„Medvehagymás pogácsát készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Lépések) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Tippek) |
||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
11. sor: | 11. sor: | ||
#'''Szórjuk meg medvehagymával a tésztát!''' Egy-egy sodrás során a kinyújtott tésztára szórjunk egy kis marék összeaprított medvehagymát, majd azt a sodrással dolgozzuk bele a tésztába. Ezt a lépést mindhárom sodrásnál ismételjük meg! | #'''Szórjuk meg medvehagymával a tésztát!''' Egy-egy sodrás során a kinyújtott tésztára szórjunk egy kis marék összeaprított medvehagymát, majd azt a sodrással dolgozzuk bele a tésztába. Ezt a lépést mindhárom sodrásnál ismételjük meg! | ||
#'''Pihentessük a tésztát!''' Ehhez tegyük a medvehagymával összedolgozott tésztát egy éjszakára hűtőszekrénybe, vagy hideg helyre. | #'''Pihentessük a tésztát!''' Ehhez tegyük a medvehagymával összedolgozott tésztát egy éjszakára hűtőszekrénybe, vagy hideg helyre. | ||
− | #'''Szaggassuk ki a pogácsákat!''' A kinyújtott tészta tetejét először vagdossuk be kockásra, majd kenjük meg tojással vagy tejjel | + | #'''Szaggassuk ki a pogácsákat!''' A kinyújtott tészta tetejét először vagdossuk be kockásra, majd kenjük meg tojással vagy tejjel, végül pogácsaszaggató segítségével szaggassuk ki a pogácsákat. |
#'''Süssük meg a pogácsákat!''' Hideg sütéssel kezdve süssük halványpirosra a medvehagymás pogácsákat. | #'''Süssük meg a pogácsákat!''' Hideg sütéssel kezdve süssük halványpirosra a medvehagymás pogácsákat. | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * | + | *Reszelt sajttal vagy magvakkal (tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag, stb.) is megszórhatjuk a pogácsa tetejét. |
*Másfajta pogácsa-recepttel is el lehet készíteni a medvehagymás pogácsát. | *Másfajta pogácsa-recepttel is el lehet készíteni a medvehagymás pogácsát. | ||
A lap jelenlegi, 2013. május 12., 09:17-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell medvehagymás pogácsát készíteni?
Az elmúlt években vált a tavasz egyik nagy slágerévé a medvehagyma. Nyersen fogyasztva is nagyon egészséges, de a konyhában is számos módon felhasználhatjuk. Íze nem olyan intenzív, mint a rendes hagymáé, viszont enyhén fokhagymás-snidlinges íze miatt kedvelt alapanyaga néhány ételnek. Cikkünkben ezúttal a medvehagymás pogácsa elkészítésének lépéseit mutatjuk be.
[szerkesztés] Lépések
- Szerezzük be a medvehagymát! Általában piacokon árulják a medvehagymát, de mi magunk tölgyes, bükkös erdőkben is szedhetünk. Persze az sem kizárt, hogy már a saját kertünkben termeljük.
- Készítsük elő a medvehagymát! Egy kis csokor medvehagymát mossunk meg alaposan, majd aprítsuk fel kisebb darabokra. Felhasználása előtt meg is fonnyaszthatjuk, de frissen is hozzáadhatjuk a pogácsa tésztájához.
- Állítsuk össze a pogácsa tésztáját! 50 dkg liszthez adjunk hozzá egy tojás sárgáját, egy kocka Ramat, 1 tejfölt, valamint 2 dkg élesztőt.
- Gyúrjuk össze a tésztát! A hozzávalók összegyúrása után a tésztát egymás után háromszor, félórás időközönként sodorjuk át alaposan.
- Szórjuk meg medvehagymával a tésztát! Egy-egy sodrás során a kinyújtott tésztára szórjunk egy kis marék összeaprított medvehagymát, majd azt a sodrással dolgozzuk bele a tésztába. Ezt a lépést mindhárom sodrásnál ismételjük meg!
- Pihentessük a tésztát! Ehhez tegyük a medvehagymával összedolgozott tésztát egy éjszakára hűtőszekrénybe, vagy hideg helyre.
- Szaggassuk ki a pogácsákat! A kinyújtott tészta tetejét először vagdossuk be kockásra, majd kenjük meg tojással vagy tejjel, végül pogácsaszaggató segítségével szaggassuk ki a pogácsákat.
- Süssük meg a pogácsákat! Hideg sütéssel kezdve süssük halványpirosra a medvehagymás pogácsákat.
[szerkesztés] Tippek
- Reszelt sajttal vagy magvakkal (tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag, stb.) is megszórhatjuk a pogácsa tetejét.
- Másfajta pogácsa-recepttel is el lehet készíteni a medvehagymás pogácsát.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 1 csokor medvehagyma (apróra vágva 3 maréknyi)
- 50 dkg liszt
- 1 tojás sárgája
- 1 kocka Rama
- 1 tejföl
- 2 dkg élesztő
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Győződjünk meg róla, hogy valóban medvehagymát tartunk a kezünkben, nem pedig a gyöngyvirág mérgező levelét!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját recept