„Cupcaket készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Kapcsolódó videók)
(Hogyan kell cupcaket készíteni?)
 
(21 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==
+
== Hogyan kell cupcaket készíteni? ==
 
 
A cupcake hagyományos amerikai, illetve angol desszert. Elnevezése onnan származik, hogy a régi időkben teáscsészékben mérték ki a hozzávalókat, és teáscsészékben sütötték ki ezeket az elbűvölő süteményeket. Ma már cupcakenek azt a muffin alapú édességet nevezzük, amelynek tetejére különböző ízű habot vagy krémet tesznek, és ezt díszítik színes cukorkákkal, ehető gyöngyökkel, gumicukrokkal, mázzal, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel, vagy kisebb marcipánfigurákkal. Ezek a bájos – tündértortaként is ismert – sütemények egyszerre ingerei a szemnek és a szájnak. Elkészítésüknek csak a fantázia és a kreativitás tud határt szabni.
 
  
 +
[[Fájl:cupcake.jpg|right|200 px]]A cupcake hagyományos amerikai, illetve angol desszert. Elnevezése onnan származik, hogy a régi időkben teáscsészékben mérték ki a hozzávalókat, és teáscsészékben sütötték ki ezeket az elbűvölő süteményeket. Ma már cupcakenek azt a muffin alapú édességet nevezzük, amelynek tetejére különböző ízű habot vagy krémet tesznek, és ezt díszítik színes cukorkákkal, ehető gyöngyökkel, gumicukrokkal, mázzal, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel, vagy kisebb marcipánfigurákkal. Ezek a bájos – tündértortaként is ismert – sütemények egyszerre ingerei a szemnek és a szájnak. Elkészítésüknek csak a fantázia és a kreativitás tud határt szabni.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
#'''Süssünk muffint!''' Számos [http://www.hogyankell.hu/Muffint_s%C3%BCtni/ muffin recept]tel találkozhatunk, magát az alapreceptet is sokféleképpen variálhatjuk, egészíthetjük ki egyéb hozzávalókkal. A tészta elkészítéséhez 18 dkg megolvasztott vajat keverjünk össze 18 dkg cukorral és fél csomag vaníliás cukorral, majd adjunk hozzá  3 felütött tojást. Kézi habverővel keverjük mindezt simára, majd folyamatosan szórjuk hozzá 18 dkg lisztet és fél csomag sütőport. A simára kevert tésztához ennél a lépésnél adhatunk további, ízlés szerinti hozzávalókat. Egy evőkanál segítségével adagoljuk muffin-sütőbe a tésztát, és előmelegített sütőben 170°C-on, 20-25 percig süssük.  
+
#'''Süssünk muffint!''' Számos [[Muffint_sütni|muffin recept]]tel találkozhatunk, magát az alapreceptet is sokféleképpen variálhatjuk, egészíthetjük ki egyéb hozzávalókkal. A tészta elkészítéséhez 18 dkg megolvasztott vajat keverjünk össze 18 dkg cukorral és fél csomag vaníliás cukorral, majd adjunk hozzá  3 felütött tojást. Kézi habverővel keverjük mindezt simára, és folyamatosan szórjunk hozzá 18 dkg lisztet és fél csomag sütőport. A simára kevert tésztához ennél a lépésnél adhatunk további, ízlés szerinti hozzávalókat. Egy evőkanál segítségével adagoljuk muffin sütőbe a tésztát, és előmelegített sütőben 170°C-on, 20-25 percig süssük.  
#'''Keverjünk habot vagy krémet!''' Felvert tojásfehérjéből, vagy tejszínből készíthetünk habot, de vajas krémet is tehetünk a tetejére. Az alapkrémhez keverjünk habosra 15 dkg olvasztott vajat 25 dkg porcukor egy részével, majd adjunk hozzá egy evőkanál vizet, és alaposan keverjük el, és közben dolgozzuk hozzá a porcukor másik felét is. Az alapkrémet színezhetjük is természetes anyagokkal (például: kakaóporral, céklalével), vagy ételfestékekkel. Például készíthetünk narancsos-gyömbéres krémet is, amely jól illik egy csokis tésztájú muffinhoz. Ehhez vízgőz felett olvasszunk fel 15 dkg étcsokoládét, keverjünk hozzá 7 evőkanál olvasztott vajat, 2 evőkanál cukor nélküli kakaóport, egy kis reszelt gyömbért és egy narancs lereszelt héját.
+
#'''Keverjünk habot vagy krémet!''' Felvert tojásfehérjéből, vagy tejszínből készíthetünk habot, de vajas krémet is tehetünk a tetejére. Az alapkrémhez keverjünk habosra 15 dkg olvasztott vajat 25 dkg porcukor egy részével, majd adjunk hozzá egy evőkanál vizet, és alaposan keverjük el, közben dolgozzuk hozzá a porcukor másik felét is. Az alapkrémet színezhetjük természetes anyagokkal (például: kakaóporral, céklalével), vagy ételfestékekkel. Készíthetünk például narancsos-gyömbéres krémet is, amely jól illik egy csokis tésztájú muffinhoz. Ehhez vízgőz felett olvasszunk fel 15 dkg étcsokoládét, keverjünk hozzá 7 evőkanál olvasztott vajat, 2 evőkanál cukor nélküli kakaóport, egy kis reszelt gyömbért és egy narancs lereszelt héját.
#'''Díszítsük ki a muffinokat!''' A habot vagy a kihűlt krémet habzsákba kanalazzuk, és az előre megsütött muffinok tetejére nyomjuk. Különböző nyomófejek és mozdulatok segítségével a hab, illetve a krém változatos formákban (például hullámoson) terülhet el a sütemények tetején. Ezek után szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és az ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelően (például születésnap, karácsony) színes cukorkákkal, ehető gyöngyökkel, gumicukrokkal, mázzal, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel, vagy kisebb marcipánfigurákkal díszíthetjük ki a muffinok tetejét, és máris készek a bájos cupcake-ek.
+
#'''Díszítsük ki a muffinokat!''' A habot vagy a kihűlt krémet kanalazzuk habzsákba, és nyomjuk az előre megsütött muffinok tetejére. Különböző nyomófejek és mozdulatok segítségével a hab, illetve a krém változatos formákban (például hullámoson) terülhet el a sütemények tetején. Ezek után szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és az ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelően (például születésnap, karácsony) színes cukorkákkal, ehető gyöngyökkel, gumicukrokkal, mázzal, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel, vagy kisebb marcipánfigurákkal díszíthetjük ki a muffinok tetejét, és máris készek a bájos cupcake-ek.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
14. sor: 13. sor:
 
