„Gombakrémlevest készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell gombakrémlevest készíteni? == A gombakrémleves gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is túl drága, ezért ideális egy személynek is vagy …”) |
(→Hogyan kell gombakrémlevest készíteni?) |
||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell gombakrémlevest készíteni? == | == Hogyan kell gombakrémlevest készíteni? == | ||
− | A gombakrémleves gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is túl drága, ezért ideális egy személynek is vagy akkor is, ha több embert szeretnénk megvendégelni. A gombakrémleves azért is ideális, mert a gomba nagyon tápláló, tele van fehérjével, ezért kiválóan helyettesítheti a húsokat étkezéseid során, ráadásul néhány ehető gombafaj fogyasztásával a koleszterinszintedet is csökkentheted. | + | [[Fájl:Gombakrém.jpg|right]]A gombakrémleves gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is túl drága, ezért ideális egy személynek is vagy akkor is, ha több embert szeretnénk megvendégelni. A gombakrémleves azért is ideális, mert a gomba nagyon tápláló, tele van fehérjével, ezért kiválóan helyettesítheti a húsokat étkezéseid során, ráadásul néhány ehető gombafaj fogyasztásával a koleszterinszintedet is csökkentheted. |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2013. június 8., 14:36-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell gombakrémlevest készíteni?
A gombakrémleves gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is túl drága, ezért ideális egy személynek is vagy akkor is, ha több embert szeretnénk megvendégelni. A gombakrémleves azért is ideális, mert a gomba nagyon tápláló, tele van fehérjével, ezért kiválóan helyettesítheti a húsokat étkezéseid során, ráadásul néhány ehető gombafaj fogyasztásával a koleszterinszintedet is csökkentheted.
[szerkesztés] Lépések
- Pucoljuk meg a gombákat! Távolítsuk el a külső réteget róla, majd mossuk meg, és vágjuk fel egyenletes apró darabokra!
- A vöröshagymát kevés olajon vagy vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, és azt is megpároljuk!
- Felöntjük lével! 1,5 – 2l vízzel vagy, ha szeretnénk, akkor csirke- vagy marha leveskockából készült alaplével, és puhára főzzük a gombát! Attól függően növeljük a lé mennyiségét, hogy mennyire szeretnénk sűrű levest csinálni. Ha igazán laktatós, sűrűbb levest szeretnénk készíteni, akkor mielőtt felöntjük a gombát, egy kanál liszttel is megszórhatjuk, és összepiríthatjuk.
- Ízlés szerint fűszerezzük! Adjuk hozzá a fokhagymát és kellő sót és borsot mindenképp tegyünk bele, de ha szeretnénk, akár egy kis kakukkfűvel vagy petrezselyemmel is megbolondíthatjuk.
- Pépesítés! Ha megpuhult és megfőtt a gomba vegyük le a tűzről, és turmixoljuk össze az apróra vágott gombát!
- Adjuk hozzá a tejszínt! Turmixolás után tegyük vissza a lángra a levest, és adjuk hozzá a tejszínt, majd várjuk meg, míg újra felforr a tejszínnel!
- Díszítésként reszelt sajtot és megfőtt, de össze nem turmixolt gombadarabokat is használhatunk.
[szerkesztés] Tippek
- Vannak, akik úgy szeretik, ha nem teljesen pürésen van elkészítve a gombakrémleves, hanem vannak benne gombadarabok. Amennyiben ilyet szeretnénk készíteni, a turmixolás előtt vegyünk valamennyi megfőtt gombát, tegyük félre, és a pépesítés után tegyük vissza a levesbe.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 1 kg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
- bors, esetleg kakukkfű vagy petrezselyem
- 3 dl tejszín
- kevés vaj vagy olaj
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A sót és a borsot már csak akkor tegyük hozzá, amikor felöntöttük vízzel, ne előtte a dinsztelésnél!