„A 2012-es ország tortát elkészíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Tippek) |
Mező (vitalap | szerkesztései) |
||
8. sor: | 8. sor: | ||
=== Tészta elkészítése === | === Tészta elkészítése === | ||
− | + | # Az 500g tojásfehérjét a 330g cukorral kemény habbá verjük. | |
− | + | # Tegyük egy lapos tálba a 200g darált mákot, a 70g édes morzsát, a 150g hámozott, reszelt almát egy citrom reszelt héjával, s keverjük össze őket, majd óvatosan adagoljuk hozzájuk a felvert tojásfehérjét, amivel forgassuk össze. | |
− | + | # Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk. | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | # | ||
− | # Tegyük egy lapos tálba a mákot, a morzsát, a | ||
− | # Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra | ||
# 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot. | # 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot. | ||
=== A krém elkészítése === | === A krém elkészítése === | ||
− | + | # 1 dl 2,8%-os zsírtartalmú tejjel keverjük csomómentesre a 70g kukorica keményítőt és 3 tojássárgáját. | |
− | + | # A maradék 5dl tejbe tegyük bele a 130g cukrot és a kikapart fél vaníliarúd belsejét, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk. | |
− | + | # Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert 2,5dl tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt). | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | # A maradék tejbe tegyük bele a cukrot és a kikapart vaníliarúd belsejét, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk. | ||
− | # Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt). | ||
=== Az almatöltelék elkészítése === | === Az almatöltelék elkészítése === | ||
− | + | # Hámozzunk meg 0,5kg almát, majd reszeljük le, s az 50g cukorral, a fél citrom levével, és 0,5dkg őrölt fahéjjal 50g vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült. | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
=== A torta összeállítása === | === A torta összeállítása === | ||
55. sor: | 38. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | * | + | * '''A tészta alapanyagai''': |
− | * | + | ** 500 g tojásfehérje |
+ | ** 330 g kristálycukor | ||
+ | ** 200 g darált, hőkezelt mák | ||
+ | ** 70 g édes morzsa vagy darált háztartási keksz | ||
+ | ** 150 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared) | ||
+ | ** 1 db citrom reszelt héja | ||
+ | * '''A krém alapanyagai''': | ||
+ | ** 6 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej | ||
+ | ** 130 g cukor | ||
+ | ** 70 g kukorica keményítő | ||
+ | ** 3 db tojás sárgája | ||
+ | ** fél vaníliarúd | ||
+ | ** 2,5 dl tejszínhab | ||
+ | * '''Az almatöltelék alapanyagai''': | ||
+ | ** 0,5 kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) | ||
+ | ** 50 g vaj | ||
+ | ** 50 g cukor | ||
+ | ** 0,5 dkg őrölt fahéj | ||
+ | ** fél citrom | ||
+ | * 23cm átmérőjű tortaforma | ||
* Habverőgép | * Habverőgép | ||
* Lábas, edények | * Lábas, edények | ||
62. sor: | 64. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
+ | * Ahogy kisült a 6db tortalap még melegen vágjunk alájuk, mert könnyen a papírhoz ragad. | ||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == |
A lap 2014. március 13., 21:03-kori változata
Hogyan kell a 2012-es ország tortáját elkészíteni?
A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától országszerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. Az év tortája címre évről-évre egyre több cukrászda pályázik, a 2012-es évben már több mint 35 torta közül válogatott a neves zsűri, hogy megtalálják Magyarország az évi győztes tortáját. 2012-ben a Szabolcsi almás máktorta nyert, aminek a megalkotója Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester. Vastag mák- és almaréteg, könnyed tejszín, fahéj és vanília keverékének összhangja érvényesül a tortában. Tanuljuk meg hogyan kell egy 16 szeletes Szabolcsi almás máktortát készíteni!
Lépések
Tészta elkészítése
- Az 500g tojásfehérjét a 330g cukorral kemény habbá verjük.
- Tegyük egy lapos tálba a 200g darált mákot, a 70g édes morzsát, a 150g hámozott, reszelt almát egy citrom reszelt héjával, s keverjük össze őket, majd óvatosan adagoljuk hozzájuk a felvert tojásfehérjét, amivel forgassuk össze.
- Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.
- 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.
A krém elkészítése
- 1 dl 2,8%-os zsírtartalmú tejjel keverjük csomómentesre a 70g kukorica keményítőt és 3 tojássárgáját.
- A maradék 5dl tejbe tegyük bele a 130g cukrot és a kikapart fél vaníliarúd belsejét, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
- Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert 2,5dl tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).
Az almatöltelék elkészítése
- Hámozzunk meg 0,5kg almát, majd reszeljük le, s az 50g cukorral, a fél citrom levével, és 0,5dkg őrölt fahéjjal 50g vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.
A torta összeállítása
- A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel.
- Az első tortalapra tegyünk egy réteg krémet, majd erre rá egy újabb tortalap almaréteget, majd egy krémes lap jöjjön. Addig csináljuk, míg mind a 6 lap elfogy.
- Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe.
- Díszítésnek a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba szórjunk mákot.
Tippek
- Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot.
- Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyanolyan jó a vaníliás puding is.
- A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll.
Amire szükséged lehet
- A tészta alapanyagai:
- 500 g tojásfehérje
- 330 g kristálycukor
- 200 g darált, hőkezelt mák
- 70 g édes morzsa vagy darált háztartási keksz
- 150 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared)
- 1 db citrom reszelt héja
- A krém alapanyagai:
- 6 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej
- 130 g cukor
- 70 g kukorica keményítő
- 3 db tojás sárgája
- fél vaníliarúd
- 2,5 dl tejszínhab
- Az almatöltelék alapanyagai:
- 0,5 kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
- 50 g vaj
- 50 g cukor
- 0,5 dkg őrölt fahéj
- fél citrom
- 23cm átmérőjű tortaforma
- Habverőgép
- Lábas, edények
Figyelmeztetések
- Ahogy kisült a 6db tortalap még melegen vágjunk alájuk, mert könnyen a papírhoz ragad.
Kapcsolódó videók