„Szárított paradicsomot készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell szárított paradicsomot készíteni? == right A szárított paradicsom igazi ínyencség, ennek megfelelően a bolti ár…”) |
(→Figyelmeztetések) |
||
35. sor: | 35. sor: | ||
* könnyű textil | * könnyű textil | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | * | + | * Vigyázat: túlságosan finom! |
+ | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
* [http://www.receptmuves.hu/2010/09/napon-szaritott-paradicsom-eltevese.html Napon szárított paradicsom eltevése] | * [http://www.receptmuves.hu/2010/09/napon-szaritott-paradicsom-eltevese.html Napon szárított paradicsom eltevése] |
A lap jelenlegi, 2013. július 2., 12:09-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell szárított paradicsomot készíteni?
A szárított paradicsom igazi ínyencség, ennek megfelelően a bolti ára meglehetősen húzós. Ha azonban terem otthon a kertben, érdemes magunknak elkészíteni. Kiválóan alkalmas salátákba, pizzára vagy akár kenyérbe is, de készíthetünk belőle piros pestót is.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Napon szárított paradicsom
- Végy 5 kg paradicsomot. Nem érdemes sokkal kevesebbel kezdeni, mert szárítás után alig több mint a tizede marad meg.
- Vágd hosszában félbe és vágd ki a csumáját. Ha szeretnéd, a magokat is eltávolíthatod, de ez igazság szerint nem feltétlenül szükséges.
- Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és a héjával lefelé helyezd bele a paradicsomokat.
- Tengeri sóval sózd be!
- Takard le valamilyen könnyű textillel vagy szúnyoghálóval!
- Tedd ki olyan helyre, ahol egész nap éri a nap.
- Éjszakára hozzuk be!
- Egy-két hétig aszaljuk!
[szerkesztés] Sütőben készített szárított paradicsom
- Végy annyi paradicsomot, ami elfér a tepsiben félbe vágva.
- Vágd hosszában félbe és vágd ki a csumáját. Ha szeretnéd, a magokat is eltávolíthatod, de ez igazság szerint nem feltétlenül szükséges.
- Olivaolajjal locsold be a tepsit, majd helyezd rá héjával lefelé a paradicsomokat.
- Tengeri sóval sózd be!
- Tedd a sütőbe!
- Ha félig szárított paradicsomot szeretnél, mely önmagában is fogyasztható, akkor 120 fokos sütőben négy órán át szárítsd. Fontos, hogy ezt követően 1-2 héten belül el kell fogyasztani a szárított paradicsomot, mert tovább nem áll el.
- Ha teljesen szeretnénk megszárítani a paradicsomot, akkor 100 fokon 10 órán át szárítsuk. Így nagyon intenzív lesz az íze, és tartósítás nélkül is sokáig eláll.
[szerkesztés] A szárított paradicsom eltevése
- Szerezzük be a hozzávalókat: 10 dkg szárított paradicsom, 12-15 szem borókabogyó vagy kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál oregánó vagy bazsalikom, olívaolaj.
- A steril befőttesüveg aljába rakjunk egy sor szárított paradicsomot, szórjuk meg egy csipet oregánóval vagy bazsalikommal, és tegyünk rá két-három szem boróka- vagy kapribogyót.
- Addig rétegezzük, míg tele nem lesz az üveg.
- Az aljába és a tetejébe tegyünk fokhagymát is.
- Öntsük fel annyi olívaolajjal, hogy ellepje.
- Szorosan fedjük le.
[szerkesztés] Tippek
- Igazán különlegesen néz ki majd a szárított paradicsomunk, ha különböző színű fajtákat (piros, sárga, fekete) vegyítünk.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- tepsi
- paradicsom
- tengeri só
- sütőpapír
- könnyű textil
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Vigyázat: túlságosan finom!