„Szárított paradicsomot készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell szárított paradicsomot készíteni? == right A szárított paradicsom igazi ínyencség, ennek megfelelően a bolti ár…”)
 
(Figyelmeztetések)
 
35. sor: 35. sor:
 
* könnyű textil
 
* könnyű textil
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
*  
+
* Vigyázat: túlságosan finom!
 +
 
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
* [http://www.receptmuves.hu/2010/09/napon-szaritott-paradicsom-eltevese.html Napon szárított paradicsom eltevése]
 
* [http://www.receptmuves.hu/2010/09/napon-szaritott-paradicsom-eltevese.html Napon szárított paradicsom eltevése]

A lap jelenlegi, 2013. július 2., 12:09-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell szárított paradicsomot készíteni?

Szaritott-paradicsom.jpg

A szárított paradicsom igazi ínyencség, ennek megfelelően a bolti ára meglehetősen húzós. Ha azonban terem otthon a kertben, érdemes magunknak elkészíteni. Kiválóan alkalmas salátákba, pizzára vagy akár kenyérbe is, de készíthetünk belőle piros pestót is.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Napon szárított paradicsom

  1. Végy 5 kg paradicsomot. Nem érdemes sokkal kevesebbel kezdeni, mert szárítás után alig több mint a tizede marad meg.
  2. Vágd hosszában félbe és vágd ki a csumáját. Ha szeretnéd, a magokat is eltávolíthatod, de ez igazság szerint nem feltétlenül szükséges.
  3. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és a héjával lefelé helyezd bele a paradicsomokat.
  4. Tengeri sóval sózd be!
  5. Takard le valamilyen könnyű textillel vagy szúnyoghálóval!
  6. Tedd ki olyan helyre, ahol egész nap éri a nap.
  7. Éjszakára hozzuk be!
  8. Egy-két hétig aszaljuk!

[szerkesztés] Sütőben készített szárított paradicsom

  1. Végy annyi paradicsomot, ami elfér a tepsiben félbe vágva.
  2. Vágd hosszában félbe és vágd ki a csumáját. Ha szeretnéd, a magokat is eltávolíthatod, de ez igazság szerint nem feltétlenül szükséges.
  3. Olivaolajjal locsold be a tepsit, majd helyezd rá héjával lefelé a paradicsomokat.
  4. Tengeri sóval sózd be!
  5. Tedd a sütőbe!
    • Ha félig szárított paradicsomot szeretnél, mely önmagában is fogyasztható, akkor 120 fokos sütőben négy órán át szárítsd. Fontos, hogy ezt követően 1-2 héten belül el kell fogyasztani a szárított paradicsomot, mert tovább nem áll el.
    • Ha teljesen szeretnénk megszárítani a paradicsomot, akkor 100 fokon 10 órán át szárítsuk. Így nagyon intenzív lesz az íze, és tartósítás nélkül is sokáig eláll.

[szerkesztés] A szárított paradicsom eltevése

  1. Szerezzük be a hozzávalókat: 10 dkg szárított paradicsom, 12-15 szem borókabogyó vagy kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál oregánó vagy bazsalikom, olívaolaj.
  2. A steril befőttesüveg aljába rakjunk egy sor szárított paradicsomot, szórjuk meg egy csipet oregánóval vagy bazsalikommal, és tegyünk rá két-három szem boróka- vagy kapribogyót.
  3. Addig rétegezzük, míg tele nem lesz az üveg.
  4. Az aljába és a tetejébe tegyünk fokhagymát is.
  5. Öntsük fel annyi olívaolajjal, hogy ellepje.
  6. Szorosan fedjük le.

[szerkesztés] Tippek

  • Igazán különlegesen néz ki majd a szárított paradicsomunk, ha különböző színű fajtákat (piros, sárga, fekete) vegyítünk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • tepsi
  • paradicsom
  • tengeri só
  • sütőpapír
  • könnyű textil

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Vigyázat: túlságosan finom!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag