„Cikkek:A gluténmentes táplálkozás szabályai” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
a („Cikkek:A gluténmentes táplálkozás szabályai” levédve ([Szerkesztés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan) [Átnevezés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan))) |
|
(Nincs különbség)
|
A lap jelenlegi, 2022. február 28., 09:57-kori változata
A gluténmentes táplálkozás szabályai
Mire kell figyelni a gluténmentes táplálkozás során? Zabot lehet fogyasztani? Milyen köreteket érdemes választani? Hogyan kell tárolni a gluténmentes alapanyagokat? Mutatjuk a válaszokat, továbbá megosztunk egy egyszerűen elkészíthető glutén- és cukormentes zabkeksz receptet.
Az összetevőket minden esetben ellenőrizni kell, ugyanis olyan élelmiszerek, mint a felvágott, a joghurt vagy éppen a májkrém is tartalmazhat glutént. Rutinból sem szabad vásárolni, mivel bizonyos termékek összetevői időnként változhatnak. Szóval minden vásárlás alkalmával érdemes megnézni a termék címkéjét.
Kerülni kell a bulgurt és a kuszkuszt
A gluténmentes étkezés esetén búzát, rozst és árpát nem szabad fogyasztani. Azonban zabot lehet és érdemes is beiktatni az étrendbe, ugyanis a gluténmentes lisztek fogyasztása rostszegény táplálkozást eredményezhet. Mivel a keresztszennyeződés lehetősége fennáll, minden esetben ellenőrizni kell, hogy az adott zab, zabpehely vagy zabliszt valóban gluténmentes-e.
Milyen köreteket lehet választani? A gluténmentes étrend esetén köretként bátran fogyasztható burgonya, rizs, quinoa, hajdina, amaránt és köles. Továbbá köretként bátran választható párolt zöldség is. Azonban kerülni kell a bulgurt és a kuszkuszt.
A gluténmentes termékek tárolására is kiemelt figyelmet kell fordítani
A konyhai eszközök többségét elegendő átmosni ahhoz, hogy lehessen bennük gluténmentes ételeket készíteni. Azonban a fából készült eszközök esetében ez nem igaz, ezekből érdemes olyat beszerezni, melyek kizárólag a gluténmentes ételek elkészítésekor lesznek használva. Erre természetesen csak akkor van szükség, ha a konyhában készülnek glutént tartalmazó ételek is.
Továbbá a gluténmentes termékek tárolására is kiemelt figyelmet kell fordítani. Erre különösen akkor van nagy szükség, ha glutént tartalmazó élelmiszerek is vannak a konyhában. Ebben az esetben mindenképpen érdemes a glutént tartalmazó, valamint a mentes élelmiszereket külön-külön szekrényekben tárolni. Ehhez az étrendhez minden szükséges élelmiszer kényelmesen és egyszerűen beszerezhető a BioPowerShop gluténmentes kategóriájából.
Glutén- és cukormentes zabkeksz
Végül következzen a glutén- és cukormentes zabkeksz receptje, mely gyorsan elkészíthető és sokáig eláll. A hozzávalók 20 darab kekszhez a következők:
- 20 g mandulaliszt - 120 g gluténmentes zabliszt - 60 g gluténmentes zabpehely - 80 g eritrit - csipet só - 1 tojás - 30 g aszalt mazsola - 60 g csokoládé pasztilla - 1 dl cukormentes mandulaital - 60 g kókuszolaj - 2 tk. sütőpor
A csokoládé pasztilla és a mazsola kivételével minden hozzávalót össze kell keverni. Végül pedig a mazsola és a csokoládé pasztilla is belekerülhet a keverékbe. Ezt követően egy evőkanál segítségével sütőpapírra kell helyezni kisebb adagokat, melyeket ki kell lapítani. Majd pedig előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt készre kell sütni a kekszeket. Jó étvágyat kívánunk!