„Pillangó tortát készíteni kerek lapból” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell pillangó tortát készíteni kerek lapból?) |
(→Tippek) |
||
16. sor: | 16. sor: | ||
* A kis háromszögek kivágása helyett teljesen át is vághatod a fél tortákat, így a lepke „szárnyait” még inkább a tetszésed szerint tudod elrendezni. | * A kis háromszögek kivágása helyett teljesen át is vághatod a fél tortákat, így a lepke „szárnyait” még inkább a tetszésed szerint tudod elrendezni. | ||
− | * Ha fondant vagy marcipán borítással szeretnéd díszíteni a tortát, akkor érdemes a körcikkeket külön-külön, még az összeállítás előtt bevonni. Így kicsit több marcipán/fondant fogy, de szebb lesz a végeredményt, mintha a pillangó szárnyai közti keskeny résekbe próbálnád betömködni a bevonatot. | + | * Ha fondant vagy marcipán borítással szeretnéd díszíteni a tortát, akkor érdemes a körcikkeket külön-külön, még az összeállítás előtt [http://hogyankell.hu/Tort%C3%A1t_cukorm%C3%A1zzal_bevonni bevonni]. Így kicsit több marcipán/fondant fogy, de szebb lesz a végeredményt, mintha a pillangó szárnyai közti keskeny résekbe próbálnád betömködni a bevonatot. |
* Ha szeretnéd tovább formázni a pillangót, akkor lekerekítheted például a szárnyak alsó sarkait. | * Ha szeretnéd tovább formázni a pillangót, akkor lekerekítheted például a szárnyak alsó sarkait. | ||
− | * A tortából „leeső” darabokat összegyúrhatod (ha kell, egy kis krémmel vagy tejjel teheted puhábbá a masszát), és felhasználhatod a lepke fejének, testének megformálásához. | + | * A tortából „leeső” darabokat összegyúrhatod (ha kell, egy kis krémmel vagy tejjel teheted puhábbá a masszát), és felhasználhatod a lepke fejének, testének megformálásához. |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == |
A lap jelenlegi, 2017. november 8., 15:30-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell pillangó tortát készíteni kerek lapból?
Gyermekzsúrok sztárja lehet egy pillangó alakú torta, amely nemcsak az ízével, de a látványával is örömet szerez. Ennek elkészítéséhez nem kell külön lepke formát beszereznünk, kerek tortalapból is könnyedén ki lehet alakítani a szárnyakat.
[szerkesztés] Lépések
- Süss egy kerek tortalapot piskótából vagy kevert tésztából. Ha tölteni is szeretnéd, akkor nagyobb mennyiségű tésztával dolgozz, hogy vastagabb lapot kapj. Hagyd teljesen kihűlni. (Ha nincs időd/kedved sütni, a nagyobb boltokban kapható kész tortalappal is dolgozhatsz.)
- Ha tölteni szeretnéd a tortát, vágd félbe a lapot (vastagságában), így két tésztakorongod lesz. Az alsót kend meg a krém kétharmadával, majd tedd rá a felső lapot is. Hagyd így hűlni legalább egy-két órát, hogy „összeálljanak” a rétegek.
- A tortát vágd félbe az egyik átmérője mentén.
- Ezután a jobb oldali részt tedd át a bal oldalra úgy, hogy a félkör alakú oldalak érintkezzenek egymással.
- Vágj ki egy kis háromszöget mindkét oldalból – ez jelzi majd, hol különül el a lepke alsó és felső szárnya.
- Ezután vond be a tortát krémmel, hogy elfedd az illesztéseket, egyenetlen széleket.
- Végül az igazi „pillangóhatás” érdekében díszítsd ki a tortát. Itt már nyugodtan szabadjára engedheted a fantáziádat: használhatsz színezett vajkrémet, marcipánt, csokoládét, gyümölcsöket stb.
[szerkesztés] Tippek
- A kis háromszögek kivágása helyett teljesen át is vághatod a fél tortákat, így a lepke „szárnyait” még inkább a tetszésed szerint tudod elrendezni.
- Ha fondant vagy marcipán borítással szeretnéd díszíteni a tortát, akkor érdemes a körcikkeket külön-külön, még az összeállítás előtt bevonni. Így kicsit több marcipán/fondant fogy, de szebb lesz a végeredményt, mintha a pillangó szárnyai közti keskeny résekbe próbálnád betömködni a bevonatot.
- Ha szeretnéd tovább formázni a pillangót, akkor lekerekítheted például a szárnyak alsó sarkait.
- A tortából „leeső” darabokat összegyúrhatod (ha kell, egy kis krémmel vagy tejjel teheted puhábbá a masszát), és felhasználhatod a lepke fejének, testének megformálásához.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Kerek tortalap
- Krém, ízlés szerint
- Díszítéshez használt anyagok
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A tortadíszítés nagy gyakorlatot igényel. A lelkesedés és a befektetett energia miatt mégis sokszor nagyobb sikere van egy kevésbé „szép”, de házi készítésű tortának, mint egy tökéletes, de cukrászatból rendelt süteménynek.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Nők Lapja Konyha Desszert különszám, 2016/3. 62. o.
- Lepke a Kiskukta tortától
- Pillangó torta készítése lépésről lépésre, képekkel