„Pizzát sütni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell pizzát sütni otthon? == right A pizza az egyik legnépszerűbb étel: gyorsan és könnyen elkészíthető, és ízlész szerint var…”) |
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 91.83.167.22 (vita) szerkesztéséről Hogyankell szerkesztésére) |
||
(8 közbenső módosítás, amit 3 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
7. sor: | 7. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # Elsőként a tésztát kell elkészítenünk az alábbi módon: | + | # '''Elsőként a tésztát kell elkészítenünk az alábbi módon''': |
## 1 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy kávéskanál cukrot és belemorzsolunk fél csomag (2,5 dkg) élesztőt. Meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (8-10 perc alatt). | ## 1 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy kávéskanál cukrot és belemorzsolunk fél csomag (2,5 dkg) élesztőt. Meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (8-10 perc alatt). | ||
## Ezután dagasztótálba szitálunk fél kilogramm lisztet, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a megdagadt élesztőt. Fakanállal a tál széleitől az élesztőre húzunk egy kis lisztet, esetleg egy kicsit össze is keverhetjük. Ezután hagyjuk további 10 percig dagadni az élesztőt. | ## Ezután dagasztótálba szitálunk fél kilogramm lisztet, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a megdagadt élesztőt. Fakanállal a tál széleitől az élesztőre húzunk egy kis lisztet, esetleg egy kicsit össze is keverhetjük. Ezután hagyjuk további 10 percig dagadni az élesztőt. | ||
## A tésztához adunk még 3 kávéskanál sót, 4 evőkanál olajat (bár ezt el is hagyhatjuk, ha kicsit egészségesebb tésztát szeretnénk), valamint 1-1,5 dl vizet. A fakanállal összekeverjük, majd kézzel vagy a robotgép dagasztó szárával addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál falától. Ezután szórjunk még egy kis lisztet a tetejére, majd meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (ez mintegy 30-40 percet vesz igénybe). | ## A tésztához adunk még 3 kávéskanál sót, 4 evőkanál olajat (bár ezt el is hagyhatjuk, ha kicsit egészségesebb tésztát szeretnénk), valamint 1-1,5 dl vizet. A fakanállal összekeverjük, majd kézzel vagy a robotgép dagasztó szárával addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál falától. Ezután szórjunk még egy kis lisztet a tetejére, majd meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (ez mintegy 30-40 percet vesz igénybe). | ||
## A kész pizzatésztát gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk, majd kézzel vagy sodrófával a kívánt formára és nagyságúra nyújtjuk. (Ez a mennyiség 4 tálnyi vékonyabb vagy 3 tálnyi vastagabb, kerek pizzához elegendő, de két nagyobb tepsibe is tehetjük.) Ezután olajjal megkent tepsibe fektetjük. | ## A kész pizzatésztát gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk, majd kézzel vagy sodrófával a kívánt formára és nagyságúra nyújtjuk. (Ez a mennyiség 4 tálnyi vékonyabb vagy 3 tálnyi vastagabb, kerek pizzához elegendő, de két nagyobb tepsibe is tehetjük.) Ezután olajjal megkent tepsibe fektetjük. | ||
− | # Közben melegítsük elő a sütőt – állítsuk a legmagasabb fokozatra. | + | # '''Közben melegítsük elő a sütőt – állítsuk a legmagasabb fokozatra.''' |
− | # A kész, de még nyers pizzatésztát megkenjük szósszal, majd ráhalmozzuk a feltéteket. | + | # '''A kész, de még nyers pizzatésztát megkenjük szósszal, majd ráhalmozzuk a feltéteket.''' |
− | ## A paradicsomos alaphoz egy kisebb lábosba | + | ## A paradicsomos alaphoz egy kisebb lábosba teszünk sűrített paradicsomot és egy kevés vizet. Belenyomunk pár gerezd fokhagymát, majd adunk hozzá sót, borsot ízlés szerint. A fűszerek közül az oregánó és a bazsalikom elengedhetetlen, de adhatunk hozzá még majorannát vagy szárított petrezselymet is. Kis lángon egy kicsit összefőzzük és már kenhetjük is a pizzatésztára. |
− | ## Tejfölös alaphoz pizzánként fél kis pohár tejfölt | + | ## Tejfölös alaphoz pizzánként fél kis pohár tejfölt keverünk össze sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, esetleg egy kis fokhagymával, ezután – hidegen – kenjük rá a nyers pizzatésztára. |
− | ## A feltéteknél az alábbiakra | + | ## A feltéteknél az alábbiakra kell figyelni: |
− | ### Ha húst | + | ### Ha húst teszünk rá (például csirkemell csíkokat), előtte meg kell pirítani, hiszen a pizza sütési ideje viszonylag rövid, ami alatt a hús nem sülne át. |
