„Javítani a szagláson” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell javítani a szagláson?) |
(→Hogyan kell javítani a szagláson?) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell javítani a szagláson? == | == Hogyan kell javítani a szagláson? == | ||
− | [[Fájl:szaglas-javitasa.gif]] A szaglást sokszor elhanyagoljuk más érzékelések mellett, pedig a jó orr még élvezetesebbé teszi az ízlelést vagy éppen valaminek a látványát. Emellett bizonyos szakmákban kifejezetten fontos, hogy jó legyen a szaglásunk... | + | [[Fájl:szaglas-javitasa.gif|center]] A szaglást sokszor elhanyagoljuk más érzékelések mellett, pedig a jó orr még élvezetesebbé teszi az ízlelést vagy éppen valaminek a látványát. Emellett bizonyos szakmákban kifejezetten fontos, hogy jó legyen a szaglásunk... |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2013. június 10., 14:36-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell javítani a szagláson?
A szaglást sokszor elhanyagoljuk más érzékelések mellett, pedig a jó orr még élvezetesebbé teszi az ízlelést vagy éppen valaminek a látványát. Emellett bizonyos szakmákban kifejezetten fontos, hogy jó legyen a szaglásunk...
[szerkesztés] Lépések
- Figyelj jobban arra, amit már most is érzel! A szaglás, olyan mint az izomzat: ha nem használjuk, elveszítjük. Minél többet szaglászol, annál jobb lesz a szaglásod. Tanuld meg, hogy kell leírni a szagokat! Gyakorolhatsz is úgy, hogy bekötöd a szemed, és megkérsz valakit, hogy különféle dolgokat tartson az orrod alá, neked pedig ki kell találnod, mi az.
- Vedd észre, hogy az egyes szagok milyen érzést keltenek benned. Azok az idegek, melyek a szagokat észlelik, közvetlen kapcsolatban állnak az agy érzelmekért felelős részével, így nem könnyű racionálisan eldönteni, hogy mit is szagolsz. Tanulmányok megállapították például, hogy a gyorséttermi csomagolóanyagok, a friss kenyér vagy a péksütemény növeli az esélyét a közúti dühöngéseknek, a borsmenta és a fahéj javítja a koncentrációt és csökkenti a sofőrök ingerlékenységét, míg a citrom és a kávé segíti a tiszta gondolkodást és a magas koncentrálást.
- Kerüld azokat az ételeket, melyek túlzott nyálkatermelődést okoznak! Feltűnt már neked, hogy amikor megfázol, a szaglásod romlik vagy teljesen el is tűnik. Kerüljük az olyan ételeket, melyek ezt elősegítik, így a tejet, a sajtot, a joghurtot és a jégkrémet.
- Kerüljük azokat az anyagokat, melyek károsíthatják a szaglásunkat. Egyes nátha elleni szerek például ártanak a szaglásunknak, de a dohányzás és az alkoholfogyasztás is csökkenti a szaglási képességünket.
- Juttass be több cinket a szervezetedbe. A szaglásérzékelés csökkenése (hipozmia) gyakran a cink hiányára vezethető vissza. Egyél több cinktartalmú ételt, pl. osztrigát, lencsét, napraforgó magot, vagy szedjél multivitamint, ami fedezi a napi cinkszükségletedet.
- Eddz! A tanulmányok azt mutatták, hogy a szaglás jobb edzés után.
- Használj párologtatót! A magasabb páratartalom növeli az orrodban is a nedvességet, és ez javítja a szaglást.
- Maradj távol a rossz szagoktól! A rossz szagok csökkentik a szaglási képességet.
- Amikor a szagokat szeretnéd felismerni, rövid, felszínes szaglásokat végezz a nagy, hosszú, mély belégzések helyet. Ha megfigyeled, a macskák és a kutyák is így tesznek.
[szerkesztés] Tippek
- Ha megszagolod a vitaminokat, amelyiket a legkellemesebbnek érzed, valószínűleg abból van hiányod, és a tested így reagál. Persze azért kérdezd meg az orvosodat, mielőtt új vitaminkúrába kezdenél.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- párologtató
- gyakorlás
- cink
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Ha hirtelen elveszítjük a szaglásunkat, forduljunk orvoshoz!