„Füstös padlizsánkrémet készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell füstös padlizsánkrémet készíteni? == right|250px A nyári életérzéshez hozzátartozik a tábortüzek hangulata, a szalonnas…”) |
(→Lépések) |
||
7. sor: | 7. sor: | ||
# Gyújts tüzet tűzrakó helyen. | # Gyújts tüzet tűzrakó helyen. | ||
− | |||
# Készítsd elő a padlizsánokat: | # Készítsd elő a padlizsánokat: | ||
#* Mosd meg, majd helyezd őket egy tálcára. | #* Mosd meg, majd helyezd őket egy tálcára. | ||
13. sor: | 12. sor: | ||
# Süsd meg a padlizsánokat: | # Süsd meg a padlizsánokat: | ||
#* Ha már csak kis lánggal ég a tűz, a tűzrakó egyik oldalához kotorj parazsat, ami fölé egy rácsra ráteheted az egész padlizsánokat. Időnként forgasd meg, majd ha már úgy érzed, hogy megpuhultak, megsültek, sötétbarnák-kissé feketék, akkor tedd ki őket egy tálcára hűlni. | #* Ha már csak kis lánggal ég a tűz, a tűzrakó egyik oldalához kotorj parazsat, ami fölé egy rácsra ráteheted az egész padlizsánokat. Időnként forgasd meg, majd ha már úgy érzed, hogy megpuhultak, megsültek, sötétbarnák-kissé feketék, akkor tedd ki őket egy tálcára hűlni. | ||
− | #* | + | #* Magába a parázsba is helyezheted őket. Ilyenkor célszerű alufóliába becsomagolni, hogy ne legyen tiszta hamu a padlizsán héja. |
# Ha kihűltek a padlizsánok, egy kés segítségével húzd le a héjukat a húsról. | # Ha kihűltek a padlizsánok, egy kés segítségével húzd le a héjukat a húsról. | ||
# Készítsd el a [http://www.hogyankell.hu/Padlizs%C3%A1nkr%C3%A9met_k%C3%A9sz%C3%ADteni padlizsánkrémet]: | # Készítsd el a [http://www.hogyankell.hu/Padlizs%C3%A1nkr%C3%A9met_k%C3%A9sz%C3%ADteni padlizsánkrémet]: | ||
19. sor: | 18. sor: | ||
#* Ha krémesen szereted, akkor botmixerrel pürésítsd. Ha darabosabban, akkor villával nyomkodd össze. | #* Ha krémesen szereted, akkor botmixerrel pürésítsd. Ha darabosabban, akkor villával nyomkodd össze. | ||
#* Tedd bele egy befőttes üvegbe, majd hűtőben tárolva néhány napon belül fogyaszd el. Kínáld pirítóssal, paradicsommal. | #* Tedd bele egy befőttes üvegbe, majd hűtőben tárolva néhány napon belül fogyaszd el. Kínáld pirítóssal, paradicsommal. | ||
− | |||
== Tippek == | == Tippek == |
A lap jelenlegi, 2020. július 1., 20:13-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell füstös padlizsánkrémet készíteni?
A nyári életérzéshez hozzátartozik a tábortüzek hangulata, a szalonnasütés és grillezés. Ebben az időszakban, ha kedvünk tartja, kifejezetten sokszor ülhetünk a tűz köré. Ez azért is jó, mert egybeesik a padlizsánszezonnal. Aki már evett parázsban sült padlizsánból készült krémet, az talán soha többé nem elégszik majd meg a natúr változatával.
[szerkesztés] Lépések
- Gyújts tüzet tűzrakó helyen.
- Készítsd elő a padlizsánokat:
- Mosd meg, majd helyezd őket egy tálcára.
- Szurkáld meg őket néhányszor egy villával, hogy a leve ki tudjon majd folyni. Így megelőzöd, hogy szétrepedjen sülés közben, esetleg a forró lé lefröcsköljön valakit.
- Süsd meg a padlizsánokat:
- Ha már csak kis lánggal ég a tűz, a tűzrakó egyik oldalához kotorj parazsat, ami fölé egy rácsra ráteheted az egész padlizsánokat. Időnként forgasd meg, majd ha már úgy érzed, hogy megpuhultak, megsültek, sötétbarnák-kissé feketék, akkor tedd ki őket egy tálcára hűlni.
- Magába a parázsba is helyezheted őket. Ilyenkor célszerű alufóliába becsomagolni, hogy ne legyen tiszta hamu a padlizsán héja.
- Ha kihűltek a padlizsánok, egy kés segítségével húzd le a héjukat a húsról.
- Készítsd el a padlizsánkrémet:
- Ízlés szerint keverj bele vöröshagymát, zúzott fokhagymát, mustárt, majonézt, citromlevet, olíva olajat, sót, borsot, esetleg tejfölt.
- Ha krémesen szereted, akkor botmixerrel pürésítsd. Ha darabosabban, akkor villával nyomkodd össze.
- Tedd bele egy befőttes üvegbe, majd hűtőben tárolva néhány napon belül fogyaszd el. Kínáld pirítóssal, paradicsommal.
[szerkesztés] Tippek
- Használd ki, ha szalonnasütést, grillezést vagy bográcsozást terveztek. Bevásárláskor tegyél oda néhány padlizsánt is a kosárba, mintegy mellékesként megsütve majd a parázsban.
- A sült padlizsánt - esetleg még a hagymával, fokhagymával együtt - összeturmixolva fagyasztóban télire is elteheted. Kiolvasztás után már csak a majonézt, tejfölt kell hozzákeverned és ízesítened.
- Gasztroajándékként is tökéletes lehet.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- padlizsán
- tábortűz
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A sülő padlizsánt fogóval forgasd, majd mikor megsült, várj, hogy hűljön ki. Komoly égési sérüléseket okozhat.
- A kormosabb részét a sült padlizsán héjának nagyobb odafigyeléssel kapargasd le a húsról.
- Ne hagyd felügyelet nélkül a tüzet.