− | ### A gomba viszonylag sok levet ereszt, ezért ha | + | ### A gomba viszonylag sok levet ereszt, ezért ha teszünk a pizzára belőle, a pizzaszószt sűrűbbre kell készíteni (nem kell bele vizet tenni). Ez a lédúsabb zöldségekre is igaz (pl. brokkoli, kaliforniai paprika). |
− | ### A zöldségeket | + | ### A zöldségeket próbáljuk apró, viszonylag egyforma nagyságú darabokra felkockázni. Ez nem csak az esztétikum miatt fontos, hanem azért is, hogy egyforma módon süljenek át. |
− | ### Ha konzerv alapanyagot | + | ### Ha konzerv alapanyagot használunk (pl. kukorica, gomba, ananász), mindig alaposan le kell csepegtetni a levét, mielőtt a pizzára tennénk. |
− | ### Ha minden feltétet | + | ### Ha minden feltétet rátettünk a pizzára, sajtot reszelünk a tetejére. |
− | # Végezetül nincs más hátra, mint megsütni a pizzát: magas fokozaton rövid idő (10-15 perc) alatt lesz ropogós. | + | # '''Végezetül nincs más hátra, mint megsütni a pizzát: magas fokozaton rövid idő (10-15 perc) alatt lesz ropogós.''' |
== Tippek == | == Tippek == | ||
* A pizzatésztát kenyérsütő gépben is elkészíthetjük: ilyenkor nincs más dolgunk, csak a hozzávalókat a gépbe öntjük, és a masina elvégzi helyettünk a dagasztás és kelesztés hosszadalmas folyamatát. Ezután a tésztát vegyük ki, nyújtsuk ki, majd a fent leírtak szerint tegyük rá a feltéteket és süssük meg. | * A pizzatésztát kenyérsütő gépben is elkészíthetjük: ilyenkor nincs más dolgunk, csak a hozzávalókat a gépbe öntjük, és a masina elvégzi helyettünk a dagasztás és kelesztés hosszadalmas folyamatát. Ezután a tésztát vegyük ki, nyújtsuk ki, majd a fent leírtak szerint tegyük rá a feltéteket és süssük meg. | ||
− | * Ha kézzel | + | * Ha kézzel készítjük a pizzatésztát, érdemes nagy mozdulatokkal dolgozni, így több levegőt keverünk a tésztába, és könnyebb, ízletesebb lesz a pizza. |
− | * A pizzatészta jól tűri a fagyasztást – a kész tésztát nejlonba csomagolva a hűtőbe is | + | * A pizzatészta jól tűri a fagyasztást – a kész tésztát nejlonba csomagolva a hűtőbe is tehetjük, ha pár napon belül újra szeretnénk pizzát sütni, de le is lehet fagyasztani, így hónapokig eláll. |
− | * Ha nem | + | * Ha nem szeretnénk, hogy megkeményedjen a pizza széle, akkor a szósz és a feltétek alól kilógó részt vékonyan kenjük meg egy kis olivaolajjal. |
− | * A pizza hagyományosan forró kemencében, rövid idő alatt sül meg. Ha | + | * A pizza hagyományosan forró kemencében, rövid idő alatt sül meg. Ha óvatosabbak vagyunk, elég 220 fokra vagy közepesen melegre állítani a sütőt, így viszont hosszabb sütési idővel is kell számolni (20-30 perc). |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
53. sor: | 53. sor: | ||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
− | <youtube>v6m1NqH0M2c </youtube> | + | <youtube>v6m1NqH0M2c</youtube> |
== Források, hivatkozások == | == Források, hivatkozások == | ||
* [http://www.pizza-pizzeria.com/pizza-receptek/ Minden a pizzasütésről – tészták, szószok, feltétvariációk] | * [http://www.pizza-pizzeria.com/pizza-receptek/ Minden a pizzasütésről – tészták, szószok, feltétvariációk] | ||
− | * [http://thechefviki.blogspot.com/2009/04/pizzasutes-otthon.html ] | + | * [http://thechefviki.blogspot.com/2009/04/pizzasutes-otthon.html Pizzaasütés otthon] |
* [http://logout.hu/cikk/pizzakeszites_hazilag/teljes.html Pizzasütés minden részletre kiterjedő alapossággal] | * [http://logout.hu/cikk/pizzakeszites_hazilag/teljes.html Pizzasütés minden részletre kiterjedő alapossággal] | ||
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2013. augusztus 26., 16:21-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell pizzát sütni otthon?
A pizza az egyik legnépszerűbb étel: gyorsan és könnyen elkészíthető, és ízlész szerint variálható, így garantáltan mindenki szereti. Ha nem szeretnénk rendelni, otthon is egyszerűen lehet pizzát sütni. Az alábbiakban lépésről lépésre mutatjuk be a házi pizza készítését.
[szerkesztés] Lépések
- Elsőként a tésztát kell elkészítenünk az alábbi módon:
- 1 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy kávéskanál cukrot és belemorzsolunk fél csomag (2,5 dkg) élesztőt. Meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (8-10 perc alatt).
- Ezután dagasztótálba szitálunk fél kilogramm lisztet, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a megdagadt élesztőt. Fakanállal a tál széleitől az élesztőre húzunk egy kis lisztet, esetleg egy kicsit össze is keverhetjük. Ezután hagyjuk további 10 percig dagadni az élesztőt.