*A cupcake minden alkalomra kiváló sütemény, mindig az adott ünnep hangulatához illeszkedve díszíthetjük ki.
 
*A cupcake minden alkalomra kiváló sütemény, mindig az adott ünnep hangulatához illeszkedve díszíthetjük ki.
 
*Szakboltokban beszerezhetünk olyan eszközöket, amelyek segítségével mi magunk szúrhatunk ki például marcipánlapokból kisebb virágokat, szíveket vagy macikat.  
 
*Szakboltokban beszerezhetünk olyan eszközöket, amelyek segítségével mi magunk szúrhatunk ki például marcipánlapokból kisebb virágokat, szíveket vagy macikat.  
*Ajándéknak is kiváló a cupcake. Átadhatjuk például dobozban, vagy szalagból masnit köthetünk a muffin papírra.
+
*Ajándéknak is kiváló a cupcake. Átadhatjuk például dobozban, vagy szalagból masnit köthetünk a muffin papírba "csomagolt" cupcake-re.
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
22. sor: 21. sor:
 
*keverőtálak
 
*keverőtálak
 
*robotgép vagy habverő
 
*robotgép vagy habverő
*muffin-sütő
+
*muffin sütő
*muffin-papír
+
*muffin papír
 
*díszítéshez szükséges anyagok
 
*díszítéshez szükséges anyagok
 
*fantázia
 
*fantázia
32. sor: 31. sor:
 
*Ha tojásfehérjéből készítjük a habot, akkor tartsuk szem előtt, hogy azt nem mindenki szereti, és a fogyaszthatósága is hamarabb lejár!
 
*Ha tojásfehérjéből készítjük a habot, akkor tartsuk szem előtt, hogy azt nem mindenki szereti, és a fogyaszthatósága is hamarabb lejár!
 
*Ha pedig tejszínhabot fújjunk a muffin tetejére, akkor az könnyen összeeshet, elolvadhat!
 
*Ha pedig tejszínhabot fújjunk a muffin tetejére, akkor az könnyen összeeshet, elolvadhat!
 +
  
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==
 
+
=== Néhány ötlet a díszítéshez ===
<youtube>watch?v=pOCn3Y4Bztw&feature=related</youtube>
+
<youtube>pOCn3Y4Bztw</youtube>
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
MEGJEGYZÉS: Az alábbi minta alapján add meg azokat a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnak. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!
+
* [http://receptvaros.hu/cimke/cupcake/ Még több cupcake recept]
 
+
* [http://muffinreceptek.hu/ Még több muffin recept]
  
* [http://www.hogyankell.hu Hogyan kell?]
 
