„Dinnyebefőttet készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni? == A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhe…”) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni?) |
||
(5 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni? == | == Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni? == | ||
− | A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhetjük egy kicsit az ízét, méghozzá befőtt formájában. A dinnyebefőtt elnevezés elsőre megtévesztő lehet, ugyanis nem a dinnye szép piros részéből, hanem a héj alatt található halványzöld húsból készül, de ebből is ízletes befőttet főzhetünk. | + | [[Fájl:dinnye_befott.jpg|right|250 px]]A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhetjük egy kicsit az ízét, méghozzá befőtt formájában. A dinnyebefőtt elnevezés elsőre megtévesztő lehet, ugyanis nem a dinnye szép piros részéből, hanem a héj alatt található halványzöld húsból készül, de ebből is ízletes befőttet főzhetünk. |
− | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
9. sor: | 8. sor: | ||
#Tegyük a zöld dinnyedarabokat ecetes vízbe (3:1 víz-ecet), majd forraljuk fel! | #Tegyük a zöld dinnyedarabokat ecetes vízbe (3:1 víz-ecet), majd forraljuk fel! | ||
#Öblítsük le és mérjük meg a dinnyedarabokat! | #Öblítsük le és mérjük meg a dinnyedarabokat! | ||
− | #Készítsünk szirupot egy kis vízből és annyi cukorból, amennyi a dinnye súlya volt! Adjuk | + | #Készítsünk szirupot egy kis vízből és annyi cukorból, amennyi a dinnye súlya volt! Adjuk a sziruphoz a felhasított vaníliarudat is, és főzzük kb. 10 percig! |
#Dobjuk a szirupba a dinnyedarabokat, forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni őket a szirupban! | #Dobjuk a szirupba a dinnyedarabokat, forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni őket a szirupban! | ||
− | # Ismételjük ezt a folyamatot két egymást követő napon! | + | #Ismételjük meg ezt a folyamatot két egymást követő napon! |
− | #Tegyük alaposan megtisztított üvegekbe a dinnyedarabokat, az üvegekre csavarjuk rá szorosan a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő. | + | #Tegyük alaposan megtisztított üvegekbe a dinnyedarabokat a harmadik napon, az üvegekre csavarjuk rá szorosan a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő. A biztonság kedvéért még száraz vagy nedves dunsztban is tartósíthatjuk a befőtteket. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *A dinnyebefőtt elkészítésekor nagyon jól tudjuk hasznosítani a dinnye egyébként kidobandó részét, a héj alatt található halványzöld | + | *A dinnyebefőtt elkészítésekor nagyon jól tudjuk hasznosítani a dinnye egyébként kidobandó részét, a héj alatt található halványzöld húst. Már csak ezért is érdemes elkészíteni! |
− | *A dinnyebefőttet savanyúságként is fogyaszthatjuk, ha az üvegekbe tett zöld dinnyedarabokat csak ecetes lével öntjük fel, hasonlóan, mint például az [Uborkát_eltenni_savanyúságnak|ecetes uborka | + | *A dinnyebefőttet savanyúságként is fogyaszthatjuk, ha az üvegekbe tett zöld dinnyedarabokat csak ecetes lével öntjük fel, hasonlóan, mint például az [[Uborkát_eltenni_savanyúságnak | ecetes uborka elkészítésénél]]. |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
23. sor: | 22. sor: | ||
*2 kg görögdinnye héj | *2 kg görögdinnye héj | ||
*10%-os ecet | *10%-os ecet | ||
− | * | + | *1 kg cukor |
*1 rúd vanília | *1 rúd vanília | ||
*késhegynyi tartósítószer | *késhegynyi tartósítószer | ||
31. sor: | 30. sor: | ||
*Óvatosan hámozzuk meg a dinnyét, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés! | *Óvatosan hámozzuk meg a dinnyét, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés! | ||
− | * Ügyeljünk arra , hogy ne kerüljön szennyeződés az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a | + | * Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön szennyeződés az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt! |
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2014. január 23., 16:18-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni?
A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhetjük egy kicsit az ízét, méghozzá befőtt formájában. A dinnyebefőtt elnevezés elsőre megtévesztő lehet, ugyanis nem a dinnye szép piros részéből, hanem a héj alatt található halványzöld húsból készül, de ebből is ízletes befőttet főzhetünk.
[szerkesztés] Lépések
- Hámozzuk meg a görögdinnyét, és az alatta található halványzöld réteget daraboljuk fel nagyobb kockákra!
- Tegyük a zöld dinnyedarabokat ecetes vízbe (3:1 víz-ecet), majd forraljuk fel!
- Öblítsük le és mérjük meg a dinnyedarabokat!
- Készítsünk szirupot egy kis vízből és annyi cukorból, amennyi a dinnye súlya volt! Adjuk a sziruphoz a felhasított vaníliarudat is, és főzzük kb. 10 percig!
- Dobjuk a szirupba a dinnyedarabokat, forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni őket a szirupban!
- Ismételjük meg ezt a folyamatot két egymást követő napon!
- Tegyük alaposan megtisztított üvegekbe a dinnyedarabokat a harmadik napon, az üvegekre csavarjuk rá szorosan a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő. A biztonság kedvéért még száraz vagy nedves dunsztban is tartósíthatjuk a befőtteket.
[szerkesztés] Tippek
- A dinnyebefőtt elkészítésekor nagyon jól tudjuk hasznosítani a dinnye egyébként kidobandó részét, a héj alatt található halványzöld húst. Már csak ezért is érdemes elkészíteni!
- A dinnyebefőttet savanyúságként is fogyaszthatjuk, ha az üvegekbe tett zöld dinnyedarabokat csak ecetes lével öntjük fel, hasonlóan, mint például az ecetes uborka elkészítésénél.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 2 kg görögdinnye héj
- 10%-os ecet
- 1 kg cukor
- 1 rúd vanília
- késhegynyi tartósítószer
- víz
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Óvatosan hámozzuk meg a dinnyét, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés!
- Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön szennyeződés az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól