citromsav.
- A hideg vizet alaposan keverd össze a hozzávalókkal, majd tedd bele a leöblített bodzavirágokat.
- 3 napig áztasd, néha keverd át az egyveleget.
- Mielőtt leszűrnéd, a citromkarikákat jól facsard ki. Ha frissen iszod, akkor tedd hűtőbe az üvegeket, és majd mentalevéllel fogyaszd.
- Ha télire akarod tartósítani, akkor az üvegek tetejére egy kis natrium-benzonátot tegyél, ha biztosra akarsz menni, akkor keveset bele is keverhetsz a tartósítóból.
[szerkesztés] Bodzavirág palacsintatésztában
- Készíts palacsintatésztát!
- A bodzavirágot mártsuk bele a palacsintatésztába és forró olajban rántsuk ki.
[szerkesztés] Bodzaleves
- Fél liter bodzabotyót fél liter vízzel és 4-5 evőkanálnyi cukorral főzzük össze.
- 2 dl fehérborral és kávéskanálnyi citromlével ízesítsük.
- Hidegen tálaljuk.
[szerkesztés] Egyéb felhasználás
- A bodzateát szárított bodzavirágból meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják.
- A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó, de használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra.
[szerkesztés] Tippek
- Éles ollóval vágjuk le a virágzatot vagy bogyókat úgy, hogy egy év múlva is mehessünk gyűjteni.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- sok-sok bodza
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A gyalogbodza mérgező! Bár termése hasonlít a fekete bodzáéhoz, fás hajtása azonban nincs, és levelét megdörzsölve kellemetlen szagot áraszt.