„Tojásrántottát készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell tojásrántottát készíteni? == Rántottát készíteni az egyik legegyszerűbb dolog - szokták mondani. Mi azonban szeretnénk azoknak segíteni, akik …”) |
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 94.21.194.43 (vita) szerkesztéséről Kiscsillag szerkesztésére) |
||
(6 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell tojásrántottát készíteni? == | == Hogyan kell tojásrántottát készíteni? == | ||
− | Rántottát készíteni az egyik legegyszerűbb dolog - szokták mondani. Mi azonban szeretnénk azoknak segíteni, akik még soha nem csináltak tojásrántottát, vagy pedig valami különleges rántotta receptre vágynak, mondjuk Gordon Ramsay módra... | + | [[Fájl:Tojasrantotta-recept.jpg|right|http://content.artofmanliness.com/uploads//2011/10/Scrambled-Eggs-with-Whole-Wheat-Toast.jpg|350px]]Rántottát készíteni az egyik legegyszerűbb dolog - szokták mondani. Mi azonban szeretnénk azoknak segíteni, akik még soha nem csináltak tojásrántottát, vagy pedig valami különleges rántotta receptre vágynak, mondjuk Gordon Ramsay módra... |
== Lépések == | == Lépések == | ||
===Egyszerű tojásrántotta=== | ===Egyszerű tojásrántotta=== | ||
− | # Aprítsunk fel egy közepes fej hagymát. | + | # '''Aprítsunk fel egy közepes fej hagymát.''' |
− | # Tegyünk egy serpenyőbe kb. 1 evőkanál étolajat, és várjunk, míg felforrósodik (de nem füstölög). Adjuk hozzá a hagymát! Lassú tűzön hagyjuk sülni. | + | # '''Tegyünk egy serpenyőbe kb. 1 evőkanál étolajat, és várjunk, míg felforrósodik (de nem füstölög).''' Adjuk hozzá a hagymát! Lassú tűzön hagyjuk sülni. |
− | # Vegyünk három tojást, és egy tányérba verjük fel villával. (Közben időnként keverjük meg fakanállal a hagymát, nehogy odaégjen.) Adjunk hozzá 1-2 csipetnyi sót és némi borsot. | + | # '''Vegyünk három tojást, és egy tányérba verjük fel villával.''' (Közben időnként keverjük meg fakanállal a hagymát, nehogy odaégjen.) Adjunk hozzá 1-2 csipetnyi sót és némi borsot. |
− | # Ha a hagyma üveges lett, öntsük hozzá a felvert tojást. Várjunk, míg a serpenyő alján egy kissé megkeménykedik, majd egy lapos fakanállal fordítsuk meg (nem kell egy mozdulattal az egészet, hanem több mozdulattal is kiváló lesz, elvégre nem palacsintát sütünk). | + | # '''Ha a hagyma üveges lett, öntsük hozzá a felvert tojást.''' Várjunk, míg a serpenyő alján egy kissé megkeménykedik, majd egy lapos fakanállal fordítsuk meg (nem kell egy mozdulattal az egészet, hanem több mozdulattal is kiváló lesz, elvégre nem palacsintát sütünk). |
− | # Ismét várjunk egy kicsit, míg az alsó rész átsül, majd ismét fordítsuk meg az alján lévő részt. Ezt addig végezzük, míg kellőképpen át nem sül a rántotta (valaki szereti, ha még folyósabb, akkor előbb is abba lehet hagyni). | + | # '''Ismét várjunk egy kicsit, míg az alsó rész átsül, majd ismét fordítsuk meg az alján lévő részt.''' Ezt addig végezzük, míg kellőképpen át nem sül a rántotta (valaki szereti, ha még folyósabb, akkor előbb is abba lehet hagyni). |
− | # Ha kész van, a tetejét megszórhatjuk pirospaprikával. | + | # '''Ha kész van, a tetejét megszórhatjuk pirospaprikával.''' |
− | # Kenyérrel vagy pirítóssal, paradicsommal, paprikával tálalhatjuk. | + | # '''Kenyérrel vagy pirítóssal, paradicsommal, paprikával tálalhatjuk'''. |
