„Jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

4. sor: 4. sor:
 
''Bár már vége van a nyárnak, még vannak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk.''
 
''Bár már vége van a nyárnak, még vannak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk.''
  
 
'''Hozzávalók:'''
 
''1 db French press (dugattyús kávéfőző)
 
50 ml + 200 ml forró, de nem forrásban lévő víz
 
4 evőkanál kávéőrlemény (az egzotikus gyümölcsös aromájú afrikai Kenya kávé különösen jó választás)
 
2 pohár jég
 
Tej, tejszín, cukor, édesítő, vaníliafagylalt, tejszínhab ízlés szerint''
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
17. sor: 10. sor:
 
# '''A szűrő előkészítése''': Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt. Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség.
 
# '''A szűrő előkészítése''': Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt. Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség.
 
# '''Pontos adagolás''': Mérj ki 4 evőkanálnyi őrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe.
 
# '''Pontos adagolás''': Mérj ki 4 evőkanálnyi őrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe.
#'''Az ízek felszabadítása''': Töltsd fel a French press (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját.
+
#'''Az ízek felszabadítása''': Töltsd fel a (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját.
 
#'''Kiteljesítés''': Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje.
 
#'''Kiteljesítés''': Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje.
#'''Jöhet a jég''': Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, és finoman önts rá a frissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható. A Starbucks az afrikai Kenya kávéőrleményét javasolja a tökéletes jegeskávéhoz, amely egzotikus gyümölcsös, citrusos aromája tovább fokozza a hideg kávé frissítő élményét.
+
#'''Jöhet a jég''': Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, és finoman önts rá a frissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható.  
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
 
* A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat.
 
* A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat.
* Érdekesség a Starbucks Kenya kávéőrleményről: A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez. Ennek tiszteletére találhatjátok meg minden Starbucks Kenya kávéőrlemény csomagolásán az elefántot.
+
* A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez.  
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
* Szemes kávé a Starbuckból
+
* Dugattyús kávéfőző (pl.: French press)
* French Press
+
* 50 ml + 200 ml forró, de nem forrásban lévő víz
 +
* 4 evőkanál kávéőrlemény (az egzotikus gyümölcsös aromájú afrikai Kenya kávé különösen jó választás)
 +
* 2 pohár jég
 +
* Tej, tejszín, cukor, édesítő, vaníliafagylalt, tejszínhab ízlés szerint
 +
 
 +
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 +
 
 +
* [http://www.starbucks.hu/ Starbucks]
  
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]

A lap 2015. szeptember 14., 14:53-kori változata

A tökéletes jegeskávé titka

Bár már vége van a nyárnak, még vannak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk.


Lépések

  1. A szűrő előkészítése: Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt. Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség.
  2. Pontos adagolás: Mérj ki 4 evőkanálnyi őrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe.
  3. Az ízek felszabadítása: Töltsd fel a (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját.
  4. Kiteljesítés: Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje.
  5. Jöhet a jég: Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, és finoman önts rá a frissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható.

Tippek

  • A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat.
  • A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez.

Amire szükséged lehet

  • Dugattyús kávéfőző (pl.: French press)
  • 50 ml + 200 ml forró, de nem forrásban lévő víz
  • 4 evőkanál kávéőrlemény (az egzotikus gyümölcsös aromájú afrikai Kenya kávé különösen jó választás)
  • 2 pohár jég
  • Tej, tejszín, cukor, édesítő, vaníliafagylalt, tejszínhab ízlés szerint

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kütyü és süti