„Baracklekvárt befőzni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kajszibarack lekvárt készíteni? == Aki szeretne egy kis kincset télre is megtakarítani, annak ideális a lekvárbefőzés, hogy a hidegben is élvezhes…”) |
|||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell kajszibarack lekvárt készíteni? == | == Hogyan kell kajszibarack lekvárt készíteni? == | ||
− | Aki szeretne egy kis kincset télre is megtakarítani, annak ideális a lekvárbefőzés, hogy a hidegben is élvezhesse a nyár édes ízét. A baracklekvár önmagában pirítósra és süteményekhez is ideális. A kajszibarack (sárgabarack) lekvár legelterjedtebb és eltarthatóság szempontjából a legbiztonságosabb készítési módja a következő: | + | [[Fájl:Lekvár.jpg|right]]Aki szeretne egy kis kincset télre is megtakarítani, annak ideális a lekvárbefőzés, hogy a hidegben is élvezhesse a nyár édes ízét. A baracklekvár önmagában pirítósra és süteményekhez is ideális. A kajszibarack (sárgabarack) lekvár legelterjedtebb és eltarthatóság szempontjából a legbiztonságosabb készítési módja a következő: |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # Az érett gyümölcsöt 10-20 másodpercre csendesen forrásban lévő vízbe mártjuk nagyméretű szűrőkanál segítségével, ezután már gyorsan, könnyen kimagozhatjuk és meghámozhatjuk! | + | # '''Az érett gyümölcsöt 10-20 másodpercre csendesen forrásban lévő vízbe mártjuk nagyméretű szűrőkanál segítségével, ezután már gyorsan, könnyen kimagozhatjuk és meghámozhatjuk!''' |
− | # Az így kapott nyers gyümölcs mennyiséghez kilogrammonként 80 dkg cukrot kell kimérni! Tehát 5 kg barackhoz 5x80=400 dkg (4kg) cukorra lesz szükség. | + | # '''Az így kapott nyers gyümölcs mennyiséghez kilogrammonként 80 dkg cukrot kell kimérni!''' Tehát 5 kg barackhoz 5x80=400 dkg (4kg) cukorra lesz szükség. |
− | # A kimagozott, meghámozott gyümölcsöt a cukorral rétegesen összerakjuk egy nagy lábasba úgy, hogy legfelül cukor fedje az egészet! | + | # '''A kimagozott, meghámozott gyümölcsöt a cukorral rétegesen összerakjuk egy nagy lábasba úgy, hogy legfelül cukor fedje az egészet!''' |
− | # Konyharuhával vagy egy abrosszal letakarjuk, és 12 órán keresztül állni hagyjuk! Ez alatt a cukor teljesen feloldódik. | + | # '''Konyharuhával vagy egy abrosszal letakarjuk, és 12 órán keresztül állni hagyjuk! Ez alatt a cukor teljesen feloldódik.''' |
− | # 12 óra elteltével gyors tűznél, gyakori kevergetés mellett, forrástól számítva 20-25 percig főzzük! Ez alatt az idő alatt a habja is elfő. | + | # '''12 óra elteltével gyors tűznél, gyakori kevergetés mellett, forrástól számítva 20-25 percig főzzük! Ez alatt az idő alatt a habja is elfő.''' |
− | # Amíg fő a lekvár, egy nagyobb lábast félig megtöltünk vízzel, a tisztára mosott 8 decis üvegeket pedig beleállítjuk, majd lassú tűzön melegítjük fel a vizet, hogy az üvegek fala is kicsit átmelegedjen! | + | # '''Amíg fő a lekvár, egy nagyobb lábast félig megtöltünk vízzel, a tisztára mosott 8 decis üvegeket pedig beleállítjuk, majd lassú tűzön melegítjük fel a vizet, hogy az üvegek fala is kicsit átmelegedjen!''' |
− | # Ha felfőztük a lekvárt, máris a forró vízben álló üvegekbe merjük! | + | # '''Ha felfőztük a lekvárt, máris a forró vízben álló üvegekbe merjük!''' |
− | # Az üvegek tetejére csipetnyi nátrium-benzoátot szórunk, majd a tetejüket gyorsan, alaposan rácsavarjuk! | + | # '''Az üvegek tetejére csipetnyi nátrium-benzoátot szórunk, majd a tetejüket gyorsan, alaposan rácsavarjuk!''' |
− | # A lezárt üvegeket még forrón, nagyon gyorsan előre elkészített dunsztba rakjuk! | + | # '''A lezárt üvegeket még forrón, nagyon gyorsan előre elkészített dunsztba rakjuk!''' |
− | # A dunsztolás előkészítése: Egy nagyobb ládába – ha van faláda az kitűnő, de a hipermarketekben kapható műanyag tároló láda is megteszi – kiterítünk egy pokrócot. Arra újságpapírt vagy konyharuhát teszünk. | + | # '''A dunsztolás előkészítése:''' Egy nagyobb ládába – ha van faláda az kitűnő, de a hipermarketekben kapható műanyag tároló láda is megteszi – kiterítünk egy pokrócot. Arra újságpapírt vagy konyharuhát teszünk. |
− | # Az üvegeket a vízből kivéve és szárazra törölve a ládába forrón szorosan egymás mellé állítjuk! | + | # '''Az üvegeket a vízből kivéve és szárazra törölve a ládába forrón szorosan egymás mellé állítjuk!''' |
− | # Alaposan betakargatjuk az üvegeket rongyokkal, esetleg párnával, majd a pokróc széleit felhajtjuk, hogy az üvegeket hűvös levegő semmiképpen ne érje! | + | # '''Alaposan betakargatjuk az üvegeket rongyokkal, esetleg párnával, majd a pokróc széleit felhajtjuk, hogy az üvegeket hűvös levegő semmiképpen ne érje!''' |
− | # Majd 1-2 napon keresztül a dunsztban tartjuk az üvegeket, melyek eközben lassan, fokozatosan lehűlnek, ami a csírátlanítást még eredményesebbé teszi. | + | # '''Majd 1-2 napon keresztül a dunsztban tartjuk az üvegeket, melyek eközben lassan, fokozatosan lehűlnek, ami a csírátlanítást még eredményesebbé teszi.''' |
== Tippek == | == Tippek == |
A lap jelenlegi, 2012. július 1., 19:29-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell kajszibarack lekvárt készíteni?