− | ===Gordon Ramsay | + | |
− | # Egy serpenyőbe öntsünk némi (1-2 evőkanál) olajat, és várjunk, míg egy kicsit felmelegszik! Lassú tűzre | + | ===Gordon Ramsay tojásrántotta receptje=== |
+ | # '''Egy serpenyőbe öntsünk némi (1-2 evőkanál) olajat, és várjunk, míg egy kicsit felmelegszik!''' Lassú tűzre állítsuk a lángot. | ||
# Vegyünk két nagy méretű csiperkegombát! A tönkjét vágjuk (vagy törjük) ki, és kalapjával lefele tegyük a serpenyőbe. | # Vegyünk két nagy méretű csiperkegombát! A tönkjét vágjuk (vagy törjük) ki, és kalapjával lefele tegyük a serpenyőbe. | ||
− | # Szórjuk meg némi sóval és | + | # '''Szórjuk meg némi sóval és fekete borssal!''' |
− | # Egy fürtnyi koktélparadicsomot is tegyünk a serpenyőbe, hogy kissé megsüssük. Nem kell levenni a szárát. | + | # '''Egy fürtnyi koktélparadicsomot is tegyünk a serpenyőbe, hogy kissé megsüssük.''' Nem kell levenni a szárát. |
− | # Közben néhány tömörebb, barna kenyérszeletet tegyünk a pirítóba. | + | # '''Közben néhány tömörebb, barna kenyérszeletet tegyünk a pirítóba.''' |
− | # Üssünk fel 3 tojást egy edénybe, és adjunk hozzá 1,5 evőkanál hideg vajat. | + | # '''Üssünk fel 3 tojást egy edénybe, és adjunk hozzá 1,5 evőkanál hideg vajat.''' |
− | # Tegyük fel a tojást és a vajat a tűzre, és egy lapos fakanállal (vagy spatulával) folyamatosan, gyorsan kavargassuk, hogy krémes legyen. | + | # '''Tegyük fel a tojást és a vajat a tűzre, és egy lapos fakanállal (vagy spatulával) folyamatosan, gyorsan kavargassuk, hogy krémes legyen.''' |
− | # Keverjük egy ideig lassú lángon, majd vegyük le egy kis időre a tűzről, és kevergessük így. Majd tegyük vissza, majd újra vegyük le. (Közben ne feledkezzünk meg a pirítósról, vegyük ki, ha szükséges.) Majd ismét tegyük vissza, próbáljuk úgy kevergetni, hogy minél inkább krémesebb legyen. Majd ismét vegyük le. | + | # '''Keverjük egy ideig lassú lángon, majd vegyük le egy kis időre a tűzről, és kevergessük így.''' Majd tegyük vissza, majd újra vegyük le. (Közben ne feledkezzünk meg a pirítósról, vegyük ki, ha szükséges.) Majd ismét tegyük vissza, próbáljuk úgy kevergetni, hogy minél inkább krémesebb legyen. Majd ismét vegyük le. |
− | # Adjunk hozzá egy fél evőkanál tejfölt (Ramsay cream fresht használ, ez némileg különbözik ugyan a tejföltől, de nálunk leginkább ez felel meg neki), és keverjük el. | + | # '''Adjunk hozzá egy fél evőkanál tejfölt (Ramsay cream fresht használ, ez némileg különbözik ugyan a tejföltől, de nálunk leginkább ez felel meg neki), és keverjük el.''' |
− | # Adjunk hozzá sót, borsot és ízlés szerint apróra vágott metélőhagymát. | + | # '''Adjunk hozzá sót, borsot és ízlés szerint apróra vágott metélőhagymát.''' |
− | # | + | # H'''a készen van, a grillezett gombát és paradicsomot tegyük a pirítós mellé egy tányérra, majd a rántottát óvatosan oszlassuk el a pirítós tetején.''' És már tálalhatjuk is! |
== Tippek == | == Tippek == |
A lap jelenlegi, 2017. november 23., 13:04-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell tojásrántottát készíteni?
Rántottát készíteni az egyik legegyszerűbb dolog - szokták mondani. Mi azonban szeretnénk azoknak segíteni, akik még soha nem csináltak tojásrántottát, vagy pedig valami különleges rántotta receptre vágynak, mondjuk Gordon Ramsay módra...