  
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]

A lap jelenlegi, 2014. január 23., 14:01-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell cupcaket készíteni?

Cupcake.jpg

A cupcake hagyományos amerikai, illetve angol desszert. Elnevezése onnan származik, hogy a régi időkben teáscsészékben mérték ki a hozzávalókat, és teáscsészékben sütötték ki ezeket az elbűvölő süteményeket. Ma már cupcakenek azt a muffin alapú édességet nevezzük, amelynek tetejére különböző ízű habot vagy krémet tesznek, és ezt díszítik színes cukorkákkal, ehető gyöngyökkel, gumicukrokkal, mázzal, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel, vagy kisebb marcipánfigurákkal. Ezek a bájos – tündértortaként is ismert – sütemények egyszerre ingerei a szemnek és a szájnak. Elkészítésüknek csak a fantázia és a kreativitás tud határt szabni.

[szerkesztés] Lépések

  1. Süssünk muffint! Számos muffin recepttel találkozhatunk, magát az alapreceptet is sokféleképpen variálhatjuk, egészíthetjük ki egyéb hozzávalókkal. A tészta elkészítéséhez 18 dkg megolvasztott vajat keverjünk össze 18 dkg cukorral és fél csomag vaníliás cukorral, majd adjunk hozzá 3 felütött tojást. Kézi habverővel keverjük mindezt simára, és folyamatosan szórjunk hozzá 18 dkg lisztet és fél csomag sütőport. A simára kevert tésztához ennél a lépésnél adhatunk további, ízlés szerinti hozzávalókat. Egy evőkanál segítségével adagoljuk muffin sütőbe a tésztát, és előmelegített sütőben 170°C-on, 20-25 percig süssük.
  2. Keverjünk habot vagy krémet! Felvert tojásfehérjéből, vagy tejszínből készíthetünk habot, de vajas krémet is tehetünk a tetejére. Az alapkrémhez keverjünk habosra 15 dkg olvasztott vajat 25 dkg porcukor egy részével, majd adjunk hozzá egy evőkanál vizet, és alaposan keverjük el, közben dolgozzuk hozzá a porcukor másik felét is. Az alapkrémet színezhetjük természetes anyagokkal (például: kakaóporral, céklalével), vagy ételfestékekkel. Készíthetünk például narancsos-gyömbéres krémet is, amely jól illik egy csokis tésztájú muffinhoz. Ehhez vízgőz felett olvasszunk fel 15 dkg étcsokoládét, keverjünk hozzá 7 evőkanál olvasztott vajat, 2 evőkanál cukor nélküli kakaóport, egy kis reszelt gyömbért és egy narancs lereszelt héját.
  3. Díszítsük ki a muffinokat! A habot vagy a kihűlt krémet kanalazzuk habzsákba, és nyomjuk az előre megsütött muffinok tetejére. Különböző nyomófejek és mozdulatok segítségével a hab, illetve a krém változatos formákban (például hullámoson) terülhet el a sütemények tetején. Ezek után szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és az ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelően (például születésnap, karácsony) színes cukorkákkal, ehető gyöngyökkel, gumicukrokkal, mázzal, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel, vagy kisebb marcipánfigurákkal díszíthetjük ki a muffinok tetejét, és máris készek a bájos cupcake-ek.

[szerkesztés] Tippek

  • A cupcake minden alkalomra kiváló sütemény, mindig az adott ünnep hangulatához illeszkedve díszíthetjük ki.
  • Szakboltokban beszerezhetünk olyan eszközöket, amelyek segítségével mi magunk szúrhatunk ki például marcipánlapokból kisebb virágokat, szíveket vagy macikat.
  • Ajándéknak is kiváló a cupcake. Átadhatjuk például dobozban, vagy szalagból masnit köthetünk a muffin papírba "csomagolt" cupcake-re.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • muffinhoz szükséges hozzávalók
  • habhoz, krémhez szükséges hozzávalók
  • keverőtálak
  • robotgép vagy habverő
  • muffin sütő
  • muffin papír
  • díszítéshez szükséges anyagok
  • fantázia

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A sütési hőmérséklet és emiatt a sütési idő sütőként eltérhet!
  • Ha tojásfehérjéből készítjük a habot, akkor tartsuk szem előtt, hogy azt nem mindenki szereti, és a fogyaszthatósága is hamarabb lejár!
  • Ha pedig tejszínhabot fújjunk a muffin tetejére, akkor az könnyen összeeshet, elolvadhat!


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Néhány ötlet a díszítéshez

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, JViki