Aki szeretne egy kis kincset télre is megtakarítani, annak ideális a lekvárbefőzés, hogy a hidegben is élvezhesse a nyár édes ízét. A baracklekvár önmagában pirítósra és süteményekhez is ideális. A kajszibarack (sárgabarack) lekvár legelterjedtebb és eltarthatóság szempontjából a legbiztonságosabb készítési módja a következő:
[szerkesztés] Lépések
- Az érett gyümölcsöt 10-20 másodpercre csendesen forrásban lévő vízbe mártjuk nagyméretű szűrőkanál segítségével, ezután már gyorsan, könnyen kimagozhatjuk és meghámozhatjuk!
- Az így kapott nyers gyümölcs mennyiséghez kilogrammonként 80 dkg cukrot kell kimérni! Tehát 5 kg barackhoz 5x80=400 dkg (4kg) cukorra lesz szükség.
- A kimagozott, meghámozott gyümölcsöt a cukorral rétegesen összerakjuk egy nagy lábasba úgy, hogy legfelül cukor fedje az egészet!
- Konyharuhával vagy egy abrosszal letakarjuk, és 12 órán keresztül állni hagyjuk! Ez alatt a cukor teljesen feloldódik.
- 12 óra elteltével gyors tűznél, gyakori kevergetés mellett, forrástól számítva 20-25 percig főzzük! Ez alatt az idő alatt a habja is elfő.
- Amíg fő a lekvár, egy nagyobb lábast félig megtöltünk vízzel, a tisztára mosott 8 decis üvegeket pedig beleállítjuk, majd lassú tűzön melegítjük fel a vizet, hogy az üvegek fala is kicsit átmelegedjen!
- Ha felfőztük a lekvárt, máris a forró vízben álló üvegekbe merjük!
- Az üvegek tetejére csipetnyi nátrium-benzoátot szórunk, majd a tetejüket gyorsan, alaposan rácsavarjuk!
- A lezárt üvegeket még forrón, nagyon gyorsan előre elkészített dunsztba rakjuk!
- A dunsztolás előkészítése: Egy nagyobb ládába – ha van faláda az kitűnő, de a hipermarketekben kapható műanyag tároló láda is megteszi – kiterítünk egy pokrócot. Arra újságpapírt vagy konyharuhát teszünk.
- Az üvegeket a vízből kivéve és szárazra törölve a ládába forrón szorosan egymás mellé állítjuk!
- Alaposan betakargatjuk az üvegeket rongyokkal, esetleg párnával, majd a pokróc széleit felhajtjuk, hogy az üvegeket hűvös levegő semmiképpen ne érje!
- Majd 1-2 napon keresztül a dunsztban tartjuk az üvegeket, melyek eközben lassan, fokozatosan lehűlnek, ami a csírátlanítást még eredményesebbé teszi.
[szerkesztés] Tippek
- Minél nagyobb arányban adunk cukrot a gyümölcshöz, annál jobban növeljük a gyümölcs eltarthatósági idejét. Jól jöhet, ha több évig is eláll a lekvár, ugyanis vannak olyan évek, amikor az időjárás kedvezőtlen alakulása miatt gyenge a baracktermés, és csak horribilis áron tudunk szép darabokat vásárolni.
- Július közepén rakjuk el, olyan ütemben, ahogy érik a barack.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 5 kg érett kajszibarack
- 4 kg cukor (gyümölcs kg-ja szorozva 80 dkg-mal)
- nátrium-benzoát
- 8 dl-es csavaros tetejű befőttes üvegek
- 1 nagy lábas a lekvár főzéshez
- 1 nagy lábas az üvegek melegítéséhez
- Egy közepes nagyságú fazék és szűrőkanál a gyümölcs tisztításának előkészítéséhez
- Egy nagy láda
- Pokróc, rongyok a dunsztoláshoz
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A gyümölcs minél érettebb legyen, de azért ne túlérett, és teljesen egészséges legyen, poshadt darabok ne kerüljenek közé, mert akkor az egész lekvár megromolhat!
- Gyorsan bánjunk a gyümölccsel, hogy minél kevesebbet érintkezzen a levegővel, így kapunk szép, világos lekvárt!
- Egyszerre ne dolgozzunk fel nagy mennyiséget, így tudunk gyorsan bánni a gyümölccsel!
- Miután kivettük a dunsztból a lekvárt, szellős, hűvös, helyen tároljuk, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 20 oC fok fölé!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Horváth Ilona szakácskönyve