- A tésztához adunk még 3 kávéskanál sót, 4 evőkanál olajat (bár ezt el is hagyhatjuk, ha kicsit egészségesebb tésztát szeretnénk), valamint 1-1,5 dl vizet. A fakanállal összekeverjük, majd kézzel vagy a robotgép dagasztó szárával addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál falától. Ezután szórjunk még egy kis lisztet a tetejére, majd meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (ez mintegy 30-40 percet vesz igénybe).
- A kész pizzatésztát gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk, majd kézzel vagy sodrófával a kívánt formára és nagyságúra nyújtjuk. (Ez a mennyiség 4 tálnyi vékonyabb vagy 3 tálnyi vastagabb, kerek pizzához elegendő, de két nagyobb tepsibe is tehetjük.) Ezután olajjal megkent tepsibe fektetjük.
- Közben melegítsük elő a sütőt – állítsuk a legmagasabb fokozatra.
- A kész, de még nyers pizzatésztát megkenjük szósszal, majd ráhalmozzuk a feltéteket.
- A paradicsomos alaphoz egy kisebb lábosba teszünk sűrített paradicsomot és egy kevés vizet. Belenyomunk pár gerezd fokhagymát, majd adunk hozzá sót, borsot ízlés szerint. A fűszerek közül az oregánó és a bazsalikom elengedhetetlen, de adhatunk hozzá még majorannát vagy szárított petrezselymet is. Kis lángon egy kicsit összefőzzük és már kenhetjük is a pizzatésztára.
- Tejfölös alaphoz pizzánként fél kis pohár tejfölt keverünk össze sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, esetleg egy kis fokhagymával, ezután – hidegen – kenjük rá a nyers pizzatésztára.
- A feltéteknél az alábbiakra kell figyelni:
- Ha húst teszünk rá (például csirkemell csíkokat), előtte meg kell pirítani, hiszen a pizza sütési ideje viszonylag rövid, ami alatt a hús nem sülne át.
- A gomba viszonylag sok levet ereszt, ezért ha teszünk a pizzára belőle, a pizzaszószt sűrűbbre kell készíteni (nem kell bele vizet tenni). Ez a lédúsabb zöldségekre is igaz (pl. brokkoli, kaliforniai paprika).
- A zöldségeket próbáljuk apró, viszonylag egyforma nagyságú darabokra felkockázni. Ez nem csak az esztétikum miatt fontos, hanem azért is, hogy egyforma módon süljenek át.
- Ha konzerv alapanyagot használunk (pl. kukorica, gomba, ananász), mindig alaposan le kell csepegtetni a levét, mielőtt a pizzára tennénk.
- Ha minden feltétet rátettünk a pizzára, sajtot reszelünk a tetejére.
- Végezetül nincs más hátra, mint megsütni a pizzát: magas fokozaton rövid idő (10-15 perc) alatt lesz ropogós.
[szerkesztés] Tippek
- A pizzatésztát kenyérsütő gépben is elkészíthetjük: ilyenkor nincs más dolgunk, csak a hozzávalókat a gépbe öntjük, és a masina elvégzi helyettünk a dagasztás és kelesztés hosszadalmas folyamatát. Ezután a tésztát vegyük ki, nyújtsuk ki, majd a fent leírtak szerint tegyük rá a feltéteket és süssük meg.
- Ha kézzel készítjük a pizzatésztát, érdemes nagy mozdulatokkal dolgozni, így több levegőt keverünk a tésztába, és könnyebb, ízletesebb lesz a pizza.
- A pizzatészta jól tűri a fagyasztást – a kész tésztát nejlonba csomagolva a hűtőbe is tehetjük, ha pár napon belül újra szeretnénk pizzát sütni, de le is lehet fagyasztani, így hónapokig eláll.
- Ha nem szeretnénk, hogy megkeményedjen a pizza széle, akkor a szósz és a feltétek alól kilógó részt vékonyan kenjük meg egy kis olivaolajjal.
- A pizza hagyományosan forró kemencében, rövid idő alatt sül meg. Ha óvatosabbak vagyunk, elég 220 fokra vagy közepesen melegre állítani a sütőt, így viszont hosszabb sütési idővel is kell számolni (20-30 perc).
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- A tésztához:
- 0,5 kg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1-1,5 dl víz
- 1 kk. cukor
- 3 kk só
- esetleg 4 ek. olaj
- A pizzaszószhoz paradicsomsűrítmény vagy tejföl és fűszerek
- Feltétek ízlés szerint
- Sajt
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A pizzaszószt és a feltéteket érdemes addig előkészíteni, amíg a pizzatészta kel, akkor ugyanis már gyorsan kell dolgoznunk, amikor a tepsibe fektettük a megformázott tésztát.
- Ne használjunk pizza készítéséhez növényi alapú sajtot (amit sokszor kifejezetten szendvics- és pizzafeltétként árulnak), mert a magas hőmérsékleten összeugrik, állaga és íze értékelhetetlen lesz.