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Egyszerű tojásrántotta
- Aprítsunk fel egy közepes fej hagymát.
- Tegyünk egy serpenyőbe kb. 1 evőkanál étolajat, és várjunk, míg felforrósodik (de nem füstölög). Adjuk hozzá a hagymát! Lassú tűzön hagyjuk sülni.
- Vegyünk három tojást, és egy tányérba verjük fel villával. (Közben időnként keverjük meg fakanállal a hagymát, nehogy odaégjen.) Adjunk hozzá 1-2 csipetnyi sót és némi borsot.
- Ha a hagyma üveges lett, öntsük hozzá a felvert tojást. Várjunk, míg a serpenyő alján egy kissé megkeménykedik, majd egy lapos fakanállal fordítsuk meg (nem kell egy mozdulattal az egészet, hanem több mozdulattal is kiváló lesz, elvégre nem palacsintát sütünk).
- Ismét várjunk egy kicsit, míg az alsó rész átsül, majd ismét fordítsuk meg az alján lévő részt. Ezt addig végezzük, míg kellőképpen át nem sül a rántotta (valaki szereti, ha még folyósabb, akkor előbb is abba lehet hagyni).
- Ha kész van, a tetejét megszórhatjuk pirospaprikával.
- Kenyérrel vagy pirítóssal, paradicsommal, paprikával tálalhatjuk.
[szerkesztés] Gordon Ramsay tojásrántotta receptje
- Egy serpenyőbe öntsünk némi (1-2 evőkanál) olajat, és várjunk, míg egy kicsit felmelegszik! Lassú tűzre állítsuk a lángot.
- Vegyünk két nagy méretű csiperkegombát! A tönkjét vágjuk (vagy törjük) ki, és kalapjával lefele tegyük a serpenyőbe.
- Szórjuk meg némi sóval és fekete borssal!
- Egy fürtnyi koktélparadicsomot is tegyünk a serpenyőbe, hogy kissé megsüssük. Nem kell levenni a szárát.
- Közben néhány tömörebb, barna kenyérszeletet tegyünk a pirítóba.
- Üssünk fel 3 tojást egy edénybe, és adjunk hozzá 1,5 evőkanál hideg vajat.
- Tegyük fel a tojást és a vajat a tűzre, és egy lapos fakanállal (vagy spatulával) folyamatosan, gyorsan kavargassuk, hogy krémes legyen.
- Keverjük egy ideig lassú lángon, majd vegyük le egy kis időre a tűzről, és kevergessük így. Majd tegyük vissza, majd újra vegyük le. (Közben ne feledkezzünk meg a pirítósról, vegyük ki, ha szükséges.) Majd ismét tegyük vissza, próbáljuk úgy kevergetni, hogy minél inkább krémesebb legyen. Majd ismét vegyük le.
- Adjunk hozzá egy fél evőkanál tejfölt (Ramsay cream fresht használ, ez némileg különbözik ugyan a tejföltől, de nálunk leginkább ez felel meg neki), és keverjük el.
- Adjunk hozzá sót, borsot és ízlés szerint apróra vágott metélőhagymát.
- Ha készen van, a grillezett gombát és paradicsomot tegyük a pirítós mellé egy tányérra, majd a rántottát óvatosan oszlassuk el a pirítós tetején. És már tálalhatjuk is!
[szerkesztés] Tippek
- A tojásrántottához bátran adhatunk még más alapanyagot is. Nyugodtan kísérletezzünk például szalonnával vagy kolbásszal, az egyszerűbb változathoz is adhatunk szeletelt csiperkegombát. Ezeket kb. a hagymával egy időben adhatjuk a zsiradékhoz.
- Jól illik a tojásrántottához fűszerként a bazsalikom vagy a majoranna is.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Az adott recepthez tartozó hozzávalók.
- Serpenyő.
- Lapos fakanál.
- Edény vagy mélytányér.
- Villa.
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy jó a tojás, inkább üssük le külön-külön egy pohárba, és csak ha jó, akkor tegyük a tányérba, edénybe.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját tapasztalat
- Gordon Ramsay: Scrambled eggs